Wymieniać zasilacz?
miałem kilka zasilaczy w tym właśnie 2 enermaxy - ostatnim był enermax pro 82pro 425W, a obecnie od kilku lat użytkuję deusa 650W i jest to bezapelacyjnie najlepszy zasilacz jaki miałem.
Odpowiedz
(27.09.2016, 12:23 UTC)Drakkainen napisał(a): Mam takie pytanko do specjalistów, może ktoś lepiej się zna niż ja.
Mianowicie myślę o wymianie karty graficznej na MSI RX 470 bo moja GTX 660 powoli chyba kończy swój żywot.

Pytanie zasadnicze mam teraz zasilacz CM EP+ 460W i posiada on etyczke PCI-E 6pin, natomiast ta AMD na którą chciałbym się przesiąść wymaga wtyczki 8pin. Czy wystarczy zanabyć TAKI adapter, czy też wymieniać zasilacz. Z tego co wyczytałem na necie to te dwa dodatkowe piny to tylko masa.

P.S. Cały mój obecny zestaw i5 + GTX660 + parę HDD pobiera ok 200-230W przy graniu w Elitke.

Zdecydowanie tak Smile
[Obrazek: mwqa7tM.png]
Odpowiedz
(27.09.2016, 20:04 UTC)TheSyntox napisał(a):
(27.09.2016, 12:23 UTC)Drakkainen napisał(a): Mam takie pytanko do specjalistów, może ktoś lepiej się zna niż ja.
Mianowicie myślę o wymianie karty graficznej na MSI RX 470 bo moja GTX 660 powoli chyba kończy swój żywot.

Pytanie zasadnicze mam teraz zasilacz CM EP+ 460W i posiada on etyczke PCI-E 6pin, natomiast ta AMD na którą chciałbym się przesiąść wymaga wtyczki 8pin. Czy wystarczy zanabyć TAKI adapter, czy też wymieniać zasilacz. Z tego co wyczytałem na necie to te dwa dodatkowe piny to tylko masa.

P.S. Cały mój obecny zestaw i5 + GTX660 + parę HDD pobiera ok 200-230W przy graniu w Elitke.

Zdecydowanie tak Smile

Zadziałać powinno, jest tylko mały haczyk, specyfikacja standartu PCI-E przewiduje na pinie 2 wtyczki 6-cio pinowej 'no connected'  - w praktyce większość producentów zasilaczy daje tam +12V. I w takim przypadku przelotka zatrybi.
Drak
zerknij dla spokooju w manual swojego zasilacza czy na tym pinie jest +12V.
Odpowiedz
A ja mam coś takiego
[Obrazek: CaLb0fP.png]
Po prawej widać aktualne zużycie prądu Smile
Odpowiedz
Zasilacz fajny ale w to co zaznaczyłem żółtym czymś to sorry ale nie wierze Wink
[Obrazek: 2KI2rJb.png]
Odpowiedz
(27.09.2016, 21:45 UTC)Rommie_PL napisał(a): Zasilacz fajny ale w to co zaznaczyłem żółtym czymś to sorry ale nie wierze Wink
[Obrazek: 2KI2rJb.png]

Zaokrągla, żeby nie denerwować klienta.... Rolleyes
I straszny smok, po co aż 1kilo, ja mam Chiefteca, jakiś wysoki model, 620 czy 650W - a konfiguracja praktycznie taka sama....
Chyba że defiblylator pod niego podłączyłeś - bo masz palpitacje jak zrywa połączenie w Elitce.... Wink
Odpowiedz
Cicho ja mam 1.2kilo Wink
Odpowiedz
(27.09.2016, 22:00 UTC)Rommie_PL napisał(a): Cicho ja mam 1.2kilo Wink

No tak, ale Ty kupujesz zasilacze ze względu na ładne wnętrze.... Biggrin
Odpowiedz
ojtam ojtam...
Jestem elektronikiem i kupuje to co wiem że będzie działało.
Odpowiedz
(27.09.2016, 22:07 UTC)Rommie_PL napisał(a): ojtam ojtam...
Jestem elektronikiem i kupuje to co wiem że będzie działało.

"Jestem elektrolitem"... echhh... zboczenie. Wink
Odpowiedz