Radio krótkofalarskie
Cześć! Ostatnio myślę o kupnie radia krótkofalarskiego, ale nie mam o tym żadnego pojęcia. Chodzi mi o coś zarówno do odbierania sygnałów satelitów lub ISS jak i  nasłuchu okoliczno-naziemnego (nie wiem jak się na to mówi). Pomyślałem, że może ktoś z Husarii kojarzy o co kaman.  Budżet raczej  skromny, ale nie na zasadzie ,,co prawda nie słychać, ale za takie pieniądze...".
[macha]
Odpowiedz
Chyba najtańszym rozwiązaniem jest zakup tunera DVB-T z chipsetem RTL2832U, który to możesz użyć jako odbiornik do SDR. Przy zakupie z Chin wstępny koszt to będzie jakieś 40 zł, na miejscu około 70 zł.
Więcej informacji możesz znaleźć na przykład tutaj.
Odpowiedz
Bardzo dzięki!
[macha]
Odpowiedz
@MichalW Mój ojciec jest krótkofalowcem. Znak nadany SP2HYO. Jeżeli chcesz coś ciekawego to mogę zapytać.
Odpowiedz
No właśnie od jakiegoś czasu się interesuję tym tematem... Szkoda że UKE lubi i w tym pobierać "haracze"... -_-

Sam się zastanawiam nad zakupem jakiś radiostacji, i nawet mam nawet takie pomysły na znaki (z uwzględnieniem numeru okręgu):
  • HF2VTZ
  • SP2V
  • 3Z2TZ
  • SQ2XZ
  • SN2TF
Tylko pytanie czy jest sens się w to pchać na ten moment...

Husaria są jak łódzkie Bałuty - reprezenuj ją godnie i dumnie. o7
Odpowiedz
@Mihoo jeśli możesz, byłoby super (sam nie mam pojęcia o co chodzi, więc nie wiem o co pytać).
[macha]
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości