Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite
(07.05.2021, 16:32 UTC)jts napisał(a): Kolejne pytanie.
Dostałem info o pierwszym inżynierze, odwiedziłem go, a on zażadał met-alloy. Wygooglałem jak to zodobyć kupiłem SRV, skaner ppoweirzchni, etc. Zroiłem prawie 40 by dotrzeć na miejsce, zebrałem co miałem zebrać, (a nawet więcej bo 2 sztuki), zapakowałem srv na statek, srawdziłem ładownię (panel po prawej jak oracam glową w goglach, a dalej inventory. i miałem na stanie 2 tony meta alloy.

Znów prawie 40 skoków by wrócić do inżyniera.
Wracam, a ładownia pusta. Po drodze zrobiłem jeden przystanek na tankowanie i sprzdałem dane kartograficzne. Ale nie wchodziłem na market - więc z łądowni nic nie powinno zginąć. Nie straciłem też statku, nikt mnie nie zestrzelił.

Czy to normalne czy czeka mnie ponowna wycieczka?

Najprawdopodobniej przegrzałeś statek. Dlatego Twój ładunek uległ zniszczeniu.
Odpowiedz
Podczas tankowania z gwiazdy jeśli przegrzejesz statek to najszybciej szlag trafia właśnie wrota ładowni.
A koledzy z HKL nie mają na zbyciu jednej sztuki?
Odpowiedz
na 99% potrzebne meta-alloys kupisz na jakimś lotniskowcu zaparkowanym w systemie z inżynierem (mniemam, że chodzi o Felicity)
[Obrazek: LNEyM4I.png]          [Obrazek: 49696.jpg]          [Obrazek: SvUXKFn.png]
Odpowiedz
Dzięki Smile już zrobiłem poniwna wycieczkę, pojeździłem dłużej po planecie i zebrałem sporo więcej materiałów
Odpowiedz
Tak czytam ostatnie wpisy i powiem szczerze, że przy wylatanych 700h nie miałem pojęcia o uszkodzeniach ładowni przy przegrzaniu statku. Ciągle Elitka mnie zaskakuje.
Odpowiedz
Dostałem misję rozwalenia jakiegoś tam pirata. "Poleć tam i tam, a dowiesz się więcej". Lecę. Dowiaduję się, że informacje na temat lokalizacji typa mogę znaleźć w jakimś data-linku w bazie planetarnej najemników. Nie mam SRV, a do cywilizacji daleko. Podlatuję do bazy i po chwili zaczynają do mnie walić wszystkie działka obrony + dostaję jakąś tam karę i status WANTED. W pobliskiej bazie mogę zapłacić karę i wylizać rany, ale:

1. Czy w ogóle można statkiem zeskanować systemy bazy planetarnej? Jeśli tak, to w jakimś sensownym czasie?
2. Czy można rozwalić te działka statkiem i z jakimi konsekwencjami się to będzie wiązać?

Pozrawiam, J.
Odpowiedz
(09.05.2021, 15:42 UTC)jaceknawrot napisał(a): ...
1. Czy w ogóle można statkiem zeskanować systemy bazy planetarnej? Jeśli tak, to w jakimś sensownym czasie?
2. Czy można rozwalić te działka statkiem i z jakimi konsekwencjami się to będzie wiązać?

Pozrawiam, J.

Jak najbardziej da się zeskanować. Duże Data Pointy można zeskanować dowolnym statkiem, a do małych (jak na filmie) musi być średni lub mały statek.
Używamy Data Link Scanner który jest w każdym statku. 
W małych instalacjach można rozwalić działko, dostaniesz tylko mandat
W dużych bazach obrona jest mocniejsza. Defence Platform i Anti-Air Defence Turrets dość mocno kąsają, więc lepiej mieć mocne tarcze i szybko się oddalić zaraz po zeskanowaniu

https://www.youtube.com/watch?v=J5kopLRy...l-&index=1
[Obrazek: 129764.png]

Odpowiedz
(09.05.2021, 16:03 UTC)Pitulek napisał(a):
(09.05.2021, 15:42 UTC)jaceknawrot napisał(a): ...

Pozrawiam, J.

Jak najbardziej da się zeskanować. Duże Data Pointy można zeskanować dowolnym statkiem, a do małych (jak na filmie) musi być średni lub mały statek.
Używamy Data Link Scanner który jest w każdym statku. 
W małych instalacjach można rozwalić działko, dostaniesz tylko mandat
W dużych bazach obrona jest mocniejsza. Defence Platform i Anti-Air Defence Turrets dość mocno kąsają, więc lepiej mieć mocne tarcze i szybko się oddalić zaraz po zeskanowaniu

https://www.youtube.com/watch?v=J5kopLRy...l-&index=1

To była zdrowo broniona baza. Jeden błąd i mój Krait był bez tarcz, a ja po chwili martwy. Działek kilkanaście plus drony. Ostatecznie poleciałem po SRV i cudem udało mi się ubić nim teochę dronów i pobrać dane. Ten łazik porusza się w tak nieskoordynowany i nieprzewidywalny (±Również dla kierowcy) sposób, że uniknąłem ciężkiej artylerii i przeżyłem…

Mam jeszcze jedno pytanie.

Pomiędzy Master a Elite, w Combat Rank, męczę się bardzo długo. Mam ubitych już chyba z 1,500 statków, a idzie to jak krew z nosa. Można ten progress jakoś przyspieszyć dodatkowo?

P.S. Film pierwsza klasa Smile
Odpowiedz
(09.05.2021, 21:08 UTC)jaceknawrot napisał(a): ...
Ten łazik porusza się w tak nieskoordynowany i nieprzewidywalny (±Również dla kierowcy) sposób, że uniknąłem ciężkiej artylerii i przeżyłem…
...

Ciężkiej artylerii uniknąłeś, ponieważ wcale nie strzelała do Twojego SRV, one strzelają tylko do statków. Do łazików walą Anti-Ground Defence Turrets, które łatwo można uciszyć.
Łaziki poruszają się tak, jak kierowca je prowadzi. Kwestia treningu i dobrego ustawienia klawiszologii. Jak nie wierzysz - zapraszam na wyścig Formuły SRV.

(09.05.2021, 21:08 UTC)jaceknawrot napisał(a): ...

Mam jeszcze jedno pytanie.

Pomiędzy Master a Elite, w Combat Rank, męczę się bardzo długo. Mam ubitych już chyba z 1,500 statków, a idzie to jak krew z nosa. Można ten progress jakoś przyspieszyć dodatkowo?

Aby szybko awansować, trzeba wybierać przeciwników lepszych od siebie.
Najprostszy sposób to polowanie w CNB (Compromised Nav Beacons). Lata tam pełno enpeców w małych statkach w rangach Dangerous, Deadly i Elite . Wersja dla hardkorów - wlecieć do CNB z pełną ładownią Wink
Drugi sposób to strzelanie do Thargoidzkich Scoutów, z tego co pamiętam one też są zaliczane jako Elite
[Obrazek: 129764.png]

Odpowiedz
Dzięki za odpowiedź Biggrin

Ja tym SRV regularnie kręcę bączki, jak szalony Biggrin

Ok. Będę nawiedzał CNB. Widzę, że do ich wynajdywania również są narzędzia, jak np. http://elitedangerous.hozbase.co.uk/boun...stembutton=

Thargoidów jeszcze nawet nie widziałem. Polowanie na nich nie wymaga specjalistycznego uzbrojenia?
Odpowiedz