(05.02.2019, 20:01 UTC)ronin_htd napisał(a): @ShiMan chcesz powiedzieć, że na jednym obwodzie i jednym bezpieczniku masz podpiętą całą kuchnię, piwnicę i Rura jedna wie co jeszcze?
Aha - widzę że nie patrzyłeś w ten mój impromptu schemat. Obwody są osobne, w tym dla kuchni i piwnicy.
(05.02.2019, 21:35 UTC)ORP Valla napisał(a): I powiesz może jeszcze, że płyta indukcyjna 1 - fazowa? Powinni odebrać uprawnienia projektantowi, wykonawcy i temu kto to odbierał. Czyli miałem rację - pomiarów odbiorczych albo nie było albo zostały sfałszowane albo jak to często bywa odbyły się w restauracji. Przy pomiarze rezystancji izolacji od razu wykonawca by musiał to poprawić. No chyba, że później jak ktoś np obrazek wieszał trafił w przewód. Jeśli masz pecha ten obwód będzie sobie pracował odprowadzając spokojnie prąd do ziemi wprawiając radośnie licznik energii w ruch wirowy. Nie zdziw się później wysokością rachunku niestety.
Nie, płyta akurat jest trójfazowa. Co prawda robiona na przysłowiowe "skręcenie palcami + tona izolacji + kostki" do dziury, w którym jest puszka z przewodami, ale jest skitrana wewnątrz szafki na przyprawy + uszczelniona przed wodą.

A co do rachunku... To akurat jest dom moich rodziców. No ale mówiłem - sprawdzić czy są przewody miernikiem. A oni typowo po januszowemu - wierć i nie marudź. No to karma się zemści na rachunku.
(05.02.2019, 22:31 UTC)LeWaR napisał(a): @ORP Valla - muszę ci przyklasnąć. Sorry dla autora wątku, ale od początku coś tu śmierdziało.... palona izolacja? Tak projektowanych obwodów nie powinieneś w ogóle oglądać. Niepowinno tego być. Jeszcze chwalisz się, że elektryk ominął różnicówkę.... No pogratulować elektryka.
Fkat. Będzie Cię czekać trochę roboty, ale powinieneś zrobić to jak trzeba. I zmień elektryka....
@LeWaR - no właśnie nic takiego nie czułem. Może z okolic kuchenki indukcyjnej dziewczyna mojego brata coś wyczuła, ale sam nie wyczułem spalenizny z okolic TV.
Aha - to nie ja wybrałem elektryka, tylko moja rodzina. Ja tylko zrelacjonowałem co on zmajstrował.
(05.02.2019, 22:56 UTC)ronin_htd napisał(a): A są płyty indukcyjne 1-fazowe?![]()
Poczekaj są, mam taka w piwnicy żre cholera jedna ponad 2kW, a tylko dwa "palniki"
Generalnie to powinien mieć coś jak ja mam zrobione (zwłaszcza że to domek, a ja mam w bloku).
Oddzielna instalacja 3faz na płytę + każde duże agd oddzielne gniazdo z indywidualnym automatem.
W samej kuchni mam 6 bezpieczników.
Co to w ogóle za elektryk, który omija zabezpieczenia? Prawidłowo powininen przelecieć zegarem wszystkie obwody punkt po punkcie.
Wadliwy przewód powininen zostać wyłączony z instalacji bądź zastąpiony nowym.
Komisja SEP chętnie odbierze takiemu panu uprawnienia, o ile w ogóle je posiada
No właśnie wymienił przewody na wyłącznikach oraz wymienił samą różnicówkę.
I wiecie co? Dlatego szczerze wolę mieszkać w Wielkiej Płycie. Tam wiadomo co poszło nie tak, a nie... Deweloperka od 7 boleści...

.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)

![[Obrazek: 32080.jpg]](https://inara.cz/data/sig/32/32080.jpg)