Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite
(24.02.2021, 11:13 UTC)MAGNUM354 napisał(a): jestes ślepy Smile

No nie do końca.Była opcja i dalej jest "steam log in",a opcji "link acount"nie zauważyłem,daje sobie łape uciąć,ale ważne,że teraz działa.Wystarczy kliknąć na gre zalogować do steam i leciSmile
Lepiej mieć zero informacji, niż być zdezinformowanym, bo oznacza to informację ujemną, mniejszą od zera.

Stanisław Lem, Opowieści o pilocie Pirxie

Odpowiedz
Witam. Mam pytanie. Jeśli przynależę do aisling Duvall i mam możliwość kupienia prismatic shield to czy jak nie będę miał odpowiedniej ilości meritow żeby być na trzecim ratingu to i tak będę mógł bez względu na to zawsze kupować prismatic shield na stacjach? Czy muszę ciągle utrzymywać ten trzeci rating żebym miał dostęp do tych tarcz?
Odpowiedz
Musisz być na konkretnym poziomie żeby kupować takie moduły. Najlepiej dobić do odpowiedniego poziomu, kupić więcej żeby mieć potem spokój.
Pamiętaj że czas przynależności też ma znaczenie. Prismatiki kupuje się chyba po 3 tygodniach przynależności do Aisling Duval. Ale sprawdź sobie dla pewności, wszystko masz w zakładce POWERS.
[Obrazek: 51626.jpg]
Odpowiedz
Po trzech tygodniech zbierasz meritki i czekasz na tick . I lepiej kupić więcej tak jak kolega napisał, ale słyszałem że potem są dostępne normalnie w Shierarchię ale nie sprawdzałem tego. Dziwne by to było w sumie...
Odpowiedz
Niestety są tylko raz dostępne, sprawdziłem. Jak chciałem później dokupić to musiałem wbijać ją na nowo. Z wbiciem nie ma problemu, najgorsze czekanie.
[Obrazek: 51626.jpg]
Odpowiedz
Witam. 

Chciałem zapytać, jak to się dzieje, że polując na bandziorów razem z "policją" w pasach asteroidów, w ramach bounty huntingu, pomimo starań - TRAFIAM W STATKI SIŁ BEZPIECZEŃSTWA i jestem przez nich bezlitośnie rozwalany Smile

Teoretycznie moja broń jest zalokowana na celu i tak być nie powinno. Ciekaw jestem, jaki jest mechanizm takiego "Friendly Fire", bo pomimo starań, od czasu do czasu to się lubi wydarzyć. Tracę wszystkie nagrody z listów gończych i idę do pudła. 

I drugie pytanie: 

Podczas jazdy SRV, często napotykam na porzucony ładunek kontenerów, broniony przez drony. Rozwalam je - i owszem - mogę zgarnąć ten ładunek, ale czasem jest tak, że za ten wyczyn staję się "WANTED" :/ 

Jak rozpoznać, kiedy mogę sobie bezpiecznie ten ładunek przywłaszczyć, a kiedy nie, bo zostanę ściganym? 

Pozdrawiam, Jacek
Odpowiedz
(27.03.2021, 07:59 UTC)jaceknawrot napisał(a): Witam. 

Chciałem zapytać, jak to się dzieje, że polując na bandziorów razem z "policją" w pasach asteroidów, w ramach bounty huntingu, pomimo starań - TRAFIAM W STATKI SIŁ BEZPIECZEŃSTWA i jestem przez nich bezlitośnie rozwalany Smile

Teoretycznie moja broń jest zalokowana na celu i tak być nie powinno. Ciekaw jestem, jaki jest mechanizm takiego "Friendly Fire", bo pomimo starań, od czasu do czasu to się lubi wydarzyć. Tracę wszystkie nagrody z listów gończych i idę do pudła. 
...

