05.10.2018, 21:29 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.10.2018, 21:31 UTC przez Zakrecony Termos.)
(04.10.2018, 18:07 UTC)Xeonary napisał(a): Dlaczego nie polecasz GPW?
(05.10.2018, 19:45 UTC)Galactic Trader napisał(a): To ja polecam dodatkowo giełdę w Wiedniu, oni tam sprzedają akcje z wszystkich krajów europy środkowej w trybie instant, sam nie wiem od strony technicznej jak to działa, ale podobno jest.
Nie no akcji nie sprzedają, giełda nie sprzedaje żadnych akcji jedynie pośredniczy w handlu. W Wiedniu handlować można kontraktami (?) na indeksy a te komponowane są na podstawie wartości akcji wchodzących w ich skład.
Dlaczego nie polecam GPW? Po rozwaleniu OFE z Warszawy zniknął największy gracz, który kupował wszystko. Przed wyborami sytuację poprawił nieco kapitał amerykański i żydowski uderzając najpierw w złotówkę a później pozycjonując się na giełdzie ale to wszystko mało, może sytuację pzmieni PPK. Brakuje kapitału, Polacy wolą trzymać pieniądze w skarpecie albo na nieoprocentowanych kontach w banku. Jeszcze jedna, dwie afery w stylu Amber Gold czy Getback zrobiona przez postkomunistów tym bardziej się zniechęcą. Na GPW pozatym brakuje ciekawych instrumentów np. takich rozwiązań jak na Wiedeńskiej giełdzie a brak nowych instrumentów ( krypto? ) dodatkowo zmniejsza zainteresowanie. Brak zaintereowania to brak zmienności a zarabiasz wkońcu tylko na zmienności.... itd. itd. Błędne koło.
Żyjemy w wyjątkowych czasach z poziomu swojego domowego komputera za 1k handlować możesz niemal na całym świecie, praktycznie wszytkim od krypto, pszenicy, metali po waluty, akcje i do tego to wszystko w dowolnej postaci od rynków kasowych, kontrakty, opcje, CFD, ETFy, certyfikaty, swapy. Eh. głowa boli.
To nie znaczy że GPW jest be, mam jedynie wrażenie że gdzieś indziej są większe możliwości.
Pozdrawiam
CO TO JEST SHOUTBOX, CO TO JEST SHOUTBOX, CO TO JEST SHOUTBOX