26.04.2021, 12:08 UTC
(26.04.2021, 11:32 UTC)DarkPhoenix160 napisał(a): najprawdopodobniej zyskał moje hasło i login z jakiegoś miejsca gdzie był wyciek danych.
Polecam zainteresowanym aplikację (w pełni darmową) KeePass - generuje i przechowuje hasła w lokalnym, mocno zaszyfrowanym głównym hasłem pliku. Łatwo robić jego backupy. Można ewentualnie (jak ja mam) wrzucić też kopię autosynchronizującą się na np. dropboxa. Wówczas mamy dostęp do naszej bazy haseł z każdego urządzenia z keepasem (jest też Keepass 4 android i coś tam na iOSa!). Dzięki temu mam hasełka różne, min 22 znaki totalnie miszmasz. A wpisuje się je łatwo, bo po otwarciu bazy danych na androidzie mi podpowiada, czy wypełnić z keepass, a na PC jest skrót klawiszowy, który szuka wpisu z danym adresem strony i uzupełnia dane logowania. Oczywiście wcześniej trzeba odpalić keepasa na kompie i się zalogować do bazy głównym hasłem. Hasła mam posynchronizowane pomiędzy urządzeniami (znaczy się plik z bazą z dropboxa) + robię regularne kopie na NASa oraz na pendrive (nie, kopia na inną partycję w kompie nic nie da, jak się np. komp zjara ;P ). I mogą sobie dane z jakiegoś badziewnego sklepu internetowego wyciec - wszędzie mam zupełnie inne hasła

No i gdzie się da pozałączane 2FA (korzystam z google authenticatora do generowania jednorazowych kodów gdzie platformy to obsługują)

.png)
.png)
.png)
.png)