18.03.2022, 11:17 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.03.2022, 11:43 UTC przez Gnievmir.
Powód edycji: Uzupełnienie
)
(17.03.2022, 17:08 UTC)Arthur83 napisał(a): Ja to na dorobku, początkujący uczący się dopiero co i jak. Z tego co napisałeś to obecnie stać mnie na ASP Explorer, ledwo ponad 20 baniek mam. Co do T-6 to kupiłem bo był pod ręką i stać było mnie na niego. Nie jest zły choć boli mnie w nie tylko dwa miejsca na działka.Skoro jesteś na dorobku to proponuję przykładowy konfig dla ASP
Masz 5 limpetów zbierających, jeden do skanowania skałek, 3 lasery górnicze plus dodatki, gdyby trafiła się gratka w postaci rdzenia bądź zasobów podpowierzchniowych. Niestety, ładownia mała ale to "tymczasowy statek" by dojść do np Pythona, a później dalej. Jeśli nie planujesz wydobywać zasobów podpowierzchniowych → zmień na abrasion, a w miejsce abrasion wstaw laser górniczy tak by zwiększyć ich ilość do 4. Jak wspomniałem to tylko baza. W czasie "kopania" daj 2 pipy w system, 4 w bronie, a w silniki nic bo i tak z otwartym lukiem ładunkowym boost nie furga. Jeśli zrezygnujesz z osłon (choć z doświadczenia wiem, że nie jest to dobry krok) jeszcze zwiększysz przestrzeń ładunkową.
Ponadto proponuję nie bawić się w wydobywanie painite, diamentów czy opali, gdyż później trzeba "bujać" się by dobrze je sprzedać. Obecnie chyba najszybciej zarobisz jeśli w pobliżu systemu High-tech znajdziesz planetę z zasobami "pristine" oraz pierścieniami metallic i hotspotem "platinum". Zbierasz wyłącznie platynę, palladium, osm, złoto, srebro, samarium oraz, jeśli się trafi painite; resztę banujesz by nie zaśmiecać rafinerii (masz tylko 8 slotów). Wcześniej sprawdź jakie są ceny na stacji. No i nie ładuj do "full" limpetów; przy tej ładowni myślę, że 30 i tak może być za dużo.
Póki co takie warunki są w systemie Merope, z tym, że tymczasowo platynę trzeba sprzedawać w sąsiednim systemie bądź na drugim końcu systemu Merope w stacji planetarnej.
P.S.
Jest jeszcze jedna możliwość, ale w tym celu musiałbyś przylecieć do Merope i dogadać się ze mną (gram wyłącznie solo lub w grupie). Swojego T6 wyposażasz wyłącznie w colectory + full ładownia, lecimy w pierścień A planety A, ja kotłuję zasoby, rafinuję, a następnie wyrzucam kontenery, które Ty zbierasz i z pełną ładownią lecisz do stacji, tam opychasz towar i tak w kółko aż uzbierasz na Pythona. Myślę, że zajęłoby to ze 2 godzinki, może 3 (python + wyposażenie).

![[Obrazek: 244031.jpg]](https://inara.cz/data/sig/244/244031.jpg)