Konto do operacji na giełdzie papierów wartościowych
(04.10.2018, 18:07 UTC)Xeonary napisał(a): Dlaczego nie polecasz GPW?

(05.10.2018, 19:45 UTC)Galactic Trader napisał(a): To ja polecam dodatkowo giełdę w Wiedniu, oni tam sprzedają akcje z wszystkich krajów europy środkowej w trybie instant, sam nie wiem od  strony technicznej jak to działa, ale podobno jest.

Nie no akcji nie sprzedają, giełda nie sprzedaje żadnych akcji jedynie pośredniczy w handlu. W Wiedniu handlować można kontraktami (?) na indeksy a te komponowane są na podstawie wartości akcji wchodzących w ich skład. 

Dlaczego nie polecam GPW? Po rozwaleniu OFE z Warszawy zniknął największy gracz, który kupował wszystko. Przed wyborami sytuację poprawił nieco kapitał amerykański i żydowski uderzając najpierw w złotówkę a później pozycjonując się na giełdzie ale to wszystko mało, może sytuację pzmieni PPK. Brakuje kapitału, Polacy wolą trzymać pieniądze w skarpecie albo na nieoprocentowanych kontach w banku. Jeszcze jedna, dwie afery w stylu Amber Gold czy Getback zrobiona przez postkomunistów tym bardziej się zniechęcą. Na GPW pozatym brakuje ciekawych instrumentów np. takich rozwiązań jak na Wiedeńskiej giełdzie a brak nowych instrumentów ( krypto? ) dodatkowo zmniejsza zainteresowanie. Brak zaintereowania to brak zmienności a zarabiasz wkońcu tylko na zmienności.... itd. itd.  Błędne koło. 

Żyjemy w wyjątkowych czasach z poziomu swojego domowego komputera za 1k handlować możesz niemal na całym świecie, praktycznie wszytkim od krypto, pszenicy, metali po waluty, akcje i do tego to wszystko w dowolnej postaci od rynków kasowych, kontrakty, opcje, CFD, ETFy, certyfikaty, swapy. Eh. głowa boli. 

To nie znaczy że GPW jest be, mam jedynie wrażenie że gdzieś indziej są większe możliwości.

Pozdrawiam
CO TO JEST SHOUTBOX, CO TO JEST SHOUTBOX, CO TO JEST SHOUTBOX
Odpowiedz
NewConnect i polski gameDev ma bardzo ładne wahania Tongue
Odpowiedz
tak to tu zostawie ku przestrodze
https://www.youtube.com/watch?v=qCCe4qoV2Y0
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.

Odpowiedz
Akurat wczoraj do mnie dzwonili - proponowali inwestowanie w Apple Smile Powiedziałem że nie wiem co to za firma i podziękowałem. I rzeczywiście było tak jak koleś powiedział w filmie - w tle bardzo głośny, sztuczny tłok Smile
Odpowiedz
(06.10.2018, 11:35 UTC)Xeonary napisał(a): NewConnect i polski gameDev ma bardzo ładne wahania Tongue

No więc o to przykład:

https://newconnect.pl/spolka?isin=PL71MDA00018

losowa nie mam żadnego "biasu" na tą spółkę wzystko wygląda świetnie tylko zobacz na obroty 1k słownie tysiąc, 200 akcji w obrocie. Przy takiej płynności nie zaszaleję. Co z tego że zarobię 22% jednego dnia kiedy następnego gdy będę próbował zrealizować ten zysk sprowadzę cenę pewnie spowrotem w dół.
Odpowiedz
(06.10.2018, 21:02 UTC)Zakrecony Termos napisał(a):
(06.10.2018, 11:35 UTC)Xeonary napisał(a): NewConnect i polski gameDev ma bardzo ładne wahania Tongue

No więc o to przykład:

https://newconnect.pl/spolka?isin=PL71MDA00018

losowa nie mam żadnego "biasu" na tą spółkę wzystko wygląda świetnie tylko zobacz na obroty 1k słownie tysiąc, 200 akcji w obrocie. Przy takiej płynności nie zaszaleję. Co z tego że zarobię 22% jednego dnia kiedy następnego gdy będę próbował zrealizować ten zysk sprowadzę cenę pewnie spowrotem w dół.

Tak z ciekawości zapytam, interesujesz się grą z ciekawości, czy raczej jesteś "poważnym" graczem/ inwestorem?
Odpowiedz
(06.10.2018, 23:32 UTC)Xeonary napisał(a): Tak z ciekawości zapytam, interesujesz się grą z ciekawości, czy raczej jesteś "poważnym" graczem/ inwestorem?

Tak traktuję spekulację zdecydowanie "poważnie"
Odpowiedz