22.07.2022, 07:53 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.07.2022, 08:06 UTC przez MistyPL.)
(22.07.2022, 07:36 UTC)Kibic napisał(a): Czołem Commanderzy,
Mam kilka pytań związanych z różnicą pomiędzy Horizons a Odyssey. Przeglądałem różne artykuły o Odyssey, ale nie do końca rozumiem różnicę poza oczywistą możliwością zwiedzania planet na piechotę. Posiadam obydwa dodatki, ale do tej pory grałem głównie w Horizons, teraz postanowiłem pójść z duchem czasu i odpalić Odyssey i tu spotkało mnie zaskoczenie. Ta sama planeta widziana z pewnej odległości w Horizons wygląda dużo ładniej niż w Odyssey, w horizons posiada kolorową teksturę z wyraźnie zaznaczonym ukształtowaniem terenu natomiast w Odyssey to płaska szara kula. Podobnie po wylądowaniu na powierzchni, w Horizons teren jest górzysty, skalisty i nierówny, czyli posiada jakiś charakter natomiast w Odyssey teren jest płaski i szary, oczywiście w obu przypadkach ustawienia grafiki mam na ultra. I tu mam pierwsze pytanie:
Czy Odyssey jest gorszy czyli skopany graficznie? Czy może przyczyna leży w szczegółach ustawień graficznych? A jeżeli to ustawienia graficznie, to jak spowodować polepszenie wyglądu Odyssey?
Moje drugie pytanie dotyczy odbierania różnych sygnałów. W Horizons po zeskanowaniu systemu otrzymuję liczbę występujących sygnałów a kiedy zbliżę się do planety/księżyca, na której występują te sygnały w panelu komunikacyjnym mogę namierzyć konkretny sygnał i do niego dolecieć. W Odyssey po zeskanowaniu układu również otrzymuję liczbę występujących sygnałów jednak po zbliżeniu się do danej planety, na której w Horizons występowały te sygnały w panelu komunikacyjnym nic nie widać. Oczywiście w obydwu dodatkach fizycznie na planecie znajduje się miejsce geologiczne lub biologiczne. Czy w takim razie w Odyssey wyłączono możliwość nawigowania do danego sygnału i trzeba znowu szukać ich po omacku?
Trzecie pytanie to, czy grając w Horizons coś tracę względem Odyssey? Oczywiście poza możliwością chodzenia na piechotę. Czy na przykład eksplorując jakiś układ planetarny w Odyssey otrzymałbym dodatkowy bonus za eksplorację na piechotę? Albo w Odyssey znajdę dodatkowe materiały, które w Horizons nie występują?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Witaj.
1.Moim zdaniem ODyseja nie odbiega grafiką od Horizontu - może miałeś jakieś mody graficzne na horizoncie? Spróbuj przeinstalować
Co do wyglądu planet jakoś nie spotkałem szarej płaskiej powierzchni planety? może rzeczywiście masz coś źle poustawiane w grafice ale co? nie mam pojęcia.
U mnie w ustawieniu ULTRA VR planety są wrecz bardziej " potargane" o wiele trudniej je przez to łazikiem je eksplorować. góry doliny skały,
( a propo ciekawe kiedy spotkamy planety z oceanami? :
)2. Tak to duża zmiana w porównaniu do Horizont - W odyseji po zeskanowaniu planety otrzymujesz kolorową mapę planetki i opcję wyboru który rodzaj organizmów chcesz badać - u góry jest opcja - zmieniasz "e" i "q" o ile dobrze pamietam. Im bardziej intensywny kolor tym większe zagęszczenie na planecie danego organizmu. To jest zrobione pod biologię i badania. Teraz trzeba ne fizycznie znaleźć na planecie a nie lecieć w oznaczone miejsce. Czy to lepiej czy gorzej? każdy ma swoje zdanie. OSobiście uważam że lepiej - bardziej realistycznie.
Nie dotyczy to jednak obiektów thargoidów i guardian - tam zachowali stare oznaczenia..
![[Obrazek: Screenshot-0034.jpg]](https://i.ibb.co/7N40tB2/Screenshot-0034.jpg)
Mozesz wrócić do widoku planety sprzed zbadania przełączając się na tryb bojowy kokpitu.
3. Moim zdaniem zyskujesz. Więcej możliwości badań, więcej planet do wylądowania, bonus - " pierwszy krok" za przechadzkę po nieodkrytej planecie.
No i cała główna zabawa w odyseii - misje planetarne " z buta" i rozwój ekwipunku postaci - inżynierka itd.
Odyseja zawiera mnóstwo materiału które nie występują w Horizont. W większości są to rzeczy potrzebne do inżynierki skafandra i broni.
![[Obrazek: kaktusiki.jpg]](https://i.ibb.co/3vmtb2r/kaktusiki.jpg)
Moim zdaniem warto się przesiąść aby wstać z fotela i rozprostować nogi

07 Komandorze

.png)
.png)
.png)