12.10.2018, 07:12 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.10.2018, 11:47 UTC przez Yata_PL.)
(10.10.2018, 21:49 UTC)Dr.Kobayashi napisał(a):(31.07.2018, 20:53 UTC)Yata_PL napisał(a): pojawila sie recka mojego zestawu : https://www.youtube.com/watch?v=3CwhET4yYKc
@Yata_PL
Powiedz no proszę z perspektywy czasu, jak miewa się Twoj zestaw Virpila ?
Mój X55 dokonuje właśnie żywota i przejdzie niebawem w stan wiecznego spoczynku pomyslałem wiec, że moze czas skupić się.... czymś solidniejszym.
POza tym, ze ulubionym towarem Virpila jest Out Of Stock, moze kiedyś uda mi się wcelować w jakąś dostawę
podziel się opinia pls
z recka chciałem poczekać...az sie coś urwie lub zepsuje ale chyba nic takiego sie w najblizszym czasie nie stanie

Moj zestaw to throttle T50 , baza warbrd i const. delta grip. Po otrzymaniu paki jakies 2.5 mieisaca od daty zamówienia przez pierwsze 3 dni chodziłem mega wkur..ny z powodu owego delta gripa, nic nie chcialo w nim banglac , tylko 2 osie dzialaly bez twista, przyciskow i diod led. Problemem byl ich software i moje gęsto obsadzone rożne porty usb oraz 2 huby. Byl konflikt na portach. Software Virpila jest mega nie intuicyjny i wymagający na dzien dobry upgradu firmwara ktory nie jest latwy do ustawienia. Wyjaśnienia bardziej zaawansownych opcji na chwile obecna brak i proźno szukac na sieci, zgaduj zgadula i bieganie od 1 do forum do kolejnego, to nie joy dla zwyklych graczy myślałem z poczatku a uczylem sie kiedy programowania ster. PLC. O tak, ustawienia VPC control toola ociera sie o taka wiedzę..
Wracajac do sedna po tygodniu szperania , rozkminki co i jak, moge powiedzieć ze jestem przede wszystkim zachwycony przepustnica - 96 programowalnych przycikow w tym 6 pokretel i 4 haty do zabawy w 5 trybach!! Jest tez precyzja i ten feel zimnego szczotkowanego alu.
Trzeba sobie zdac sprawe ze frontier dal dupy i wspiera tylko starego input DX w ver 6. co przekłada sie max 32 przyciski joy widoczne do ustawienia w grze , ratunkiem jest najnowsza beta wersja joy2key ktora obsluguje az 128 przycisków i trzeba sobie niektóre potrzebne przyciski/pokretla zamapowac w wlasnie w ten sposob. Na szczescie DCS i IL2 juz nie ma tych problemow i wszystko (prawie) da sie ustawic w samej grze.
Stcik to imho wielka pochwala dla samej bazy czyli warbrd . Precyzja porównując do saitecka kosmiczna.
Dal tych co graja tylko w ED to warto sie jednak doposażyć w cosmo cama ponieważ fabryczne camy sa fajne glownie dla flight simow - jest wyraźniejszy opór na końcowych wychyleniach joya co nie jest dobre do szybkiej walki w Elite gdzie zawsze na maksa trzeba sie obrócić. Do exploracji , przewozu towarów deafultowy cam bedzie ok.
Co do gripa to mam zastrzeżenia - ergonomia ( rozmieszczenie przycisków) oraz profil raczki znacznie słabsza niz posiadany saiteck x52pro , ułożenie sie kciuka nie do końca mi pasuje. Jak masz mała dłoń to juz zupelnie nie polecam lepiej wziasc gripa M50 bez twista. Z początku mialem spory problem w obsludze wszystkiego w ED, pamiec miesniowa jakze potrzebana w VR ciagle kierowala kciuka nie tam gdzie trzeba. Combat skill siadl mocno w pierwszych dniach ale po przyzwyczajeniu sie juz nie wróilbym do saitecka. Przycisków do oprogramowania jest w tym gripie ok 26 ( wliczajac kierunkowe haty i analogowa gałke podobna do tej z xboxa) czyli calkiem sporo ale ich rozmieszczenie moglo byc lepsze. Mechanizm twista dziala narazie prawidlowo i precyzyjnie.
Podsumowując , przepustnica oraz baza warbrd jest naprawde super , solidny aluminowy gimbal przeklada sie na precyzje i przyjemne , imersyjne doznania ! ale delte gripa ocenilbym tylko na 3.5/6 w przydatności dla elite i 5/6 w odniesieniu do np. ILa 2. Ot paradoksalnie w flight simie czuje sie bardziej komfortowo bo nie trzeba za czesto majstrowac hatami no i sam zainstalowany cam faworyzuje flight simy . Tak naprawde to moze byc kwestia przyzwyczajenia bo na saitecku wylatalem mase godzin..
Edit : wrzucam krotki filmik gdzie porównuje do x52 i wyjaśniam o co mi chodzi z Delta gripem, film troche surowy, bez przygotowania , edycji i porannej kawy

Material nie jest publiczny dziala tylko z linka.
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.
At least I was born in time to do it in VR.