06.07.2018, 14:57 UTC
(06.07.2018, 11:36 UTC)Yata_PL napisał(a): napisalem jak napisalem bo mam dostep do obszernej wiedzy , rowniez do tej ktora jest NDA, Twoje chasla ze cos jest udane lub nie, nie jest poparta znajomoscia rozwoju tego produktu. Merytoryczna rozmowa - „nie udane”
Ale Ty za przeproszeniem pie@#$lisz.
Moje hasła, że coś jest nieudane nie są poparte znajomością rozwoju tego produktu? Śledzę informacje o tych goglach gdzieś od listopada zeszłego roku. Pierwsze modele miały zostać rozesłane już w styczniu, a mamy już lipiec. To co udała im się premiera czy nie? Nawet Ci YouTuberzy którzy dostali do testów ostatni prototyp mówili, że są rozczarowani tym jak ich Pimax traktuje. Mam na myśli Sebastaiana z Mixed Reality TV i tego łysego co u niego czasami gości ale ma swój osobny kanał poświęcony VR.
Ekrany w goglach miały mieć odśnieżanie 90Hz, a jest 80Hz. Tu także udało im się osiągnąć to co zamierzali? Nie wydaje mi się. Dodatkowo nie wiadomo co ze stabilnością tych 80Hz, bo wcześniej były problemy, a ta firma ściemnia na potęgę (podobnie jak Ty).
4K na Oko?
Już pomijam to, że w samej nazwie jest ściema bo 2x4K to nie jest 8K (8K to 4x4K) to jeszcze nie ma żadnego 4K na oko skoro sygnał jest 1440p na oko. Rozciągnięty obraz to nie to samo co natywny, a do tego czytałem, że obraz 1440p rozciągnięty na matrycę 4K wygląda nieco gorzej niż obraz 1440p na matrycy 1440p. ( np. tu: https://pclab.pl/news78236.html ). Sytuację trochę ratuje fakt, że wyższa rozdzielczość to mniejszy SDR, co we VR się przydaje, jednak nie zmienia to faktu, że zamiast zapowiadanego 4K na oko jest 1440p co już nie jest tak inponującą wartością.
O soczewkach sam wspominasz, że szkoda iż dają Fresnele. Przypominam, że zapowiadali zwykłe soczewki z jakimiś filtrami które miały wyeliminować wszelkie odblaski (god rays), a dają Frensele których wadą są odblaski.
Jeśli nie potrafią dać tego co zapowiadali i na kiedy zapowiadali to moim nieskromnym zdaniem im się to nie udało, ale Tobie to mogą pluć w twarz, a Ty będziesz twierdził, że deszcz pada i dalej będzieś ich wychwalał.
Piszesz o jakiejś tajemnej wiedzy a jednocześnie wyskakujesz z jakimś bullshitem jak brainwarp gdzie w magiczny sposób ma na wyświetlaczu 80Hz wyświetlić obraz w 160Hz przyrównując to do Sonowskiej reprojekcji gdzie jak wspomniałem wcześniej z 60fps robią 120fps, tylko pomijasz taki drobny szczegół, że PlayStation VR posiada wyświetlacz z odświeżaniem 120Hz, a nie z odśnieżaniem 60Hz, dlatego jest w stanie wyświetlić te 120 klatek i dlatego też Pimax 8K z wyświetlaczem 80Hz nigdy nie będzie w stanie wyświetlić obrazu w 160 klatkach.
Pimax 8K to nie są ich pierwsze gogle VR, poprzedni model Pimax 4K też zapowiadany był na cud techniki a wyszło im to średnio, bo ekran z odśnieżaniem tylko 60Hz i chyba też nie było natywnego 4K i nie było pełnego trackingu. Także to nie pierwszy raz gdzie ta firma robi wokół siebie szum za sprawą papierowej specyfikacji i sloganów w stylu 8K i 4K.