Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite
Mam dysk SSD 111 GB.
Instalując elita, pobrało mi tego nieszczęsnego legasy.
Zainstalowałem horizons na nim.
Dziś kupiłem odyseja i jest zonk. Mało miejsca. Brak mi przy takowej instalacji 10 GB.
Wiadomo, że "jak się popieści to się zmieści".
Czy da się wywalić coś zbędnego, przykładowo którąś z wersji legacy?
Brak mi dosłownie 10 GB.
Odpowiedz
(12.04.2023, 22:21 UTC)Peek79 napisał(a): Mam dysk SSD 111 GB.
Instalując elita, pobrało mi tego nieszczęsnego legasy.
Zainstalowałem horizons na nim.
Dziś kupiłem odyseja i jest zonk. Mało miejsca. Brak mi przy takowej instalacji 10 GB.
Wiadomo, że "jak się popieści to się zmieści".
Czy da się wywalić coś zbędnego, przykładowo którąś z wersji legacy?
Brak mi dosłownie 10 GB.

Odinstaluj ED. Na dysku zostanie zajęte ok 50 GB, które trzeba usunąć ręcznie ( pozostałość po Horizons w nowej wersji ). Po wyczyszczeniu dysku zainstaluj ED ponownie - zajmie ok. 70 GB.
Odpowiedz
(12.04.2023, 22:32 UTC)Joolian PL napisał(a): Odinstaluj ED. Na dysku zostanie zajęte ok 50 GB, które trzeba usunąć ręcznie ( pozostałość po Horizons w nowej wersji ). Po wyczyszczeniu dysku zainstaluj ED ponownie - zajmie ok. 70 GB.

Fantastiko! Już jadę z koksem. Dziękuję bardzo.
Odpowiedz
Kurczę mam dylemat Biggrin jestem 1400 LY od sol. Chciałem wybrać się na wyprawę do Coloni, Sagitariusa A* oraz Beagle Point. W międzyczasie odwiedziłem forum husarskie i dowiedziałem się, że aby dołączyć do grupy należy wykonać kilka zadań w bąblu. Celem pośrednim mojej wycieczki jest zebrać fundusze na Fleet Cariera. Teraz pytanie do Was co radzicie, czy polatać po okolicy i zebrać kasę, kupić megaship, dołączyć do Husarii i dopiero wybrać się w podróż na drugi koniec galaktyki razem z megashipem, czy od razu lecieć i dołączyć do społeczności po powrocie, który pewnie nastąpi za ładnych parę miesięcy biorąc pod uwagę, że mogę głównie latać weekendami?

Dodatkowe pytanie techniczne: czy da się dokupić do megashipa dział sprzedaży badań biologicznych a jeśli tak to czy ceny są takie same jak na stacjach orbitalnych w bąblu czy jakoś zaniżone? Domyślam się też, że wyprawa w towarzystwie własnego Fleeta jest sporo łatwiejsza i daje nieco więcej możliwości eksploracji?

Taj wiele pytań, tak mało odpowiedzi Biggrin Biggrin ... Co robić, jak żyć Biggrin
Odpowiedz
(13.04.2023, 16:44 UTC)Diego De La Wega napisał(a): Kurczę mam dylemat Biggrin jestem 1400 LY od sol. Chciałem wybrać się na wyprawę do Coloni, Sagitariusa A* oraz Beagle Point. W międzyczasie odwiedziłem forum husarskie i dowiedziałem się, że aby dołączyć do grupy należy wykonać kilka zadań w bąblu. Celem pośrednim mojej wycieczki jest zebrać fundusze na Fleet Cariera. Teraz pytanie do Was co radzicie, czy polatać po okolicy i zebrać kasę, kupić megaship, dołączyć do Husarii i dopiero wybrać się w podróż na drugi koniec galaktyki razem z megashipem, czy od razu lecieć i dołączyć do społeczności po powrocie, który pewnie nastąpi za ładnych parę miesięcy biorąc pod uwagę, że mogę głównie latać weekendami?

Dodatkowe pytanie techniczne: czy da się dokupić do megashipa dział sprzedaży badań biologicznych a jeśli tak to czy ceny są takie same jak na stacjach orbitalnych w bąblu czy jakoś zaniżone? Domyślam się też, że wyprawa w towarzystwie własnego Fleeta jest sporo łatwiejsza i daje nieco więcej możliwości eksploracji?

Taj wiele pytań, tak mało odpowiedzi Biggrin Biggrin ... Co robić, jak żyć Biggrin

Jeżeli jesteś w drodze do Colonii to wymagane zadania możesz wykonać tam. Prawie zawsze w Sali Odpraw wiszą jakieś zadania do zrobienia w systemie KOPERNIK.
Ewentualnie możesz zgłosić temat Oficerowi odpowiedzialnemu za rekrutację (Scarlet Yuri). Może jakoś się z nim dogadasz Wink

Zgromadzenie środków na FC to nie jest żaden problem, możesz to zarobić w parę wieczorów. Wystarczy polatać z ludźmi ze skrzydła HKL.

Do Fleet Carriera można dokupić moduł Vista Genomics  - instalacja kosztuje 150 milionów Cr, a potem 1,5m Cr tygodniowo. 

