The Winged Hussars - Forum
Rowery - Wersja do druku

+- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com)
+-- Dział: Archiwum (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=40)
+--- Dział: Archiwum Wątków (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=41)
+---- Dział: Korytarze (Offtopic) (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=139)
+----- Dział: O wszystkim i o niczym (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=140)
+----- Wątek: Rowery (/showthread.php?tid=2912)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

RE: Rowery - DYoda - 11.04.2017

(11.04.2017, 18:37 UTC)Crazied napisał(a): CO DO TEMATU
Mam dwóch kolegów, zapalonych rowerzystów. Jeden preferuje MTB, drugi szosówki, dlatego też jeżdżę tylko z tym pierwszym. Niemniej jednak obydwaj rowery przeważnie składają. Ten od szosówek kupował wszystko osobno, szukając promocji. Koniec końców rower złożył za około 6k ale w sklepie nie dostał by takiej konfiguracji, a jeśli nawet to przy koszcie około 8k.

Jeśli jednak jeździsz stricte amatorsko i nie chcesz od razu inwestować krocia, to rower sklepowy jak najbardziej będzie Ci pasować.
Zwróć tylko uwagę na to czy (jeśli brałbyś tarczowe) hamulce są mechaniczne czy hydrauliczne. Miałem kiedyś takie tańsze tarczowe na lince i gdy przyszedł ich moment, nie spełniły oczekiwań co skończyło się dla mnie obiciami. Albo V-brake albo hydrauliczne tarczówki.
Aaaa i przerzutki. Poszukaj opinii o danej serii, bo może się okazać, że gdzieś na trasie dojdzie do niespodziewanej awarii ze względu na szajsowate wykonanie. Czasami lepiej jak szarik kupić odrobinę tańszy rower i wymienić krytyczne dla swojego bezpieczeństwa elementy na mniej wadliwe / trwalsze.

W szosówkach raczej nie ma hamulców tarczowych, a co do przerzutek to we wszystkich rowerach jakie rozważam i podałem do nich linki jest osprzęt Shimano albo Tiagra - najwyższa grupa amatorska lub 105 najniższa grupa zawodowa. Także nie celuje w sprzęt najtańszy tylko już w coś porządnego ale nie kosmicznego. co do porady to właśnie mi chodzi o różnice w tym osprzęcie które chyba są coraz mniejsze i nie wiem co wybrać.

RE: Rowery - Crazied - 11.04.2017

Prawo prawem a człowiek człowiekowi wilkiem. Ludzkiej życzliwości czy zwykłego logicznego myślenia nie łatwo uświadczyć na drodze.

EDIT
DYoda, ale Shimano Shimano nie równe Tongue np. masz np. Acera, Alivio i Deore. W internetach jest mnóstwo tekstów porównujących te dwie skrajne serie.

Wiem Biggrin
Shimano w osprzęcię szosowym to:

Tourney
Claris
Sora
Tiagra
105
Ultegra
Dura-Ace

Ja celuję w Tiagra/105

RE: Rowery - kris750PL - 11.04.2017

(11.04.2017, 13:01 UTC)DYoda napisał(a): Mamy tu jakiś pozytywnych wariatów używających dwóch kółek zasilanych kończynami dolnymi ?
Miotam się z zakupem nowej szosy i porady by się przydały

a oglądałeś kanał szajbajka na youtube - on tam conajmniej ma kilkanaście filmów poświęconych zakupom rowerów szosowych. Polecam jeśli nie oglądałeś. Są filmy o osprzęcie szosowym o  ramach, bardzo dużo jest różnicach w geometrii poszczególnych modeli ram szosowych, o hamulcach tarcze kontra szczęki do szosy itp. Ja mam 3 rowery, ale szosówki na razie nie kupuję. Mam na co dzień dość jazdy wśród samochodów po mieście i jak tylko mogę to zjeżdzam z ulic do lasu.

Szajbajka oglądam , ale tak jak napisałem to ma być pierwsza szosa i pewnie dopiero na niej wyrobie sobie zdanie/gust.
No nic, kupie to coś napisze
Jak by był mniejszy wybór to by nie było problemu.

RE: Rowery - kris750PL - 11.04.2017

napisałeś że chcesz nową szosówkę, więc zrozumiałem że miałeś już jakąs "starą"  a jeśli to 1-sza to za 1500zł kup w decathlonie jakiegoś trabana i tyle. Moim zdaniem nie ma co się pchać na takim etapie zaawansowania w coś droższego. Na takich trabanach ludzie robią  regularnie trasy po kilkaset km. P.S. no i dolicz także kilkaset złotych na buty i pedały.

RE: Rowery - zieluk - 12.04.2017

(11.04.2017, 22:50 UTC)kris750PL napisał(a): napisałeś że chcesz nową szosówkę, więc zrozumiałem że miałeś już jakąs "starą"  a jeśli to 1-sza to za 1500zł kup w decathlonie jakiegoś trabana i tyle. Moim zdaniem nie ma co się pchać na takim etapie zaawansowania w coś droższego. Na takich trabanach ludzie robią  regularnie trasy po kilkaset km. P.S. no i dolicz także kilkaset złotych na buty i pedały.

To właśnie miałem na myśli. Po co od razu wykładać 3000 PLN, a nuż Ci się nie spodoba? Dlatego sugerowałem zakup na allegro albo z komisu (istnieją jeszcze ?) Taniego,roweu celem oswojenia się z szosówką.

Zgadzam sie z przdmówcą również w kwestii butów i pedałów. Znacznie podnosi to efektywność jazdy. Tylko na początku, o ile nie jeździłeś jeszcze w SPDach, ustaw je sobie na jak najłatwiejsze wypięcie i poćwicz na sucho wpinanie i wypinanie.

RE: Rowery - Deestruktor - 12.04.2017

Polecam naprawdę z czystego serducha górala 29 cali , rewelacyjna jazda ja mam Gianta Talona 29 er  i polecam ,ale rzuć okiem na np tego : CUBE

RE: Rowery - DYoda - 13.04.2017

Kupiłem. Pierwsza szosa więc się zobaczy.[Obrazek: rower-unibike-argon-2017.jpg]

RE: Rowery - Crazied - 13.04.2017

Pamiętaj opływowym kasku, obcisłym stroju i ogoleniu nóg Smile