Laptop do gier
(12.05.2017, 09:57 UTC)Bachal napisał(a): ten hyperbook to oni sami składają?

W Polsce mamy przynajmniej 3 warte polecenia firmy składające na kadłubkach CLEVO - to jest bardzo dobry sprzęt - HYPERBOOK, DREAM MACHINES... HYPERBOOKi słyna z bardzo dobrej jakości sprzętu, ale dosyć głośnym układem chłodzenia, przy czym dzięki nowym karta graficznym PASCAL jest pod tym względem lepiej... 

...osobiście nie posiadałem laptopa żadnej z tych marek jedynie opieram się o testy i opinie znajomych, którzy ten sprzęt użytkują...  osobiście jestem zadowolony z lapków MSI - choc ostatni trafil kilka razy do ich serwisu - i tu należy pochwalić serwis MSI ...  polecił bym też samsungi, ale znikli z ryku europejskiego, ogólnie z karta 1060 cięzko coś znaleźc w cenie do 6000PLN... a z 16GB ram to bym nie rezygnował i dysku SSD 240Gb...
[Obrazek: yQ3vdLa.png]
Odpowiedz
Czemu? Na stacjonarce mam 8 i wszystko w maksie łapie, i obeszło się bez SSD...
Odpowiedz
Odradzam 17 cali do podrozy sluzbowych - tego skrzydla nie ma gdzie ustawic, jest podatny na uszkodzenia i obicia, trzeba tez dedykowanej torby. Jesli bedziesz latal to w ogole zapomnij o 17 calach.

Sugeruje tez pojsc w marke laptopa, czyli MSI, Razer, Alienware, lub ostatecznie Dell. Na pewno musi to byc wytrzymaly laptop. Przy ciaglym przemieszczaniu sie laptopa w torbie wyjda szybko wszystkie mankamenty. Odpadajace gumki, odciskajace sie klawisze na ekranie od nacisku, nie sprawne klawisze, uszkodzenia matrycy. W podrozach w hotelu czesto bedziesz z niego korzystal na lozku i przenosil z miejsca na miejsce, wiec nie ma mowy o trzeszczacych obudowach, wyginajacych sie od trzymania go jedna reka za krawedz, lub latajaca klapa ekranu.

Jesli bedziesz mial wybor to matryca matowa da Ci mozliwosc korzystania z niego w roznym oswietleniu z braku refleksow i odblaskow, ale matryca full glass jest wytrzymalsza na uszkodzenia pikseli od przypadkowych naciskow czy upadkow. W moim wymienialem 3 razy matryce matowa od tego, ze w transporcie doszlo do uszkodzenia od tego ze torba laptopowa updala z pionu do poziomu stojac na ziemi - dzieje sie tak dlatego, ze te laptopy sa dosc ciezkie.

Sprzet musi tez wydajnie byc chlodzony - to ogolna zasada wydajnego laptopa. Jesli bedzie z tym miewac problemy to wizualnie szybko straci jak i wydajnosciowo.
Ponadto mimo wszystko nastaw sie na otwieranie obudowy 2-3 razy do roku i przepastowanie ukladow przylegajacych do radiatorow, jak procesor, GPU. Jesli bedzie taka opcja podczas zakupu na wymiane pasty na lepsza to od razu z niej skorzystaj.

Nie kupuj rozszerzonej gwarancji, zamiast tego ubezpiecz laptopa w jakiejs firmie ubezpieczeniowej.

Podrozowanie z laptopami gamingowymi to temat dla mnie od 3 lat walkowany, wiec mozesz mi wierzyc, ze wiem o czym mowie. Nie daj sie zwiesc, ze taki Acer czy Asus o podobnej konfiguracji spelni swoje zdanie i wytrzyma 2 lata eksploatacji nie rozlatujac sie po drodze. W laptopie do gier placisz za wydajne chlodzenie, wytrzymalsze materialy i lepsza klawiature, matryce i glosnikiw wbudowane - ale przy laptopie gamingowym i tak bedziesz zmuszony do korzystania ze sluchawek bo po prostu bedzie on glosny.

