20.10.2018, 19:41 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.10.2018, 19:48 UTC przez Azzorek.)
(20.10.2018, 14:30 UTC)Usser napisał(a): Jeszcze prośbę mam.
Nowy dział o ED1/2
W sumie Elite Dangerous to czwarta część serii autorstwa Davida Brabena. Czekałem na nią bardzo długo i nadal to nie jest to o co mi chodzi co nie znaczy, że jest źle
. Według kolejności było tak:
- Elite (1984r)
Wydane chyba na wszystkie ówczesne komputery ośmiobitowe i później szesnastobitowe. Nie można było lądować na planetach, tylko latać ze stacji do stacji. Powstało wiele klonów tej gry i opartych na jej pomyśle, w tym między innymi seria X (Beyond the Frontier, Tension, X2, X3 itp.)
- Elite II Frontier (1993r)
To przeskok olbrzymi w stosunku do Elite. Dużo ładniejsza grafika (wektorówka i proste bitmapy), można lądować na planetach, dużo statków, misje dla Federacji i Imperium (dla mnie wzór do naśladowania jeśli chodzi o interakcje z planetami). Gra była na jednej dyskietce 3,5" o pojemności 880kB (Amiga) i 1,44MB (PC). I cała galaktyka którą mamy w ED (systemy słoneczne) tam się wtedy zmieściły
. Gra wyszła tylko na komputery szesnastobitowe: Amiga (wersja OCS/ECS i AGA), Atari ST, PC DOS.- Frontier First Encounters (1995r)
W sumie rozwinięcie FEII. Grafika z cieniowaniem na teksturach, ale nie taka przełomowa. Więcej statków, wprowadzono fabułę (gazetki), był niby jakiś cel (znalezienie statku Argent Quest i spotkanie z Thargoidami). Gra wyszła tylko na 32-bitowego PC DOS. Można ją było także uruchomić na systemie Linux, BeOS i MacOS. Początkowo powstawała też na 32-bitową Amige 1200, ale ostatecznie nie wydano jej ze względu na słabą kondycję firmy Commodore. Poza tym oceniając jakie gra miała wymagania na PC-DOS (grało się przyjemnie dopiero na procesorze Pentium I 133MHz), na Amidze potrzebna by była minimum karta turbo z procesorem Motorola 68040 40MHz lub szybszym i 16MB RAM.
- Elite Dangerous (2014r)
Przez oczekujących nazywana Elite IV . To już znacie.
To takie małe wyjaśnienie dla tych co ciekawi.
Pozdrawiam,
Azz

.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)