Czy jest w naszych szeregach elektronik ?
Witam, czy jest w naszych szeregach jakiś elektronik ?
Potrzebuję naprawić amplituner, dość stary bo z 1982roku ale sterowany wewnętrznym komputerkiem Wink
Ciekawa konstrukcja która niestety mnie przerosła więc poszukuję kogoś kto żyje z napraw sprzętu RTV.
Pozdrawiam.
Odpowiedz
Cześć,
Możesz coś więcej na jego temat napisać? Jakie są objawy choroby i co to dokładnie za sprzęcik i czy już ktoś do niego zaglądał. Wprawdzie jestem elektronikiem ale raczej z tej kategorii co to prędzej zbudują nowe urządzenie niż naprawią zepsute. Ale może sprawa będzie się wydawała na tyle prosta, że będę mógł jakoś pomóc (jeśli nie znajdzie się prawdziwy magik naprawiacz).
Pozdrawiam.
[Obrazek: coLdRBJ.png]
All peas are equal, but some peas are more equal than others.
Odpowiedz
Cześć
Pacjent to Pioneer Computer Controlled SX-8 rok produkcji 1982 a objawy choroby to szum w głośnikach - głośniejszy w prawym kanale. Jest on bardzo słyszalny zaraz po uruchomieniu wzmacniacza, a po około 2h słuchania lekko maleje. Szum wzrasta wraz ze zwiększaniem poziomu głośności nawet jak ustawię głośnośc na zero to nie znika i jest wciąż słyszalny, jak wezmę głośnośc na MAX to prawie uszy urywa ale jak odpalę muzykę to już muzyka go zagłusza. Jak podłączę słuchawki to w nich szumu nie ma.
Sterowanie glośnością: gdy naciskam przycisk Volume UP lup DOWN to słychac strzelanie w głośnikach ale tylko w lewym kanale.
Także słychać w głośnikach każde wlączenie światła czy suszarki .... w głośnikach objawia się to strzałem.
Do tego radio ... powiedzmy radio ZET nadaje na 107.50MHz a u mnie na wyświetlaczu pokazuje 106.70MHz. I wtedy gra ładnie. Do tego słabo łapie stereo i ogólnie stacje radiowe.
Sprzęt ma 32lata i nie było do niego zaglądane, znaczy był czyszczony z kurzu.
Tak wygląda to cudo techniki lat 80':
[Obrazek: amplificador-receiver-receptor-pioneer-s...2015-F.jpg]
Odpowiedz
Cześć,
Co do szumu i trzasków to mi to wygląda na stare elektrolity. Kondensatory elektrolityczne się starzeją i nie trzymają pojemności. Tu na ślepo wymieniłbym wszystkie na pokładzie albo przynajmniej te w torze audio. Potrzebujesz znaleźć w okolicy kogoś kto potrafi obsłużyć lutownicę i znajdzie wiele godzin na dłubanie przy tym. Bardziej zastanawiająca jest sprawa złego strojenia radia - tu mógł paść jakiś tranzystor w odbiorniku. Ale jaki i gdzie go dokładnie szukać... bez schematu raczej niewiele można zrobić. Najlepiej znaleźć serwis, w którym pracuje starszy pan, który naprawił w czasach zamierzchłych setki podobnych technologicznie urządzeń ;-). Możesz też napisać na forum elektroda.pl - tam żyje sporo pasjonatów dawnych sprzętów audio.
Pozdrawiam
[Obrazek: coLdRBJ.png]
All peas are equal, but some peas are more equal than others.
Odpowiedz
Witam,

bardzo ciekawy sprzęt. Pierwsze co zalecam, to jak kolega powyżej: wymiana wszystkich elektrolitów na kanałach audio.

Jak słyszysz włączanie urządzeń sieciowych w głośnikach, to zalecam przeprowadzenie dokładnych badań. Zanim coś zaradzę to zalecam sprawdzić jaką instalację masz w domu (2 przewodową, czy 3?) jeśli ciężko Ci to określić, to napisz kiedy wybudowano mniej więcej Twój dom/mieszkanie. Posiadasz jakiś miernik?

Jeśli chodzi o radio, to sprawa jest bardzo prosta. Kiedyś stacji radiowych było wiele mniej. Jeśli na zakresie od 88 do 107MHz mieściły się 4 stacje, to było spoko. Dziś różnice w częstotliwościach między stacjami są bardzo niewielkie, a w Twoim odbiorniku dokładność potencjometru, który ustawia częstotliwość jest dużo gorsza (bo nie musiała być dokładna). Odstępstwo od faktycznej częstotliwości, którą widzisz wynika z małej dokładności nastawy na odbiorniku.
Odpowiedz
Cześć instalacja jest dwu przewodowa.
Tak mam miernik i mam stacje lutowniczą.
Ten sprzęt nie posiada potencjometrów jest w pełni elektroniczny.
Zdradzisz sekret ? Smile
Pozdrawiam.
Odpowiedz
(16.04.2016, 18:45 UTC)Rommie_PL napisał(a): Cześć instalacja jest dwu przewodowa.
Tak mam miernik i mam stacje lutowniczą.
Ten sprzęt nie posiada potencjometrów jest w pełni elektroniczny.
Zdradzisz sekret ? Smile
Pozdrawiam.

Użyłem dużego skrótu myślowego. Heterodyna, która ustala częstotliwość jest takim układem LC (cewka, kondensator). W elektronicznych układach jest stosowane takie ustrojstwo jak warikap (zamiast kondensatora). To jest tzw. dioda pojemnościowa, która zmienia swoją pojemność w zależności od napięcia jakie się przyłoży w kierunku zaporowym. Zgooglaj o kalibracje heterodyny, bo nie pamiętam jak to się robi.

Trzaski i "odgłosy" uruchamianych urządzeń są spowodowane przebiciami na masę. Odłącz sprzęt od zasilania, przełącz miernik na sprawdzanie diod tzw. "pipanie" (ma dzwonić jak złączysz obie sondy miernika do siebie). Sprawdź przejście między masami wyjść na głośniki, a obudową. Tak samo jeśli masz wyjścia RCA np. na wzmacniacz, to tam też sprawdź przejście do masy.

Pozdrawiam,
Odpowiedz
Ehh niestety amplituner umarł .... teraz szukam kogoś kto go naprawi.
Odpowiedz