The Winged Hussars - Forum
Problem z nową aktualizacją W10 - Wersja do druku

+- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com)
+-- Dział: Strefa Publiczna (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=73)
+--- Wątek: Problem z nową aktualizacją W10 (/showthread.php?tid=4001)

Strony: 1 2

Problem z nową aktualizacją W10 - Haji-me - 31.12.2017

Jakiś czas temu pojawiła się jakaś spora aktualizacja dla Windowsa 10 - oznaczona chyba numerem 1709. Już 2 razy próbowałem ją zainstalować i 2 razy miałem spore problemy z uruchomieniem kompa. Aktualizacja się standardowo instaluje, ponownie uruchamia komputer.  Następnie po przeminięciu logo płyty głównej pojawia się niebieskie okienko Windowsa i na dole powinna być animacja ładowania. Tu już się zacina i następnie zamiast ekranu logowania mam tylko czarny ekran. Za pierwszym razem czekałem jakieś 15 minut i kiedy ciągle nic się nie działo uruchomiłem komputer od nowa. Niestety brak załadowania windowsa się ciągle powtarzał i pomogło dopiero jakieś 10 resetów. Za drugim razem patrzyłem w czarny ekran jakieś 30 minut, po czym komputer sam uruchomił się ponownie. Myślałem, że tym razem się udało ale problem się nie naprawił - za każdym uruchomieniem brak załadowania windowsa. W końcu zostawiłem go na kilka minut i sam się ponownie uruchomił i dopiero zatrybił. Aktualizacja jednak wciąż nie jest zainstalowana i co najmniej raz dziennie dostaje przypomnienie o tym aby ponownie uruchomić komputer. Do tego sam się potrafi rano włączyć, aby łaskawie przypomnieć o aktualizacji... Ktoś miał podobny problem i udało mu się go może rozwiązać?

RE: Problem z nową aktualizacją W10 - Indygo - 31.12.2017

Haji....   u  mnie inaczej... ale również ku przestrodze innym

od nowej łatki mam informację że mam nieaktualne sterowniki dźwięku jakoś 4.7.6.1
i mam zainstalować nowe o numerach 4.7.6.1 ...  oczywiście niewykonalne...
odinstalowanie i instalacja na nowo nie daje poprawy

ponadto karta graficzna daje mi komunikat jakoś : 3D accelerate disibled,
pomimo że jest 3D accelerate jest enebled ....  i teraz nawet już nie wejdę o menu Elitki
aktualizacja sterowników itp itd nie pomaga

konsultanci Lenovo rozkładają ręce...  

również przestrzegam przed kłopotami po tej aktualizacji
na razie jestem w trakcie pisania maili do supportu windowsa

RE: Problem z nową aktualizacją W10 - Baton - 31.12.2017

(31.12.2017, 10:38 UTC)Haji-me napisał(a): Jakiś czas temu pojawiła się jakaś spora aktualizacja dla Windowsa 10 - oznaczona chyba numerem 1709. Już 2 razy próbowałem ją zainstalować i 2 razy miałem spore problemy z uruchomieniem kompa.

Ja bym tak:

1. zrobił sobie kopię
2. Za pomocą Media Creator Tool zrobił sticka USB z instalacją Windowsa (jak ściągniesz to będzie najnowsza czyli właśnie 1709) https://www.microsoft.com/en-gb/software-download/windows10
3. Z działającego Windowsa odpal setup na tym sticku i zaznacz "zatrzymaj pliki i aplikacje" czy jak to będzie po polsku

Jak nie masz sticka to możesz zassać jako ISO na dysk, odpakować do jakiegoś folderu i stamtąd odpalić setup, ja wolę stick bo jakby coś poszło nieteges to masz z czego odpalić awaryjnie Smile

To powinno Ci przeinstalować Windę nie usuwając nic i może akurat naprawić problemy jakie masz. Jest trochę specyficznie bo masz jakiś update pending, więc będziesz może się go musiał najpierw pozbyć, ale spróbować na początek warto.

