09.12.2016, 10:40 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.12.2016, 10:52 UTC przez Kyokushin.)
(09.12.2016, 09:54 UTC)Mathias Shallowgrave napisał(a):(09.12.2016, 09:39 UTC)Kyokushin napisał(a): Konsole gry ciągną w dół, raz że gry są pisane pod konsolowy target, nie ogarniający więcej niż 5 guzików i gałkę, dwa są nastawione na nie intymne granie przed TV, gdzie naokoło chodzą jacyś ludzie, drą ryja, a 3m dalej chodzi radio lub ktoś gotuje.
Na PC gry są intymne, jestem ja i gra, i nikogo nie ma. I nie o to chodzi, że nie mogę sobie konsoli do pokoju wstawić, bo mogę, ale idea konsoli, jak i robionych pod nie gier, jest inna niż gier pod PC.
Oczywiście, że idea jest inna - ale stwierdzenia, że konsolowy target to ludzie nieogarniający więcej niż 5 przycisków i gałkę to straszne generalizowanie i moim zdaniem kompetnie niesprawiedliwe.
No tak niestety jest, piszę to wedle doświadczeń moich znajomych grających na konsolach. Łapią się za głowę jak widzą ilość guzików na X52 i że one wszystkie coś robią. I są to dojrzali ludzie 30-40 lat.
Nie ogarniają nie dlatego że nie chcą, że denerwują ich sterowniki czy coś, tylko dlatego że nie są w stanie przyswoić tych informacji. Obsługa gry pecetowej, szczególnie złożonej (nie mam tu na myśli elite), wykracza poza zdolności percepcyjne użytkowników konsol.
Kiedyś takie osoby nie siadały do komputera, tylko jechały na ryby (albo biły w zimę żonę, bo na ryby za zimno). Teraz dostały konsole i też mogą pograć, i pod nich są robione gry (bo jest takich ludzi więcej), a że ktoś kto projektował konsole, doskonale wie dla kogo je robił (wiadomo że dla większości, bo i dla zysku, nie idei), to nie dał nawet możliwości podłączenia klawiatury, żeby gry się niepotrzebnie nie komplikowały (żeby nie wywoływać frustracji u klienta któremu się wydawało że jest w stanie zagrać w trudną grę), dając jedynie pada z kilkoma przyciskami.
Piszę to jako użytkownik i posiadacz konsoli i osoba która zna ludzi z konsolami, grała z nimi, grała w te gry. Weszła do piekła i wróciła.
I najprawdopodobniej w przyszłym roku kupię sobie Nintendo Switch

.png)