02.08.2018, 06:42 UTC
(02.08.2018, 06:30 UTC)Dako napisał(a): Tak z ciekawości te wszystkie zabawy z kalibracją to praca czy tylko do grania?
Hmmm przypadłość

Kiedyś siedziałem w grafice i dobrze było mieć choć minimalnie skalibrowany monitor bo to co wychodziło z fab nawet jak miało preset sRGB to do niczego się nie nadawało.
Kiedyś zagrałem sobie na skalibrowanym monitorze i od tego momentu kalibruję nawet jeśli służy tylko do zabawy czy przeglądania fotek na necie.
Zresztą z tego co mi wiadomo każdy szanujący się DEV robi/ł gry pod sRGB, teraz HDR zaczyna być w modzie, żeby to jakoś wyglądało i żeby w przypadku sytuacji zarzucania przez gracza rozjechane kolory móc mu odpisać "proszę skalibrować monitor..."
Dodatkowo każdy szanujący się fotograf kalibruje swój monitor i dopieszcza foty przed publikacją na D65(6500K) lub częściej D50(5000K), gamma 2.2 i jasność jaką tam uważa za stosowną do zastanych warunków pracy.
Warto się zorientować jak włączyć/wymusić w przeglądarce obsługę profili kolorystycznych monitora.
Dla Chrome to np. komenda "--enable-monitor-profile".
...intrygujący jak łechtaczka w miejscu pępka...
![[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]](https://forums.frontier.co.uk/image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040)