The Winged Hussars - Forum
EVENT: Dookoła świata na nogach i SRV - Wersja do druku

+- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com)
+-- Dział: Strefa Publiczna (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Instytut Kartografii i Ksenobiologii (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=77)
+--- Wątek: EVENT: Dookoła świata na nogach i SRV (/showthread.php?tid=6623)

Strony: 1 2

EVENT: Dookoła świata na nogach i SRV - FrankDolas - 10.03.2022

Mija rok od pamiętnej wyprawy dookoła świata konwojem SRV.
W najbliższym czasie gotuję się do podobnej wyprawy tylko na nogach. Szukam niedużej planetki atmosferycznej (najlepiej poniżej r 500 km), poza bańką (do 2000 LY), z ładnymi widokami.
Veil West Sector DL-Y D68 był świetny i będę szukał czegoś w tamtej okolicy.
W zamyślę wyprawa potrwa kilka miesięcy (przy założeniu, że przejdę ok 3 - 4 tys km), krócej jak znajdę mniejszy obiekt.
Ktoś ma namiar na jakieś fajne miejscówki?

Aktualizacja (18.03):
SERDECZNIE ZAPRASZAM WSZYSTKICH DO WSPÓLNEJ WYPRAWY NA NOGACH LUB W SRV
która rozpocznie się niebawem 

Miejsce:
OBIEKT O PROMIENIU 340 - 390 km, najprawdopodobniej skalisty z atmosferą wodną lub dwutlenkiem węgla, koniecznie poza bańką - do 2000LY od HR 8444 (dla klimatu).

Dystans:
2000 - 3000 km zależnie od ukształtowania terenu

Termin:
START W CIĄGU NALBLIŻSZYCH 3 tygodni - ustalimy z zainteresowanymi
CZAS WYPRAWY na nogach 100 - 200 godzin (20-50 dni), SRV 20 - 40 godzin (3-10 dni).

Nagroda:
WIECZNA CHWAŁA, ODZNACZENIE HUSARSKIE oraz w EDSM, a także przynależność do elitarnego The Planetary Circumnavigation Club  - https://forums.frontier.co.uk/threads/the-planetary-circumnavigation-club.390451/

Założenia ogólne:
Dobra zabawa i podziwianie widoków. Włażenie/wjeżdżanie na strome pagórki itp dziwne miejsca. Robienie zdjęć i filmów.
Zalecana jazda w min 2 osoby. Wielki Konwój SRV z przed roku to najlepsze co mnie spotkało w Elitce przez 3 lata gry. Dzięki Mathias Shalowgrave za event i RANDARIO za wspólną jazdę.

SRV dobrze jest przejechać bez puffnięcia, aczkolwiek warto mieć na statku zapasowe łaziki i znać swoją pozycję w razie awarii, żeby podjąć wyprawę z tego samego miejsca. Można, a nawet trzeba syntetyzować paliwo i naprawiać łazik (zwłaszcza w czasie spadania z wysokości). KONIECZNY ZAPAS MATERIAŁÓW DO SYNTEZY!

Na nogach wzywamy statek jak kończy się bateria, stajemy pod włazem, ładujemy i idziemy dalej. Inżynierka kombinezonu niekonieczna, ale przydatna. Zalecam ARTEMIS 5 grade z inżynierką: increased speed duration, improved battery capacity, improved jump assist. Warto też dorzucić extra oxygen reserve.
Zobaczymy ile ładowań będzie.

Jako lądownik zalecam DBX czy cokolwiek małego, żeby mogło wylądować w miarę blisko nas w trudnym terenie.

Planowanie i przygotowania...
Po długich bojach zinżynierowałem ARTEMISa. Bez grindu się nie obeszło.
Test kombinezonu wykazuje zużycie baterii w biegu ok. 1,5%/min

Poszukiwania ciała niebieskiego trwają.
Wymagania są nie byle jakie:
  • poza bańką
  • nie dalej niż 2000 LY od HR 8444
  • promień 350 - 400 km
  • ładne niebo (bliskie mgławice, planety, słońca)
  • zróżnicowane ukształtowanie terenu (góry, wąwozy, równiny, różne kolory)
  • zielsko (dla dodania klimatu)
  • znośna temperatura (niestety w większości jest za gorąco w dzień lub za zimno w nocy)

Praktyka pokazuje, że najmniejsze są skaliste obiekty (promień ok. 350 km) z atmosferą wodną , dwutlenkiem węgla lub dwutlenkiem siarki. Przy czym najmniej niekorzystne temperatury panują w atmosferze wodnej i na tym się obecnie skupiam. Zawęziłem też poszukiwania do obiektów będących blisko gwiazdy i innego ciała, najlepiej w układach mnogich. Koniec końców wszędzie trzeba polecieć osobiście i sprawdzić. Odwiedziłem już ponad 20 takich obiektów.