Pare slow o matrycy natomiast i klawiaturze. Zla klawiatura moze stanowic spory problem do grania. Kiepski uklad, za mala lub po prostu slaby przeskok klawisza, nie regularny.
Matryca moze zmienic absolutnie wszystko - caly odbior. Mozesz miec karte 1060 na pokladzie laptopa i tak slaba matryce, siwe kolory, brak kontrastow i odwzorowania kolorow. Czesciowo da sie odratowac to uzywajac kalibracji ekranu - temat prawie w ogole nie podejmowany przez nikogo, ale bez niego to jak silink V8 w maluchu. Tutaj znajdziesz wiecej informacji https://www.youtube.com/watch?v=oBYbvVEVMbc Mozesz sobie sprawdzic na ile Twoj obecny monitor daje sobie rade. Tylko uprzedzam, jak juz ktos nabedzie ta wiedze to juz zawsze nieskalibrowany monitor bedzie wkur... oraz ograniczenia w braku mozliwosci ustawienia ze wzgledu na kiepska jakosc!

Powodzenia.
“Optimism is for assholes and Earthers.”

— Detective Josephus Miller
Odpowiedz
Wszystko fajnie pięknie, ale Razer czy Alienware w tym budżecie to marzenia ściętej głowy Smile MSi wygląda jak klocek, też to trochę in minus Sad A co powiesz o gamingowych laptopach lenovo seria Y?
Odpowiedz
Mam i gram na Y700. Konfig ju tu podawałem. Pracuje ponad rok i nie kwęka.
Odpowiedz
MSI wypada nieco taniej od Aliena i Razera bo faktycznie jest bardziej klockowaty ale przez to nie ma problemow z temperaturami. Wszystkich trzech mozesz poszukac w uzywanych aukcjach i ofertach i znajdziesz dobre oferty.

Jesli chodzi o Lenovo to korzystam z ich laptopow z serii biznes. Przypominaja stare laptopy IBM, ale to sumie prawie to samo. Nie wiem jak one maja sie do ich oferty gamingowej. To pewnie dwa swiaty. Seria biznes to jest dokladnie to czego potrzebujesz do pracy i kompletnie przeciwienstwo tego co bys chcial w laptopie gamingowym. Sa bardze przecietne i zwyczajne we wszystkim i to ich najlepsza zaleta. Dokladnie wiesz czego sie po nich spodziewac. Sa bardzo trwale i dlugo trzymaja na baterii. Masz wrazenie, ze moze Ci robic za deske do krojenia albo ubijania kotletow na schabowe, gdyz sam jest w sumie takim schabowym w srod komputerow.
“Optimism is for assholes and Earthers.”

— Detective Josephus Miller
Odpowiedz
(12.05.2017, 15:46 UTC)Aquar napisał(a): Czemu? Na stacjonarce mam 8 i wszystko w maksie łapie, i obeszło się bez SSD...

Jasne, że się bez SSD obejdzie, ale jak raz spróbujesz takich dysków to w życiu z nich nie zrezygnujesz...  co do pamięci RAM to na W10 pierwszy raz mi się zdarzyło że system prosił o zamknięcie aplikacji lub sam zamykał wybrane z powodu braku RAM-u... w chwili obecnej do wygodnego korzystania z komputera najlepiej mieć min. 16GB ... już kiedyś pisałem, że u mnie sama opera przy włączeniu potrafi zając 12GB...

(12.05.2017, 20:08 UTC)LeWaR napisał(a): Mam i gram na Y700. Konfig ju tu podawałem. Pracuje ponad rok i nie kwęka.

Ja jedyny minus jaki widzę to kwestia matrycy w tych lapkach... cała reszta całkiem niezła, szczególnie że przyzwoicie wyceniona np. kwestia udźwiękowienia, wydajności itd.