Gimballe obracają się w pewnym, ograniczonym promieniu. Jeżeli cel znajdzie się poza tym promieniem, gimballe gubią go i zaczynają strzelać prosto przed siebie. Wtedy można niechcący kogoś smyrnąć. Poza tym zawsze może się zdarzyć, że inny statek znajdzie się na linii ognia. Trzeba stale pilnować do czego się strzela Wink
Jak w pobliżu celu znajduje się inny statek najlepiej na chwilę przerwać ostrzał i albo poczekać aż ten drugi się odsunie albo samemu się przesunąć i walić z innego kąta.
A jeśli mimo wszystko przypadkiem trafisz niewłaściwy statek, nie czekaj aż Cię zestrzelą tylko wyskocz z RESa, leć na stację na której jest Interstellar Factor i spłać wszystkie mandaty. Warunki:
1. Notoriety musi być równe 0.
2. Musisz znaleźć stację na której nie masz statusu "Wanted".

(27.03.2021, 07:59 UTC)jaceknawrot napisał(a): ...
I drugie pytanie:

Podczas jazdy SRV, często napotykam na porzucony ładunek kontenerów, broniony przez drony. Rozwalam je - i owszem - mogę zgarnąć ten ładunek, ale czasem jest tak, że za ten wyczyn staję się "WANTED" :/

Jak rozpoznać, kiedy mogę sobie bezpiecznie ten ładunek przywłaszczyć, a kiedy nie, bo zostanę ściganym?
...

Jak rozwalisz drony (jakiekolwiek) to automatycznie jesteś "Wanted" dla frakcji która jest właścicielem tych dronów.
Jeżeli zbierzesz ładunek zanim drony zrobią się agresywne, to nie będzie on oznaczony jako kradziony. (chyba że ostatnio coś się zmieniło, dawno już tego nie robiłem).

EDIT: a jednak towar jest STOLEN, przed chwilą sprawdziłem. Co nie zmienia faktu, że strzelanie bez powodu do dronów nie jest dobrym pomysłem Biggrin
[Obrazek: 129764.png]

Odpowiedz
oj tam, za te drony dostaje się takie grosze ze po starcie z tej planety - lecisz na miejscową stację i spłacasz te kilka groszy Smile
Odpowiedz
(27.03.2021, 14:27 UTC)MAGNUM354 napisał(a): oj tam, za te drony dostaje się takie grosze ze po starcie z tej planety - lecisz na miejscową stację i spłacasz te kilka groszy Smile

Zgadza się, ale trzeba się upewnić że stacja nie należy do właściciela dronów i nie masz na niej statusu "Wanted".
Jeżeli będziesz chciał zapłacić mandat na stacji na której jesteś poszukiwany, to wylądujesz w Detention Center.

Najlepiej nie strzelać do dronów i mieć święty spokój. Towar bez problemu można ukraść bez strzelania.
[Obrazek: 129764.png]

Odpowiedz
(27.03.2021, 14:44 UTC)Pitulek napisał(a):
(27.03.2021, 14:27 UTC)MAGNUM354 napisał(a): oj tam, za te drony dostaje się takie grosze ze po starcie z tej planety - lecisz na miejscową stację i spłacasz te kilka groszy Smile

Zgadza się, ale trzeba się upewnić że stacja nie należy do właściciela dronów i nie masz na niej statusu "Wanted".
Jeżeli będziesz chciał zapłacić mandat na stacji na której jesteś poszukiwany, to wylądujesz w Detention Center.

Najlepiej nie strzelać do dronów i mieć święty spokój. Towar bez problemu można ukraść bez strzelania.

Dzięki, Panowie, za odpowiedzi. Staram się faktycznie już nikogo nawet "nie smyrnąć". LUbię polowanie pośród asteroidów, bo udało mi się dorobić Anakondy tym sposobem. Teraz tylko muszę zarobić na ubezpieczenie, bo strach ją ruszać z garażu Biggrin Drony sobie daruję - faktycznie - nie warta skóra wyprawki - lokalne siły bezpieczeństwa rozwaliły mojego Pythona tuż przed wlotem do bazy, kiedy zostałem przeskanowany. I to dla paru kanistrów z jakimś szmelcem...
Odpowiedz