Router do mieszkania
Czyli tak FTTH - Terminal FTTH (GPON) - Ethernet.
Przy 40m2 to podejrzewam że w najdalszym punkcie miałbyś dość dobry sygnał pomimo tłumienia (wiem o czym mówię, mieszkałem w większym mieszkaniu o dość cienkich ścianach co prawda, ale jest OK. Najlepiej - używając obecnego routerka i telefonu z apką (np tą: https://play.google.com/store/apps/detai...fianalyzer) sprawdź jakość sieci we wszystkich pomieszczeniach wokół domu. Ja sam tak zrobiłem w dwupiętrowym mieszkaniu moich rodziców, gdzie sygnał WiFi nie docierał na piętro właściwie (sygnał ogólnie -93 dBm, w paru punktach w pokoju mojego brata było -81 dBm, więc mu tam podłączyłem repeatera XiaoMi (https://mi-home.pl/inteligentne-urzadzen...repeater-2). I można było korzystać z Internetów na piętrze Biggrin

Kolejny problem - zagęszczenie sieci. Apka także by wskazała ile masz sieci w domu, i jakie kanały są najbardziej "okupowane".

No i teraz router...

Ile generalnie potrzebujesz złącz Ethernet?

Z reguły routery w tej cenie oferują 4 złącza "na kabel". No i w tej cenie w głównej mierze masz routery z wbudowanym (lub obsługiwanym z USB, częściej) modemem HS*/LTE.

Na wstępie proponowałbym:
Ze względu na obsługę standardu "AC" w WiFi, oraz interfejsów WAN i LAN obsługujących standard 1000BASE-T (czyli na przyszłość będziesz przygotowany).

Oczywiście, zakres cenowy przyjąłem od 300 do 500 PLN, aby ci uzmysłowić ile taki wydajny sprzęt kosztuje, ale jeśli chcesz się pogodzić z niższymi transferami z zachowaniem obsługi standardu AC oraz ewentualnymi brakami złącz... 
Ceny do 200 PLN.

Husaria są jak łódzkie Bałuty - reprezenuj ją godnie i dumnie. o7
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Router do mieszkania - przez Reinrk van Dall - 30.11.2018, 19:00 UTC
RE: Router do mieszkania - przez ShiMan - 30.11.2018, 19:04 UTC
RE: Router do mieszkania - przez Scarlet Yuri - 30.11.2018, 19:04 UTC
RE: Router do mieszkania - przez ShiMan - 30.11.2018, 19:05 UTC
RE: Router do mieszkania - przez Coucz - 01.12.2018, 03:10 UTC
RE: Router do mieszkania - przez ronin_htd - 05.12.2018, 17:44 UTC
RE: Router do mieszkania - przez Reinrk van Dall - 06.12.2018, 08:38 UTC
RE: Router do mieszkania - przez ShiMan - 06.12.2018, 09:09 UTC