27.03.2021, 10:03 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.03.2021, 11:35 UTC przez Pitulek.)
(27.03.2021, 07:59 UTC)jaceknawrot napisał(a): Witam.
Chciałem zapytać, jak to się dzieje, że polując na bandziorów razem z "policją" w pasach asteroidów, w ramach bounty huntingu, pomimo starań - TRAFIAM W STATKI SIŁ BEZPIECZEŃSTWA i jestem przez nich bezlitośnie rozwalany
Teoretycznie moja broń jest zalokowana na celu i tak być nie powinno. Ciekaw jestem, jaki jest mechanizm takiego "Friendly Fire", bo pomimo starań, od czasu do czasu to się lubi wydarzyć. Tracę wszystkie nagrody z listów gończych i idę do pudła.
...
Gimballe obracają się w pewnym, ograniczonym promieniu. Jeżeli cel znajdzie się poza tym promieniem, gimballe gubią go i zaczynają strzelać prosto przed siebie. Wtedy można niechcący kogoś smyrnąć. Poza tym zawsze może się zdarzyć, że inny statek znajdzie się na linii ognia. Trzeba stale pilnować do czego się strzela

Jak w pobliżu celu znajduje się inny statek najlepiej na chwilę przerwać ostrzał i albo poczekać aż ten drugi się odsunie albo samemu się przesunąć i walić z innego kąta.
A jeśli mimo wszystko przypadkiem trafisz niewłaściwy statek, nie czekaj aż Cię zestrzelą tylko wyskocz z RESa, leć na stację na której jest Interstellar Factor i spłać wszystkie mandaty. Warunki:
1. Notoriety musi być równe 0.
2. Musisz znaleźć stację na której nie masz statusu "Wanted".
(27.03.2021, 07:59 UTC)jaceknawrot napisał(a): ...
I drugie pytanie:
Podczas jazdy SRV, często napotykam na porzucony ładunek kontenerów, broniony przez drony. Rozwalam je - i owszem - mogę zgarnąć ten ładunek, ale czasem jest tak, że za ten wyczyn staję się "WANTED" :/
Jak rozpoznać, kiedy mogę sobie bezpiecznie ten ładunek przywłaszczyć, a kiedy nie, bo zostanę ściganym?
...
Jak rozwalisz drony (jakiekolwiek) to automatycznie jesteś "Wanted" dla frakcji która jest właścicielem tych dronów.
Jeżeli zbierzesz ładunek zanim drony zrobią się agresywne, to nie będzie on oznaczony jako kradziony. (chyba że ostatnio coś się zmieniło, dawno już tego nie robiłem).
EDIT: a jednak towar jest STOLEN, przed chwilą sprawdziłem. Co nie zmienia faktu, że strzelanie bez powodu do dronów nie jest dobrym pomysłem

.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)

![[Obrazek: 129764.png]](https://inara.cz/data/sigs/129/129764.png)