![]() |
|
Elektryka - wywala prąd po podłączeniu TV - Wersja do druku +- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com) +-- Dział: Archiwum (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=40) +--- Dział: Archiwum Wątków (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=41) +---- Dział: Korytarze (Offtopic) (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=139) +----- Dział: O wszystkim i o niczym (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=140) +----- Wątek: Elektryka - wywala prąd po podłączeniu TV (/showthread.php?tid=5109) |
RE: Elektryka - wywala prąd po podłączeniu TV - ORP Valla - 04.02.2019 (04.02.2019, 20:57 UTC)SYLWEK napisał(a): Zabezpieczenia wyłączają dopływ prądu przy podłączeniu urządzenia o większym poborze mocy w przypadku tego konkretnego gniazdka. Jak nie ma go w nowo budowanych oraz kompleksowo wymienianych obwodach ZE nie podpisze umowy - musi być na każdym obwodzie nawet oświetlenia. Bezpieczniki wyłączają prądy zwarciowe - do wyłączania przeciążeniowych stosuje się inne zabezpieczenia np termiczne. RE: Elektryka - wywala prąd po podłączeniu TV - SEBA312 - 04.02.2019 (04.02.2019, 20:57 UTC)SYLWEK napisał(a): Zabezpieczenia wyłączają dopływ prądu przy podłączeniu urządzenia o większym poborze mocy w przypadku tego konkretnego gniazdka. Wszystkie urządzenia elektryczne w I klasie ochronności, czyli te z metalowa obudową podłączoną do przewodu ochronnego zyskają na poziomie zabezpieczeń, przed tzw dotykiem pośrednim, jeśli będą zasilane z obwodu zabezpieczonego wyłącznikiem różnicowoprądowym. Zarówno lodówka czy mikrofalówka jak i telewizor, w którym są dostępne metalowe części obwodów np. gniazdo antenowe czy gniazdo HDMI może w wyniku uszkodzenia być w stanie porazić użytkownika napięciem niebezpiecznym. Różnicówka ma wykryć różnicę miedzy natężeniem prądu wpływającego przewodem fazowym a natężeniem prądu wracającego przewodem neutralnym i wyłączyć prąd jeśli ta różnica będzie większa od z góry zadanego progu (zazwyczaj 30mA). Nie chcę się zagłębiać w szczegóły, bo to nie lekcja elektrotechniki, ale może to uchronić człowieka przed nieszczęśliwym wypadkiem a czasem nawet i przed jego głupotą, choć wiadomo, że jeśli ktoś się uprze by zostać porażonym to nic nic go nie powstrzyma.
RE: Elektryka - wywala prąd po podłączeniu TV - ShiMan - 05.02.2019 (04.02.2019, 13:33 UTC)SEBA312 napisał(a): Przede wszystkim napisz, co wyskakuje: Zabezpieczenie różnicowo-pradowe czy wylącznik nadprądowy? ![]() Zapomniałem rzec: - Jeden z tych obwodów szedł do kuchni, a drugi - do piwnicy. - Na pierwszym obwodzie było podłączone: Lodówka, mikrofalówka, kuchenka indukcyjna etc. - Na drugim - zamrażarka. - O dziwo, jak się odłączyło TV, to te sprzęty nie wywalały już różnicówki ani wyłączników swoich obwodów. - I tak doszliśmy do owego TV. Co ciekawe, elektryk jeszcze zrobił tymczasowo mostki; telewizor nie powodował już wywalenia, ale to raczej nie o to nam chodziło. RE: Elektryka - wywala prąd po podłączeniu TV - ShiMan - 05.02.2019 AKTUALIZACJA: Sprawa jest już rozwiązana (przynajmniej na teraz). Elektryk dokonał obejścia wadliwego obwodu, i omija różnicówkę. Wszystko chodzi póki co jak należy. Dzięki za pomoc
RE: Elektryka - wywala prąd po podłączeniu TV - USSER-PL - 05.02.2019 Hmm, ale to tak jakby w samochodzie po dzwonie zamazać flamastrem kontrolę od poduszek... O.o RE: Elektryka - wywala prąd po podłączeniu TV - ShiMan - 05.02.2019 (05.02.2019, 19:56 UTC)USSER-PL napisał(a): Hmm, ale to tak jakby w samochodzie po dzwonie zamazać flamastrem kontrolę od poduszek... O.o No cóż poradzić... Problem jest w ścianie, tj. koło grzejnika (tam też biegnie obwód) lub na wieszaku na TV (bo TV jest zawieszone na ścianie). RE: Elektryka - wywala prąd po podłączeniu TV - ronin_htd - 05.02.2019 @ShiMan chcesz powiedzieć, że na jednym obwodzie i jednym bezpieczniku masz podpiętą całą kuchnię, piwnicę i Rura jedna wie co jeszcze?
RE: Elektryka - wywala prąd po podłączeniu TV - ORP Valla - 05.02.2019 I powiesz może jeszcze, że płyta indukcyjna 1 - fazowa? Powinni odebrać uprawnienia projektantowi, wykonawcy i temu kto to odbierał. Czyli miałem rację - pomiarów odbiorczych albo nie było albo zostały sfałszowane albo jak to często bywa odbyły się w restauracji. Przy pomiarze rezystancji izolacji od razu wykonawca by musiał to poprawić. No chyba, że później jak ktoś np obrazek wieszał trafił w przewód. Jeśli masz pecha ten obwód będzie sobie pracował odprowadzając spokojnie prąd do ziemi wprawiając radośnie licznik energii w ruch wirowy. Nie zdziw się później wysokością rachunku niestety. RE: Elektryka - wywala prąd po podłączeniu TV - LeWaR - 05.02.2019 @ORP Valla - muszę ci przyklasnąć. Sorry dla autora wątku, ale od początku coś tu śmierdziało.... palona izolacja? Tak projektowanych obwodów nie powinieneś w ogóle oglądać. Niepowinno tego być. Jeszcze chwalisz się, że elektryk ominął różnicówkę.... No pogratulować elektryka. Fkat. Będzie Cię czekać trochę roboty, ale powinieneś zrobić to jak trzeba. I zmień elektryka.... RE: Elektryka - wywala prąd po podłączeniu TV - ronin_htd - 05.02.2019 A są płyty indukcyjne 1-fazowe? Poczekaj są, mam taka w piwnicy żre cholera jedna ponad 2kW, a tylko dwa "palniki" Generalnie to powinien mieć coś jak ja mam zrobione (zwłaszcza że to domek, a ja mam w bloku). Oddzielna instalacja 3faz na płytę + każde duże agd oddzielne gniazdo z indywidualnym automatem. W samej kuchni mam 6 bezpieczników. Co to w ogóle za elektryk, który omija zabezpieczenia? Prawidłowo powininen przelecieć zegarem wszystkie obwody punkt po punkcie. Wadliwy przewód powininen zostać wyłączony z instalacji bądź zastąpiony nowym. Komisja SEP chętnie odbierze takiemu panu uprawnienia, o ile w ogóle je posiada
|