![]() |
Nasz własny jedyny Księżyc - Wersja do druku +- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com) +-- Dział: Maskelyne Vision - Elite Dangerous (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Galeria sztuki im. Jade "Maliny" Rockatansky (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=18) +--- Wątek: Nasz własny jedyny Księżyc (/showthread.php?tid=6881) |
Nasz własny jedyny Księżyc - deries - 01.03.2023 Po dwóch miesiącach czekania na czyste niebo, dwa dni temu w końcu udało mi się pobawić swoim urodzinowym prezentem. Czekałem i czekałem. Zabawa przednia i masa wyzwań przede mną. Czytaj nauki. Skoro nie można tu wylądować to ściągnąłem go teleskopem ![]() Podzięlę się swoim autorskim zdjęciem. ![]() Oczywiście spróbowałem zaglądać w głęboki kosmos. Trafiłem po wielu próbach na mgłąwicę w Orionie. Trudno ustawić wszystko, a i sprzęt się lekko ruszał jak widać. Bo trzeba było 30 sekund naświetlać. Ale skoro takiemu żółtodziobowi udało coś uwiecznić.... to teraz każde kolejne zdjęcie będzie mityczne. Co ciekawe w tym miejscu na niebie nic nie widać. Patrząc oczami Huuura ![]() ![]() RE: Nasz własny jedyny Księżyc - pestor - 01.03.2023 Fajne zdjęcia. Też lubię popatrzeć i zapolować na jakieś fajne zjawiska na niebie. Chociaż dzisiaj ominęła mnie koniunkcja Wenus i Jowisza. Niestety - cały tydzień do pracy na popołudnie. RE: Nasz własny jedyny Księżyc - Mathias Shallowgrave - 02.03.2023 Najs! Super fotki! Ucz się, ucz, bo czekamy na więcej ![]() RE: Nasz własny jedyny Księżyc - MAGNUM354 - 02.03.2023 a zrobił ktoś z was fotki zorzy? nawet w tv w wiadomościach pokazywali fotki wykonane "nad" polskim morzem. ile - jakies dwa dni temu? RE: Nasz własny jedyny Księżyc - -PAQ- - 02.03.2023 (01.03.2023, 19:18 UTC)deries napisał(a): Po dwóch miesiącach czekania na czyste niebo, dwa dni temu w końcu udało mi się pobawić swoim urodzinowym prezentem. Czekałem i czekałem. Supcio ![]() Pochwal się jakim zestawikiem foty zrobiłeś? RE: Nasz własny jedyny Księżyc - deries - 06.03.2023 Co do zestawu Teleskop Sky-Watcher BKP 15075 EQ3-2 z wyciągiem Crayforda 150/750 Tu macie linka, z tego sklepu brałem. Bardzo fajnie do tematu podchodzę. To niech mają reklamę ![]() https://deltaoptical.pl/teleskop-sky-watcher-bkp-15075-eq3-2-z-wyciagiem-crayforda-150-750?from=listing I moja lustrzanka, jest już chyba ze mną 10 lat. Canon EOS 1100 D. No i dwa adaptery żeby się podłączyć. Plus czapka, rękawiczki i gruba kurtka ale to już opcionalnie. Jak kto lubi ![]() RE: Nasz własny jedyny Księżyc - -PAQ- - 06.03.2023 (06.03.2023, 10:59 UTC)deries napisał(a): Co do zestawu Ja właśnie po malu się skłaniam do nabycia czegoś podobnego, tylko z napędem https://www.rothervalleyoptics.co.uk/skywatcher-explorer-150p-eq3-pro-goto-telescope.html RE: Nasz własny jedyny Księżyc - deries - 06.03.2023 Zacnie. Szczególnie z tym GoTo. Myślę, że to będzie ogromne ułatwienie w poruszaniu się po niebie. A tubus widzę, że ten sam. Osobiście jestem zadowolony. Ja z kolei doposażyłem sobie teleskop w napęd jednoosiowy, tak że mi teraz planety i Księżyc nie uciekają z przed nosa. Musi na tą chwilę wystarczyć. Ale robotę robi. RE: Nasz własny jedyny Księżyc - -PAQ- - 06.03.2023 Od kilku miechów badam temat, bo zielonym jak tabaka w rogu. Przeczytałem setki poradników, opinii sprzętów, naoglądałem się filmików zarówno instruktażowych, jak i z efektami obserwacji. Teoretycznie już jestem obryty, wiem wszystko o kalibracji montażu, kolimacji, konserwacji i tuningowaniu teleskopu reflektorowego (Newtona), o stackowaniu zarówno długo naświetlanych klatek, jak i tych wycinanych z nagranego filmu, filtrach, typach okularów, lustrzankach przerabianych specjalnie pod astrofoto, itp. itd. Chyba bym na jakiś egzamin mógł iść ![]() Tylko praktyki ZERO, bo sprzętu nijakiego nie ma ![]() I tak mi wychodzi, że ten SkyWatcher 150/750 to chyba w tej chwili najlepszy wybór jakość / cena, bądź bardziej dokładnie: spodziewane efekty / cena, dla nooba ![]() Tak żeby z jednej strony nie sprzedawać nerki, ale z drugiej nie kupić czegoś bezużytecznego za cebulę, i zniechęcić się na starcie. Montaż EQ3 z GOTO, to najmniejszy (najtańszy) konkretny zestaw paralaktyczny z pełnym napędem, na szczęście ma akurat wystarczający "udźwig" do tej lunetki. Zdecydowałem się na pełen napęd z lenistwa, bo raz, że diablo ułatwia znalezienie konkretnego obiektu na niebie, a dwa, jak przyjdzie zbierać setki kilku(nasto) minutowych klatek, to po sprawdzeniu kilku pierwszych próbnych, odpalam procedurę i właściwie mogę iść spać, samo się robi. Mam zamiar podpiąć mojego Canona 750D, więc nawet obsługę mam do niego zdalną po WiFi ![]() I tak potem jeszcze będą czekały godziny zabawy ze stackowaniem i obróbką fotek na kompie. Cieszy mnie że Twój wybór teleskopu dodatkowo potwierdza, to co sam wybrałem już jakiś czas temu ![]() PS1. Używasz jakiejś soczewki Barlowa na wyciągu, czy podpinasz aparat "na goło" ? PS2. Do "klasyki gatunku" brakuje Ci jeszcze fotek reszty planet (Jowisz, Saturn, Mars), potem deep space, czyli Oriona już masz to jeszcze Końska Głowa, no i na koniec obowiązkowo Galaktyka Andromedy. Wszystkie "świeżaki" robią ten zestaw, więc się nie wyłamuj, hehehehe ![]() RE: Nasz własny jedyny Księżyc - MAGNUM354 - 07.03.2023 znajomy ma podobny teleskop ( też 150 mm ) i z napędem. niestety napęd jest sprzedawany bez dedykowanego akumulartora/ źródła zasilania ( albo znajomy tak kupił .. nie wnikałem ) - chcwilę czasu zajeło mu uruchomienie tego na dostawianym akumulatorze ![]() Natomiast teraz to jest czysta przyjemność, można sobie odejść od teleskopu, zrobić kawkę, (nocami bywa różnie, wiadomo ) wrócic po kilku minutach i punkt obserwacyjny nadal na widoku ![]() |