Telewizor - gry/filmy
Cześć,
Chciałbym na TV grać w gry - zależy mi na responsywności matrycy, ale bez przesady, będą to typowe gry na pada, raczej nie FPP (mam PC, może w przyszłości konsola), oglądać filmy, może spróbować sił w ELITCE. Znalazłem takie coś:
http://www.morele.net/telewizor-samsung-...00-724945/
http://www.morele.net/telewizor-philips-...88-833851/ - wrzucam go do propozycji bo, niski input lag, nie mam pojęcia po co mi android w tv Wink

Nie znam się na modelach i firmach. Słyszałem od zawsze (z pojedynczych opowieści, poczta pantoflowa), że dobrze pomyśleć o Panasonicu, Sharpie, ew. Samsungu. TV miałby okazjonalnie służyć do internetu. Zastanawiałem się przez chwilę nad 4K, ale nie wiem czy jest sens. Biorę też pod uwagę, że nie mam karty graficznej do gier na 4K, a obraz skalowany z 4K do 1080p, domyślam się tylko, że wygląda na rozmazany i słabej jakości.
Będę wdzięczny za porady, bo nie wiem na co powinienem jeszcze zwrócić uwagę.
Odpowiedz
Też się nie znam ale dobrze by było żeby wypytać czy dany TV ma matrycę natywnie działającą z minimum 60Hz, to co piszą o 800Hz czy inne bzdury to nie wiem skąd biorą ale ludzie to łykają i minimum 24bit kolor czy tam 16mln kolorów, nie ma to jak wujowy banding na przejściach tonalnych lub w ciemnościach.
Przy 80" jakie to ma znaczenie czy masz obraz FHD skalowany na kilku pixelach do 4K czy natywne FHD na dużych pixelach, plus dla skalowania to taki sprzętowy antyaliasing Wink
"Dobry", o ile taki może być zintegrowany z TV, system dźwiękowy jeśli nie planujesz zewnętrznego.
Nie wiem jaka marka TV ale matrycy jednak bym szukał samsungowej z racji doświadczenia czy tam ilości jakie tego trzepią.
...intrygujący jak łechtaczka w miejscu pępka...

[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]
Odpowiedz
Zakup dokonany. Philips 48PFH5500. Bardzo niski input lag - 26ms. Spokojnie można na upartego grać w gry FPP. Android, który póki co nie działa w 100% u mnie xD, daje ponoć ciekawe możliwości, jest w dalszym rozwoju deweloperskim, bardzo szybko i sprawnie działa - mam nadzieję, że nie zostanie porzuconym projektem i pokaże jeszcze pazur. Bardzo dobra czerń. Co mogę powiedzieć, potrzebowałem TV, na którym coś obejrzę i pogram, bez zbędnych bajerów*. Ten Philips zda egzamin mam nadzieję.

Z kącika technika: Matryca w nim jest tylko 50/60Hz, upiękniacze robią z niej marketingowego 200hertzowca. Niestety większość TV obecnych teraz na rynku z matrycami 100Hz, posiadają ok. 2x większy input lag. Dla zainteresowanych dodam, że obecnie najlepszym rozwiązaniem dla gracza są modele SONY z serii 705C - inputlag ~13,2ms. Niestety Sony był o min 300zł droższy i nie ma androida, także różnica dość mocno oszczędziła mój portfel - szczególnie w okresie świątecznym Wink.

* - Gdybym miał więcej kasy, nie zależałoby mi na niskim opóźnieniu na wyjściu, na pewno zainteresowałbym się modelami z półki PFH6550 - ambient lightning w TV to wg mnie nie tylko dodatek dla żon, aby "ubajeżyć" salon Biggrin
Odpowiedz