![]() |
|
Proste pytanie o VR - Wersja do druku +- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com) +-- Dział: Strefa Publiczna (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=73) +---- Dział: Virtual Reality (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=121) +---- Wątek: Proste pytanie o VR (/showthread.php?tid=3930) |
RE: Proste pytanie o VR - Yata_PL - 10.12.2017 (10.12.2017, 15:43 UTC)Kriztozz napisał(a):(09.12.2017, 09:25 UTC)Yata_PL napisał(a): nie bralbym zadnego z powyzszych Bo w 2018 oba te hedsety beda technologicznie w plecy... WMRy np od Lenovo lub Samsunga o wyzszej rodzielczosci od Oculusa super nadaja sie do simów, dodatkowo nie potrzebujesz ciągnąc kabli i ustawiac sensorów. Komfort użytkowania tez na plus - nie ma ucisku na twarzy , headstrap opiera sie na czole. Celowo napisałem do simów bo kontrolery zgubia tracking w pewnych sytuacjach. Luknij tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=3TBQ5i1HhZ0 https://www.youtube.com/watch?v=B8mMbiBQ_3M A Pimax 8k który ma dolecieć teoretycznie do backersów ( i do mnie) za miesiac moim zdeniem zamiecie wszystko co teraz jest na rynku dla PC. DK2/PSVR 960/100=9,6 PPD - 89% (-11% to CV1/Vive) CV1/Vive 1080/100=10,8 PPD - 100% (referent point for comparison) Pimax4K 1280/100=12,8 PPD - 119% (+19% to CV1/Vive) Odyssey 1440/100=14,4 PPD - 133% (+ 33% to CV1/Vive) Pimax8KX 3840/150=25,6 PPD - 237% (+137% to CV1/Vive) (10.12.2017, 17:04 UTC)Pueblo napisał(a): To zalezy od ustawienia Twojego pokoju. Vive musi miec sensory po przekatnej, nie prawda, ja nie mam po przekatnej... mniej wiecej te same reguły tu i tam RE: Proste pytanie o VR - kris750PL - 11.12.2017 70 minut porównania 3 VR https://www.youtube.com/watch?v=DV4VF_duq2w&t=2711s z wczorajzgadzam się ze wszystkim co mówi o Rifcie w 100% z wyjątkiem bólu oczu - akurat ja nie nie mam z tym problemu. Najlepszy tracking ma oczywiście Vive Pełny tracking w Rifcie wymaga 3 sensorów - ja mam 2 ale gram tylko frontalnie i nie wiem jak można by było go poprawić według mnie jest idealnie. Trackingiem w Windows Reality nie ma co straszyć - działa dobrze z wyjątkiem bardzo wyjątkowych sytuacji, WR został zresztą stworzony także do gier więc dziwne też byłoby aby tracking kontrolerów źle działał. Poza tym to już moje zdanie - granie w okularach jest bardzo niewygodne, nawet jak są bardzo małe i pasują - ja zakładam soczewki i żadnego problemu nie ma. Nad VR pracuje wiele firm, opracowywane jest np. śledzenie źrenic co pozwoli w kolejnej generacji na znaczne zwiększenie wydajności. Poza tym to już moje zdanie to w ogóle zanim się jakikolwiek VR kupi to warto poszukać na youtubie czy spośród gier które leżą w obszarze zainteresowania są takie które dobrze działają w VR, vbo kupno tego tak ogólnie żeby "sobie pograć w cokolwiek" to szybki krok do odłożenia tego na półkę. RE: Proste pytanie o VR - Pueblo - 11.12.2017 (10.12.2017, 17:44 UTC)kris750PL napisał(a): Oculus Home 2.0 to akurat marna zaleta - rozczarowalem sie tym bo sadziłem ze będzie bazował na dodatkach podnoszących funkcjonalność tymczasem