Wieści Astronomiczne
(14.03.2018, 05:56 UTC)Yata_PL napisał(a): S.Hawking dzis zmarl, kapa na całego...

No niestety, wszechświat już nie będzie taki sam. Zamiast zapalania wirtualnych świeczek, lepiej przeczytać „Krótką historię czasu”... hawkingsizm w czystym wydaniu.
[Obrazek: W4y5Tql.png]
Odpowiedz
Takze zauwazylem dzisiaj w wiadomosciach. Naprawdę wielka szkoda. Jak dla mnie człowiek legenda.
Odpowiedz
Niestety, najpierw widzialem artykul o osiagnieciach Howkinga i zapalila mi sie nagle lampka, potem juz widzialem wlasciwy naglowek. Szkoda. Wielka szkoda. 

Ale patrzac na to czym zajmowal sie Howking, sa pewne rzeczy, ktore nijak nie ma jak wyjasnic wedle dzisiejszych praw fizyki, wiec moze jest nadzieja ze kieys...
Odpowiedz
Niewątpliwie wielka szkoda odszedł największy celebryta nauki ( tak wiem .... pozatym używam tego słowa z premedytacją aby troszkę zszokować ale zawsze mnie to intrygowało czy Hawking jako naukowiec miał żeczywiście większy wpływ na naukę czy na kulturę a przynajmniej na społeczny odbiór nauki)

Pozdrawiam
CO TO JEST SHOUTBOX, CO TO JEST SHOUTBOX, CO TO JEST SHOUTBOX
Odpowiedz
Biedny Gutek został okradziony na potrzeby jakiegoś głupiego tytułu wątku Tongue
Odpowiedz
do konca oddany nauce - dzisiaj jest miedzynarodowy dzien PI
Odpowiedz
myślę że znalazł wreszcie odpowiedzi na pytania , których tyle czasu tutaj szukał po tej stronie "rzeczywistości" ...

Fly safe Cmdr Stephen ....
[Obrazek: 134513.png]

[Obrazek: 134513.jpg]
Odpowiedz
(14.03.2018, 19:39 UTC)Indygo napisał(a): myślę że znalazł wreszcie odpowiedzi na pytania , których tyle czasu tutaj szukał po tej stronie "rzeczywistości" ...

Piękne słowa, Hawking to czyta...
Odpowiedz
(14.03.2018, 20:18 UTC)Aculeus napisał(a):
(14.03.2018, 19:39 UTC)Indygo napisał(a): myślę że znalazł wreszcie odpowiedzi na pytania , których tyle czasu tutaj szukał po tej stronie "rzeczywistości" ...

Piękne słowa, Hawking to czyta...

Mam nadzieję, że jednak nie znalazł tych odpowiedzi, bo to by znaczyło, że istnieje świadomość "po" a to znowu stoi trochę w opozycji do jego ateistycznych przekonań. Ale człowieka szkoda, jego krótką historię czasu długo uważałem za jedną z lepszych książek poświęconych astrofizyce.
[Obrazek: 81328.jpg]
Odpowiedz
A czemu swiadomosc "po" ma sie wiazac tylko z religia itd? Wez pod uwage, ze najwieksza zagadka dopiero przed nami, bo nijak nie jestes w stanie na dzisiaj ogarnac kilku zagadnien fundamentalnych, np. gdzie/kiedy byl/jest/bedzie poczatek. A to juz samo w sobie oznacza ze 2+2 nie wystarczy zeby ogarnac ten swiat, cos tam jeszcze jest wiecej, wykraczajace na razie poza nasz obszar pojmowania. Z perspektywy to zupelnie normalne.

ps. Autorem watku aktualnie jest "utenbergPL". Ktos cos mieszal?
Odpowiedz