(12.05.2017, 16:10 UTC)michup86 napisał(a): Odradzam 17 cali do podrozy sluzbowych - tego skrzydla nie ma gdzie ustawic, jest podatny na uszkodzenia i obicia, trzeba tez dedykowanej torby. Jesli bedziesz latal to w ogole zapomnij o 17 calach.

Sugeruje tez pojsc w marke laptopa, czyli MSI, Razer, Alienware, lub ostatecznie Dell. Na pewno musi to byc wytrzymaly laptop. Przy ciaglym przemieszczaniu sie laptopa w torbie wyjda szybko wszystkie mankamenty. Odpadajace gumki, odciskajace sie klawisze na ekranie od nacisku, nie sprawne klawisze, uszkodzenia matrycy. W podrozach w hotelu czesto bedziesz z niego korzystal na lozku i przenosil z miejsca na miejsce, wiec nie ma mowy o trzeszczacych obudowach, wyginajacych sie od trzymania go jedna reka za krawedz, lub latajaca klapa ekranu.

Jesli bedziesz mial wybor to matryca matowa da Ci mozliwosc korzystania z niego w roznym oswietleniu z braku refleksow i odblaskow, ale matryca full glass jest wytrzymalsza na uszkodzenia pikseli od przypadkowych naciskow czy upadkow. W moim wymienialem 3 razy matryce matowa od tego, ze w transporcie doszlo do uszkodzenia od tego ze torba laptopowa updala z pionu do poziomu stojac na ziemi - dzieje sie tak dlatego, ze te laptopy sa dosc ciezkie.

Sprzet musi tez wydajnie byc chlodzony - to ogolna zasada wydajnego laptopa. Jesli bedzie z tym miewac problemy to wizualnie szybko straci jak i wydajnosciowo.
Ponadto mimo wszystko nastaw sie na otwieranie obudowy 2-3 razy do roku i przepastowanie ukladow przylegajacych do radiatorow, jak procesor, GPU. Jesli bedzie taka opcja podczas zakupu na wymiane pasty na lepsza to od razu z niej skorzystaj.

Nie kupuj rozszerzonej gwarancji, zamiast tego ubezpiecz laptopa w jakiejs firmie ubezpieczeniowej.

Podrozowanie z laptopami gamingowymi to temat dla mnie od 3 lat walkowany, wiec mozesz mi wierzyc, ze wiem o czym mowie. Nie daj sie zwiesc, ze taki Acer czy Asus o podobnej konfiguracji spelni swoje zdanie i wytrzyma 2 lata eksploatacji nie rozlatujac sie po drodze. W laptopie do gier placisz za wydajne chlodzenie, wytrzymalsze materialy i lepsza klawiature, matryce i glosnikiw wbudowane - ale przy laptopie gamingowym i tak bedziesz zmuszony do korzystania ze sluchawek bo po prostu bedzie on glosny.

Pare slow o matrycy natomiast i klawiaturze. Zla klawiatura moze stanowic spory problem do grania. Kiepski uklad, za mala lub po prostu slaby przeskok klawisza, nie regularny.
Matryca moze zmienic absolutnie wszystko - caly odbior. Mozesz miec karte 1060 na pokladzie laptopa i tak slaba matryce, siwe kolory, brak kontrastow i odwzorowania kolorow. Czesciowo da sie odratowac to uzywajac kalibracji ekranu - temat prawie w ogole nie podejmowany przez nikogo, ale bez niego to jak silink V8 w maluchu. Tutaj znajdziesz wiecej informacji https://www.youtube.com/watch?v=oBYbvVEVMbc Mozesz sobie sprawdzic na ile Twoj obecny monitor daje sobie rade. Tylko uprzedzam, jak juz ktos nabedzie ta wiedze to juz zawsze nieskalibrowany monitor bedzie wkur... oraz ograniczenia w braku mozliwosci ustawienia ze wzgledu na kiepska jakosc!