Moim zdaniem Fleet Carrier bardziej przeszkadza w eksploracji niż pomaga. Zamiast spokojnie sobie lecieć z punktu A do B musisz kombinować skąd wziąć Tritium żeby zatankować tą krowę.FC są bardzo przydatne w wielu aspektach gry, ale IMO zdecydowanie nie jest to sprzęt do eksploracji. Dobry statek eksploracyjny w zupełności wystarczy.
[Obrazek: 129764.png]

Odpowiedz
Zbieranie na FC w czasie takiej wycieczki jest zdecydowanie mozliwe, ale na pewno nie jest to najszybsza metoda. Tu raczej stawialbym na zabawe i nei skupial na funduszach - zbiora sie albo nie. Najwyzej poswiecisz 2 albo 3 weekendy na ich zgromadzenie po powrocie.

Do FC da sie dokupic praktycznie kazda uslug dostepna na stacjach. W przypadku tych typowo odysejowych wiki nie mowi nic o oplatach.

Towarzystwo wlasnego FC daje kilka dodatkowych opcji, ale rownoczesnie wprowadza tez pewne ograniczenia. Np. przelot z banki do Colonii statkiem w czasie 2-3h nie jest jakims szczegolnym osiagnieciem, podczas gdy FC nie ma szans wyrobic sie ponizej 14-15h.
Statkiem mozesz sobie latac w dowolnym kierunku i zmieniac trase "w locie" kiedy chcesz - FC wymaga nieco wiecej planowania, bo jego nie zatankujesz w dowolnym momencie a zatankowanie go gdzies daleko od ludzi to naprawde mozolna robota.

No i nie daj sie zwiesc pozorom i cenie 5 mld za FC... to jest za wersje podstawowa. Wersja full wypas to 35% wiecej - 6.75 mld i prawie 25% mniejsza ladownia. Wiekszosc ludzi potrzebuje cos pomiedzy. Do tego wypada miec cos na jego utrzymanie - od 21.5 do 150 mln miesiecznie + 100k za kazdy skok. No i paliwo - przy cenach rynkowych ok. 40-50 mln za pelen bak starczajacy na 7 skokow przy pelnej ladowni i ok. 14 przy pustej.
Eksploracja z FC i bez niego to praktycznie 2 rozne style gry i nie kazdemu oba pasuja.

Jesli chodzi o rady - taka eksploracja dalekodystansowa moze nie byc mnajlepszym rozwiazaniem na pierwsza aktywnosc. Moze najpierw warto poprobowac takiej lokalnej, nawet w samej bance. Potestowac statek - sprawdzic, czego w nim brakuje do komfortu grania. Moze chcialoby sie wiekszego zasiegu, moze latwiejszego manewrowania... "Najlepsiejszy" build z sieci nie zawsze musi byc tym, ktory akurat Tobie podpasuje. Tak wiec najpierw nieco ogarnac eksploracje, dobrac statek i dopiero wtedy wypuszczac sie gdzies, gdzie moga byc trudnosci z uzyskaniem pomocy. Przy okazji pewnie wyjdzie i to, czy FC bylby pomoca czy pszeszkoda w Twoim stylu gry.
Odpowiedz
Generalnie mam wylatane jakieś 400 godzin, myślę, że tradycyjną eksplorację ogarniam całkiem dobrze. Orientuję się w wielu aspektach rozgrywki Smile zdaję sobie sprawę, że 5 mld to kwota wywoławcza. Po prostu zastanawiam się czy nie będzie lepiej pokręcić się w okolicy na badaniach biologicznych, zarobić na fleeta, dołączyć do Husarzy i potem na spokojnie sobie ruszyć w drogę, bo chciałbym spróbować eksplo w towarzystwie megashipu Biggrin
Odpowiedz
(13.04.2023, 19:10 UTC)Diego De La Wega napisał(a): Generalnie mam wylatane jakieś 400 godzin, myślę, że tradycyjną eksplorację ogarniam całkiem dobrze. Orientuję się w wielu aspektach rozgrywki Smile zdaję sobie sprawę, że 5 mld to kwota wywoławcza. Po prostu zastanawiam się czy nie będzie lepiej pokręcić się w okolicy na badaniach biologicznych, zarobić na fleeta, dołączyć do Husarzy i potem na spokojnie sobie ruszyć w drogę, bo chciałbym spróbować eksplo w towarzystwie megashipu  Biggrin

Do egzobilologii najlepszy chyba Diamondback Explorer ( DBX) z łazikiem na pokładzie. Po ostatnim upgrade egzobiologia jest dobrze płatna, ale jeśli jesteś pierwszy ( np. bacterium 1 mln, pierwszy odkrywca dostaje premię 4x, razem 5 mln ). Zanim wyruszysz na daleką wyprawę lepiej może dołączyć do Husarii Smile To daje wiele możliwości, w tym również wsparcie w zakupie Fleet Carriera Smile
Odpowiedz
Witam mam pytanie, czy ktoś z was orientuje się jak podnieść wytrzymałość Canopy?, szukałem swego czasu ale podobno nie da się..... Może coś się zmieniło?
Odpowiedz
o7 CMDRS

Chciałem zapytać o opinię. Czy zarobki na poziomie 60-80 mln / h Cr to wg was dużo, czy mało?
Odpowiedz