09.12.2016, 15:14 UTC
(09.12.2016, 14:31 UTC)Mathias Shallowgrave napisał(a):(09.12.2016, 14:20 UTC)CYJAN3K napisał(a): Odnośnie hardcore gaming to było pytanie, bo skoro gracz konsolowy to kluchy leniwe to jak określa siebie jako PC-towca. Po drugie nie jest faktem to że gry MOBA i fps typu CS nie są robione pod klawiaturę i myszkę a większość gier przygodowych tworzona jest z myślą o padzie? Na PC lepiej się celuje bo mamy myszkę, na padzie lepiej się eksploruje bo mamy więcej opcji poruszania się niż 0 (stój) 1 (biegaj)
Ja nigdy nie powiedziałem, że konsola = ciepłe kluchy (a odpisywałeś bezpośrednio na mój cytat, więc wziąłem do siebie).
Skyrim to nie przygodówka, tylko gra RPG.
Rozwiń myśl o lepszym poruszaniu się na padzie. Bo jedyna wyższość pada nad klawiaturą, to analogowy input gałki, co w Skyrimie akurat nie ma żadnego znaczenia, bo jest opcja biegania i chodzenia. Ba! Śmiem twierdzić, że w grach z widokiem z pierwszej lub trzeciej osoby myszka ZAWSZE wygrywa z padem, bo jest o wiele bardziej precyzyjna i wygodniejsza, jeśli chodzi o poruszanie kamerą (rozglądanie się) - a to jest o wiele ważniejsze w eksploracji niż stopniowana prędkość poruszania się postaci.
Jaką przewagę daje Ci fakt że analogowym padem Twoja postać stopniowo coraz szybciej biegnie nad tym, że na klawiaturze masz dwie prędkości - chodzenie i bieganie?
EDIT
Że nie wspomnę o tym, że istnieje mod do Skyrima, który powoli rozpędza postać od chodu do biegu po wciśnięciu klawisza
Odpisywałem na komentarz Kyokushin ale nie cytowałem bo za dużo do wycinania na telefonie, a zanim napisałem to pojawił się twój komentarz. Przewaga pada dzięki temu sterowaniu w wielu grach jest naprawdę duża. Wszystkie gry skradankowe lub z elementami składania (Metal Gear Solid jako najlepszy przykład), gry platformowe i różne proste coopy (Battleblock theater), gry typu Steep gdzie czasami wymagana jest większa precyzja. W skrócie większości gier z trzecią osobą. Do tego dochodzą gry wyścigowe (przegrywają z kierownicą ale jest nieźle), sportowe (Fifa). Jest tego dużo, sporo omijam.