Powodzenia.

Panowie nie zgadzam się, że 17 cali jest nieporęczne... mam GS70 waży nieco ponad 2KG w futerale ładnie się mieści i nosze go pod ręką lub w plecaku... do tego 2cm wysokości ... powiem tak, wręcz cholernie wygodny jak na 17 cali, a jednak ekran robi już różnicę w stosunku do 15-nastek. 

Bez sensu polecać droższe marki niż zakładany przez autora budżet...  ja osobiście tez nei wyobrażam sobie granie z lapkiem na kolanach, czy w łóżku...

"Odpadajace gumki, odciskajace sie klawisze na ekranie od nacisku, nie sprawne klawisze, uszkodzenia matrycy. " - matko, uszkodzenia matrycy od naciskania ekranu palcami - po cholere ktos ma to robić i co Ci da w tym przypadku że kupisz Alienware jak matryce w tych lapkach nie są przecież pancerne...  

...jestem non stop w ruchu i od kilkunastu lat korzystam z laptopów, nigdy nie zdarzyły mi się mechaniczne uszkodzenia wynikające ze złego/dobrego użytkowania... jedyne 2 razy zalałem sprzęt, a reszta to po prostu awaria kupionego sprzętu... przykładowo MSI robi bardzo dobre lapki, ale ten z którego piszę mimo tego miał już na etapie produkcji pewne wady w związku z czym konieczne było go wysłanie do serwisu 3 razy z powodu pojawiających się awarii ...

nie polecam ubezpieczania sprzętu elektronicznego, niestety nie udało mi się spotkać jeszcze z ubezpieczeniem tego wartym - za dużo wykluczeń... natomiast u producenta polecam mocno rozszerzoną gwarancje (byle by nie sklepową)...

Co do chłodzenia to żaden z laptopów w podanym budżecie nie będzie miał jakiegoś rewelacyjnego chłodzenia, nawet w wyższej półce ciężko tu cos znaleźć - niestety laptopy mają małe obudowy... z wyróżniających się pod tym względem sprzętów mogę jedynie polecić MSI GT73 - ale tu już mówimy o budżecie ok. 11000PLN

co do reszty w mniejszym lub większym stopniu  się zgadzam... 

pozdrawiam Smile
[Obrazek: yQ3vdLa.png]
Odpowiedz
A coś takiego?
http://allegro.pl/lenovo-legion-y720-15-...00548.html

mam ultrabooka lenovo i to budżetowego, który jeździ ze mną często i bywa że plecak z nim w środku był oniewierany, mimo tego zawias chodzi świetnie, ekran jest calutki, a klawiszom nic nie dolega, więc może i seria Legion by pociągnęła?
Odpowiedz
ja mam Lenovo Y580 spisuje się już 5 rok (i5, 12gb ram, gtx 660). Polecam asusa predator lub msi (najlepiej lapek ktory ma conajmniej 1060gtx)
Odpowiedz
Sorry za nekro, ale nie będę duplikował wątku o tym samym.

No więc - mam 4K w planach do wydania (na raty), a z modeli które mnie interesują to:

Acer Aspire 7 NH.Q52EP.002 15,6" Intel® Core™ i7-8705G - 8GB RAM - 512GB Dysk - RX Vega M Grafika - Win10

HP Pavilion Gaming 15-EC0009NW 15,6"144Hz AMD Ryzen 7 3750H - 8GB RAM - 512GB Dysk - GTX1650 Grafika - Win10

W obu przypadkach wadą jest jeden dysk SSD o poj. 512 GB, ale z racji tego że obecnie mam lapka z podobną pojemnością to przeżyję (i tak w mało gier gram).

Podobno coś ma się dziać z Ryzenami 4700, ale na razie nic ciekawego nie znalazłem.

Co o tych lapkach sądzicie?

Husaria są jak łódzkie Bałuty - reprezenuj ją godnie i dumnie. o7
Odpowiedz