Obecni kandydaci:
  • HIP 8815 2 b
  • Prooe Drye XJ-X d2-16 A 4 b
  • HIP 107589 2 B
  • COL 359 SECTOR KX-T D3-50 ABC 1 C
  • COL 359 SECTOR HW-N D6-15 A 2 E
  • HIP 98370 2 B
Potrzebny program do nawigacji. Nie działałem jeszcze na tym polu.
E.D.I.S.O.N. funkcjonuje jeszcze? Edit: odpowiadam sam sobie - działa tylko w statku i w SRV. Na nogach nie działa.

Po wybraniu obiektu i oprogramowania będę opracowywał trasę z punktami kontrolnymi w ciekawych miejscach.

Ustalmy termin EVENTu z zainteresowanymi.

Ogłoszenie eventu: https://forum.thewingedhussars.com/showthread.php?tid=6641

RE: Dookoła świata na nogach - MAGNUM354 - 11.03.2022

a energie jak chcesz uzupełniać? - bedziesz statek wzywał i stawał w polu zasilania ?

RE: Dookoła świata na nogach - FrankDolas - 11.03.2022

Owszem.

RE: Dookoła świata na nogach - RANDARIO - 12.03.2022

To nie na moje nogi, ale Powodzenia Franek Biggrin

RE: Dookoła świata na nogach - FrankDolas - 17.03.2022

Czyż nie jest piękna?
[Obrazek: pcQpHjSQ17yEkw58Ae7XpjHMsitizSbzXbqz54SW...authuser=0]
Promień 383 km

RE: Dookoła świata na nogach - Hans 001 - 18.03.2022

Cos sie popsowalo z grafika. BTW, jestem chętny na taką eskapadę. Jak dopadniesz jakiś fajny świat, pewnie tam przydreptam Smile . Na tę chwilę na etapie zbierania gratów do upgrade kombiaka na maxa (G5 + noktowizor + wydłużony skok + battery), a że nie lubię farmienia, idzie mi jak krew z nosa.

Nie bardzo widzę jak miało by to wyglądać gdyby zebrała się grupa chętnych do wspólnego szlajania.

Pozdrawiam.

RE: Dookoła świata na nogach - -PAQ- - 18.03.2022

A może na początek jakiś eventowy maratonik, żeby sprawdzić "w praniu", jak takie łazikowanie wychodzi?

1. Najpierw trzeba by określić zasady (np. kombinezon podstawowy, czy z inżynierką)
2. Ustalić trasę maratonu
3. Wyznaczyć maksymalne odcinki jakie da się przebyć w ustalonym wcześniej kombinezonie (np. skoki, bieg, itp. mogą znacznie zmieniać taki zasięg)
4. Ustawić w punktach końcowych w/w odcinków, statki (SRV), w których uczestnicy mogą się doładowywać.
4a. Dodać np. możliwość doładowania "na żądanie", pomiędzy punktami końcowymi, z mobilnego statku, w zamian za "karne minuty"
itd.

RE: Dookoła świata na nogach - Mike Kastilione - 18.03.2022

No na taki 40-kilometrowy bieg testowy to ja się chętnie piszę.

RE: Dookoła świata na nogach - Hans 001 - 18.03.2022

Tylko to nie może być stadionik i kilka kółeczek Wink

Przelecmy sie przez jakąś zebrę kanionów z obowiazkowym zebraniem genscanów z konkretnego zielska Biggrin

RE: Dookoła świata na nogach - -PAQ- - 18.03.2022

Prawilnie powinno być chyba dokładnie 42 195 m.
żeby to nazwać maratonem.
Ja tylko rzuciłem pomysłem, na coś co mogłoby być swego rodzaju "zaprawą" do głównego tematu tego wątku.  Open-mouthed_smile