Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite
Arthur83
(12.03.2022, 22:17 UTC)MAGNUM354 napisał(a): weź te cobry podlej benzyną i spal, a z kasy za ubezpiczenie kup chociaż jednego Pythona - twoje życie od razu nabierze rumieńców.

Podałem taki tylko przykład, a nie że mam taki zamiar.

(12.03.2022, 22:07 UTC)Veskel napisał(a): A) Zauważyłem że można kupić/wynająć załogę do statku, co ona daje?? To tylko taki 'bajer' czy są jakieś wymierne tego zalety??
Załogą statku mogą być inni gracze (tak forma multiplayer), którzy wtedy pomagają np. poprzez obsługę wieżyczek typu Turret).
Można też nająć NPC-a, który pilotuje myśliwiec wspomagając Cię w walce. Oczywiście takie wsparcie jest możliwe tylko w statkach, na których można zamontować hangar na myśliwce. Dużą wadą NPCowego pilota jest to, że ZAWSZE podbiera Ci pewien % przychodów (również z handlu lub eksploracji). Nieważne czy lata z Tobą na statku, czy siedzi na stacji. Ten % można nieco zmniejszyć wynajmując nieoświadczonego NPCa i szkoląc go w walce. Ale i tak będzie on na liście płac tak długo, aż się go całkowicie pozbędziesz (zwalniając go).

B) Podczas przeglądania różnych misji zauważyłem coś takiego jak -pozyskanie danych handlowych z systemu- o co w tym chodzi??
Możesz w ten sposób poznać cenę i zapotrzebowanie na produkty w systemie i w jego okolicach nie lecąc do niego.

C) Czy można kupić więcej statków tego samego rodzaju??? Tak żeby nie musieć za każdym przekładać modułów np miał bym dwie lub więcej Cobry(czy jakieś inne) ale każdą pod coś innego zrobione.
Oczywiście, że tak. Na jednej stacji możesz trzymać 40 statków i mogą to być same Cobry (choć nie wiem czy najdziesz dla nich tyle zastosowań).

A) To z innym graczem to w miarę rozumiem, a co do NPC to takie wsparcie jak przy dokowaniu?? Że ono obsługuje wieżyczki a ja tylko lecę??
NPCa wypuszcza się w myśliwcu (jest kilka typów myśliwców z różnym uzbrojeniem i pancerzem). Potem można narzucić mu zachowanie typu: broń mnie, atakuj mój cel, atakuj dowolnego wroga. I tyle, lata taka mucha dookoła i coś tam pomaga. Jak myśliwiec puffnie, to po jakimś czasie można wypuścić kolejny (aż się skończą w hangarze). Z tego co wiem, to jedyne zastosowanie zatrudnionego NPCa.

B) No dobra ale jak taką misje wykonać??
Sorry, tu sprostowanie. Pomyliłem typ misji z funkcjonalnością mapy.
Jeśli pytałeś o misje typu "Economic Data Acqusition". to misje tego typu wykonujesz lecąc we wskazane miejsce i skanując data linkiem odpowiedni przekaźnik w bazie naziemnej. Bazy wskazane w misji są zazwyczaj agresywnie nastawione, więc można przy okazji zarobić mandat i zostać ostrzelanym. Wg założeń powinno się wylądować z dala od bazy. podjechać łazikiem w pobliże przekaźnika (jest opisany jako mission target), zeskanować go datalinkiem i wrócić po nagrodę. W praktyce można próbować przekaźnik skanować z powietrza, ale trzeba mieć statek, który wytrzyma ostrzał w czasie skanowania. Niektóre bazy są silnie chronione (im więcej +++ przy nazwie bazy, tym silniejsza ochrona).

C)Dzięki, właśnie o to mi chodziło. Takie przekładanie jest upierdliwe i można o czymś zapomnieć, jak ostatnio miałem przy górnictwie i skanerze.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite - przez Veskel - 13.03.2022, 00:43 UTC
temperatura - przez Plebix 007 - 06.12.2020, 16:36 UTC
RE: temperatura - przez Ganzuri - 06.12.2020, 17:23 UTC