Ile mocy z gniazdka pobierają Wasze komputery ?
Witajcie piloci !
Jako że grać nie mogę to się nudzę i z takich to nudów dziś sprawdziłem sobie ile Wat z gniazdka ciągnie mój leciwy PC.
I tak to w spoczynku pobiera około 110Wat .... czy to dużo ? raczej nie, po prostu mieści się w normie standardu.

Za to w czasie gry to już inna bajka.
Odpaliłem grę Mirror's Edge II, oczywiście na detalach ULTRA. Czyli tak jak gram normalnie wsio na full i heja Wink
I tak wyszło że pobiera około 620Wat z gniazdka, czyli 6 żarówek po 100Wat każda.
[Obrazek: dLdRXDN.jpg]

A podczas niektórych bardziej skomplikowanych lokacji w grze pobierał nawet 710Wat Wink
Licznik zapiernicza że aż miło popatrzeć na ten talerzyk Wink

A Wy mierzyliście ile zużywacie złotówek na granie w miesiącu ?
Odpowiedz
U znajomych (studentów) w mieszkaniu zimą to sobie o ten talerzyk drzewo piłują. Stolarz się u nich otwarł, bo na pile oszczędza.

Tak na serio, u mnie rewelacji pewnie nie będzie, mam laptoka Lenovo Y510P SLI ale mimo wszystko nadal laptok ;p

Wuja mieszka na przeciw i ma takie coś i już od ponad roku miałem z ciekawości sprawdzić, ale jakośtak mi zawsze z głowy wyleci :d
[Obrazek: AmqzlzA.jpg]
I jeśli chcesz powiedzieć, że się martwisz o moje morale,
Zostaw wiadomość po sygnale, po sygnale...
Odpowiedz
Pod tym względem laptoki są trochę bardziej oszczędne.
Odpowiedz
Ja nie mierzyłem, ale odczuwam co drugi miesiąc jak przychodzi do zapłaty za prąd Smile
Myślę, że mój komp podobnie do Twjego Rommie_PL zużywa energii, a do tego drugi komp syna (choć on niewiele przy nim siedzi - może z 8h tygodniowo) + laptop żony (też niewiele przy nim siedzi) i cała masa pierdół, bez których życie byłoby trudniejsze.
Bardziej jednak zastanawia mnie ile zjadają zjadacze, które są w trybie standby lub które pracują bez wykorzystywania (router, modem, tv itp.)
Odpowiedz
Dziś odpaliłem grę która wykorzystuje mój komputer w około 80% i oto wynik:
[Obrazek: fxZdEBd.jpg]

SZOK !! to prawie 1KW

Ciekawe ile będzie gdy uda mi się go obciążyć w 100% ...
Odpowiedz
Spróbuj jakimś stress testem, a najlepiej kilkoma Biggrin
[Obrazek: AmqzlzA.jpg]
I jeśli chcesz powiedzieć, że się martwisz o moje morale,
Zostaw wiadomość po sygnale, po sygnale...
Odpowiedz