Dodatkowy kokpit
TUTORIAL – PRZED WSZELKIMI CZYNNOŚCIAMI NALEŻY ZROBIĆ KOPIĘ ZAPASOWĄ PLIKÓW - WSZELKIE ZMIANY WYKONUJECIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ
1.
Link do programu: https://www.macrodeck.org/
Apka na telefon w sklepie Google Play

2. Po zainstalowaniu w programie na PC stosuję takie ustawienia:
- Zakładka GRID: kolumny: 8, Wiersze: 4
- Zakładka APPEARANCE: zaznaczone “Send theme to client” (KONIECZNE ŻEBY APKA NA TELEFONIE ZACIĄGNĘŁA ZMIENIONY WYGLĄD TEMPLATKI) oraz na liście rozwijanej Theme wybrane “Macro Deck-Gray”
- Zakładka INSTALLATION: odznaczone (wyłączone) automatyczne wyszukiwanie aktualizacji

3. Przygotowanie plików do podmiany
!!! Nie edytuję plików w lokalizacji programu , kopiuję je w inne miejsce i po zamianie nadpisuję w oryginalnej lokalizacji

Trzeba edytować pliki ( przedstawione w punkcie 4)

- background.png i  explorer.png – w edytorze graficznym zmieniam sobie na kolor jaki mi odpowiada ( w obu plikach ten sam kolor)

- colors.txt – dwie ostatnie linijki kodu – podmieniam kod koloru na taki sam jaki ustawiłem w plikach powyżej – w moim przypadku jest to: #2F1A09

4. Podmiana plików

-W lokalizacji: Pliki programów (x86) > Macro Deck > Themes > Macro Deck-Gray
podmieniam zmodyfikowane pliki:
- *txt “colors”
- *png “background”
- W lokalizacji: Pliki programów (x86) > Macro Deck > Themes > Macro Deck-Gray > Buttons > Backgrounds
podmieniam zmodyfikowany plik:
- *png “explorer”

5. Moje ikony
Ikony własne przygotowuję w edytorze graficznym, zapisuję w formacie *png żeby zachować przeźroczystość tła.
Wymiary ikony:
Przeźroczyste tło: 250 pikseli na 250 pikseli, rozdzielczość 72 piks/cm
Wielkość kolorowego kwadratu wstawionego na powyższe tło: 200 piks na 200 piks
Te wymiary powodują to, że kolorowy przycisk wpisuje się w oryginalny zaokrąglony przycisk i nic nie jest obcięte (zaokrąglone).

Ikona z avatarem i tekstem “ Zalogowany: CMDR AICEDD” zrobione są w ten sam sposób – wstawione one są jako normalne przyciski ze skrótem klawiaturowym (takim którego na pewno nie będę używał – w moim przypadku przypisałem klawisz Num0 ponieważ na laptopie na którym gram nie mam klawiatury numerycznej więc nie wywołam akcji przez przypadkowe naciśnięcie)

6. Konfiguracja panelu
- po prawej stronie w programie tworzę sobie foldery – odpowiedniki paneli w tworzonym kokpicie – przyciski wywołujące je konfiguruję przez: Macro Deck > Switch folder
- przyciski (skróty klawiaturowe) konfiguruję przez: System > Hotkey, w przypadku utworzenia sekwencji przycisków (makra) przez: System > Multi hotkey – w tym przypadku trzeba ustawić Delay na 200 ms

Po wybraniu jakiegoś przycisku :
- w zakładce Configure ustawia się np. Skrót
- Backround koniecznie wybieram pierwszą od lewej (jest to tło przycisku, które wcześniej podmieniłem w plikach programu: explorer.png
- Icon – otwiera okno z domyślnymi ikonami, przez przycisk Add można dodać własną ikonę
- Label: automatycznie dodaje napis z wybraną opcją z “Configure” np. skrót klawiaturowy (A,B, W itd) – ja usuwam tą nazwę ponieważ w tworzeniu ikon w edytorze graficznym własnoręcznie wstawiam sobie tekst

PLIKI DO PODMIANY, FONT, MOJE IKONY (te które na tą chwilę mam zrobione) udostępniam na dysku google tutaj: https://drive.google.com/file/d/1HdCdpfZ...p=drivesdk
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Dodatkowy kokpit - przez aicedd - 17.11.2020, 13:35 UTC
RE: Dodatkowy kokpit - przez MAGNUM354 - 17.11.2020, 15:42 UTC
RE: Dodatkowy kokpit - przez Tirith_PL - 17.11.2020, 17:19 UTC
RE: Dodatkowy kokpit - przez DevoloPL - 17.11.2020, 19:27 UTC
RE: Dodatkowy kokpit - przez aicedd - 18.11.2020, 08:33 UTC
RE: Dodatkowy kokpit - przez Kadmilos - 18.11.2020, 16:20 UTC
RE: Dodatkowy kokpit - przez aicedd - 18.11.2020, 19:05 UTC
RE: Dodatkowy kokpit - przez Tirith_PL - 18.11.2020, 21:09 UTC
RE: Dodatkowy kokpit - przez aicedd - 18.11.2020, 21:33 UTC
RE: Dodatkowy kokpit - przez aicedd - 19.11.2020, 06:41 UTC