25.08.2020, 09:03 UTC
Wczoraj skończyłem testy z mechaniki lotu i ogólnych wrażeń samolociku ICON.
No niestety słabo - na poczatku podniecalem się siłą pchania jego śmigla ale na dłuższą mete samolot zachowuje się jak papierowy podczas huraganu. Trzeba bardzo delikatnie operować sterami. W zasadzie, do skręcania wystarczy używać lotek zamiast sterów - wystarczy je przestawić o dwa " kliki " dalej i już skręcamy zamiast korygować lot
.
To zresztą nie jest aż taki problem. Ciekwsze akcje dzieja się podczas lądowania na wodzie - NIGDY po wodowaniu nie bawcie się zawieszeniem. Nie wysuwajcie podwozia bo samolot się przyklei do wody, nie da się potem przepustnicy dać powyżej 2000rpm i nie ruszy się z miejsca. Sprawdzone na jeziorach w oceanie i na morzu bałtyckim.
Chyba że przegapilem jakąś blokade przepustnicy ale nie wydaje mi sie, jest tylko blokada koł ale na wodzie i na schowanym podwoziu nie powinno to miec żadnego wplywu( zreszta i tak hamulce zwalniałem na wodzie ale bez efektu ).
Jestem ciekaw waszej opini w tym przypadku.
I jeszcze inna ciekawostka przy wodowaniu. Na 5 innych wodowań ( oczywiscie bez zabawy z podwoziem już ) w trzech przypadkach skręcało mi ster kierunku
Na stałe. Podczas startu trym na maxa w drugą stronę, ster kierunku z 20 % też i lecim.. podczas wznoszenia cuda- samolot się wił na boki jak wąż ale na 200metrach jyż leciał prosto trym na zero ( ster kierunku caly czas skręcony ) samolot leci prosto hehe. Wyglada na to że to tylko wizualnie ten ster tak zostaje ale w takim razie dziwi taniec podczas wznoszenia - jakby procedura startu wzniosu była osobnym elementem gry...
Po wyladowaniu a w zasadzie już w momencie przyziemienia na pasie ster kierunku sie naprostowywał
Wobec powyźszych moja ogólna ocena latania tym ICONem to 50% zabawy reszta to rozkminanie o co chodzi ? hehe
Obawiam sie że dopóki tego nie poprawią to bede szukał czegoś cięższego ale to lądowanie na wodzie to takie fajne jest
No niestety słabo - na poczatku podniecalem się siłą pchania jego śmigla ale na dłuższą mete samolot zachowuje się jak papierowy podczas huraganu. Trzeba bardzo delikatnie operować sterami. W zasadzie, do skręcania wystarczy używać lotek zamiast sterów - wystarczy je przestawić o dwa " kliki " dalej i już skręcamy zamiast korygować lot
.To zresztą nie jest aż taki problem. Ciekwsze akcje dzieja się podczas lądowania na wodzie - NIGDY po wodowaniu nie bawcie się zawieszeniem. Nie wysuwajcie podwozia bo samolot się przyklei do wody, nie da się potem przepustnicy dać powyżej 2000rpm i nie ruszy się z miejsca. Sprawdzone na jeziorach w oceanie i na morzu bałtyckim.
Chyba że przegapilem jakąś blokade przepustnicy ale nie wydaje mi sie, jest tylko blokada koł ale na wodzie i na schowanym podwoziu nie powinno to miec żadnego wplywu( zreszta i tak hamulce zwalniałem na wodzie ale bez efektu ).
Jestem ciekaw waszej opini w tym przypadku.
I jeszcze inna ciekawostka przy wodowaniu. Na 5 innych wodowań ( oczywiscie bez zabawy z podwoziem już ) w trzech przypadkach skręcało mi ster kierunku
Na stałe. Podczas startu trym na maxa w drugą stronę, ster kierunku z 20 % też i lecim.. podczas wznoszenia cuda- samolot się wił na boki jak wąż ale na 200metrach jyż leciał prosto trym na zero ( ster kierunku caly czas skręcony ) samolot leci prosto hehe. Wyglada na to że to tylko wizualnie ten ster tak zostaje ale w takim razie dziwi taniec podczas wznoszenia - jakby procedura startu wzniosu była osobnym elementem gry...Po wyladowaniu a w zasadzie już w momencie przyziemienia na pasie ster kierunku sie naprostowywał
Wobec powyźszych moja ogólna ocena latania tym ICONem to 50% zabawy reszta to rozkminanie o co chodzi ? hehe
Obawiam sie że dopóki tego nie poprawią to bede szukał czegoś cięższego ale to lądowanie na wodzie to takie fajne jest

.png)
.png)
.png)
.png)
MOJE ODZNAKI![[Obrazek: RNKMIRD.png]](https://i.imgur.com/RNKMIRD.png)
![[Obrazek: 30866.png]](http://inara.cz/data/sigs/30/30866.png)