RE: Problem z nową aktualizacją W10 - MAGNUM354 - 31.12.2017

a mi się zrobiło wszystko wsio - fakt że też za którymś razem, ale po aktualizacji żadnych problemów. jedyny zonk to oprogramowanie karty dźwiękowej sound blastera przestawiło się na 7.1 - musiałem tylko wejść przestawić na 5.1 i wszystko śmiga.

RE: Problem z nową aktualizacją W10 - LeWaR - 01.01.2018

Ja również nie spotkałem się z tym babolem. Moja propozycja to:
1. przywrócić system do ustawień fabrycznych (W10 zainstaluje się od nowa w kompilacji jaką masz aktualnie u siebie)
2. dopiero wtedy pobrać aktualizację.

Osobiście mam lenovo Y700,
Windows 1709 kompilacja 16299.125.

RE: Problem z nową aktualizacją W10 - Haji-me - 02.01.2018

Dzięki za odpowiedzi. Jak znajdę w sobie wystarczająco dużo cierpliwości to spróbuję skorzystać z Waszych porad.

RE: Problem z nową aktualizacją W10 - Yata_PL - 02.01.2018

pod zadnym pozorem nie instalowac tego babola jakim jest win 1709 , nawet jak update zaskoczy to dopiero potem zaczynaja sie problemy... Gry sie wieszaja , 100 % zajetosci cpu na kilka sekund , zla komunikacja z GPU , masa atrakcji. Jakbym mogl to bym zrobil cofke do 16xx ale bylem glupi i wykasowalem stara wersje celem oszczednisci miejsca na c:

RE: Problem z nową aktualizacją W10 - Mathias Shallowgrave - 02.01.2018

(02.01.2018, 15:25 UTC)Yata_PL napisał(a): pod zadnym pozorem nie instalowac tego babola jakim jest win 1709 , nawet jak update zaskoczy to dopiero potem zaczynaja sie problemy... Gry sie wieszaja , 100 % zajetosci cpu na kilka sekund , zla komunikacja z GPU , masa atrakcji. Jakbym mogl to bym cofnil sie do 16xx ale bylem glupi i wykasowalem stara wersje celem oszczednisci miejsca na c:

Potwierdzam. Ten update to jakaś masakra.

RE: Problem z nową aktualizacją W10 - Baton - 02.01.2018

(02.01.2018, 15:25 UTC)Yata_PL napisał(a): pod zadnym pozorem nie instalowac tego babola jakim jest win 1709 , nawet jak update zaskoczy to dopiero potem zaczynaja sie problemy... Gry sie wieszaja , 100 % zajetosci cpu na kilka sekund , zla komunikacja z GPU , masa atrakcji. Jakbym mogl to bym zrobil cofke do 16xx ale bylem glupi i wykasowalem stara wersje celem oszczednisci miejsca na c:
http://windowsiso.net/windows-10-iso/windows-10-creators-update-1703-download-build-15063/windows-10-creators-update-1703-iso-download-standard/
W sumie nic nie stoi na przeszkodzie, żeby sobie ściągnąć 1703 stąd na przykład i zainstalować w dokładnie taki sam sposób jak opisałem powyżej co powinno zrobić downgrade zatrzymując cały soft. Sprawdzę jutro czy to działa i dam znać, bo nie jestem na 100% pewien, ale się zaciekawiłem Smile

No niestety nie działa ( jak się chwilkę zastanowiłem zamiast klepać po klawiaturze bezmyślnie to w miarę oczywiste), ale zostawiam tu linka bo się może komuś przydać jakby chciał zrobić sobie czystą instalkę ze starszej wersji. Mnie akurat 1709 działa bez jakichś zauważalnych zgrzytów więc nie jest to uniwersalne zło Smile

RE: Problem z nową aktualizacją W10 - Yata_PL - 02.01.2018

ku przestrodze zostawiam tego linka : https://www.windowscentral.com/windows-10-fall-creators-update-user-problems-and-complaints