overlaya w grze brak, jedynie mozna sie przelaczac na desktopa do 2D, pomysl z menu na dole tez bardzo slaby. Nie rozumiem, jak mozliwosc pisania na wirtualnej klawiaturze, przelaczania sie na desktop, przypinania tabow w kokpicie statku, robienia generalnie wszystkiego z poziomu VR nie jest podnoszeniem funkcjonalnosci? Moim zdaniem, Dash 2.0 jest genialny, bo pozwala robic wszystko z poziomu VR bez zdejmowania helmofonu i bez spadkow wydajnosci, jak na bete to niezly wyczyn. RE: Proste pytanie o VR - Yata_PL - 11.12.2017 (11.12.2017, 08:55 UTC)Pueblo napisał(a):(10.12.2017, 17:44 UTC)kris750PL napisał(a): Oculus Home 2.0 to akurat marna zaleta - rozczarowalem sie tym bo sadziłem ze będzie bazował na dodatkach podnoszących funkcjonalność tymczasem overlaya w grze brak, jedynie mozna sie przelaczac na desktopa do 2D, pomysl z menu na dole tez bardzo slaby. za wyjatkiem tych tabów to wszystko jest od dawna w steam VR - moglbys wyjasnic albo zrobic zrzut ekranu tych tabów do przypinania wq kokpicie? RE: Proste pytanie o VR - Marek Giovanne - 11.12.2017 (10.12.2017, 15:43 UTC)Kriztozz napisał(a): Ponieważ bardziej do Elity, i innych symulatorów to wstępnie zdecydowałem się na Oculusa, no i ten Dash 2.0 fajnie wygląda, poza tym nadwyżkę kasy wpakował bym w kartę graficzną. Bo GTX970 to za mało. Moim zdaniem słuszna decyzja. Nie ma sensu przepłacać za większy roomscale gdy gra się głównie w gry na siedząco, a mocniejsza grafika powinna poprawić komfort gry (np, wygodniej się czyta gdy obraz jest ostrzejszy). RE: Proste pytanie o VR - Mathias Shallowgrave - 11.12.2017 (11.12.2017, 10:32 UTC)Yata_PL napisał(a):(11.12.2017, 08:55 UTC)Pueblo napisał(a): Nie rozumiem, jak mozliwosc pisania na wirtualnej klawiaturze, przelaczania sie na desktop, przypinania tabow w kokpicie statku, robienia generalnie wszystkiego z poziomu VR nie jest podnoszeniem funkcjonalnosci? Przełączanie się na VR desktop i pisanie z VR klawiatury w Steam VR? ![]() More info pl0x! RE: Proste pytanie o VR - Pueblo - 11.12.2017 (11.12.2017, 10:32 UTC)Yata_PL napisał(a):(11.12.2017, 08:55 UTC)Pueblo napisał(a): Nie rozumiem, jak mozliwosc pisania na wirtualnej klawiaturze, przelaczania sie na desktop, przypinania tabow w kokpicie statku, robienia generalnie wszystkiego z poziomu VR nie jest podnoszeniem funkcjonalnosci? RE: Proste pytanie o VR - Marek Giovanne - 11.12.2017 @Yata_PL Wchodzisz do menu np. podczas gry, otwierasz pulpit. Masz wtedy ekran przed sobą. Możesz regulować jego rozmiar, odległość i przemieszczać. Możesz także wyciągać z niego poszczególne okna (np. przeglądarkę czy discord) i także umieszczać je w okół siebie. Następnie gdy przypniesz takie okno to po powrocie do gry będzie ono w tym samym miejscu, czyli robi się taka rzeczywistość rozszerzona wewnątrz wirtualnej rzeczywistości. Całkiem przyjemny gadżet na samotne loty. RE: Proste pytanie o VR - Yata_PL - 11.12.2017 (11.12.2017, 10:52 UTC)Marek Giovanne napisał(a): @Yata_PL Ok, takie zawansowane opcje sa tylko w dodatkowych apkach do steama np. OVRdrop lub OpenVR Desktop Display Rzecz w tym ze w grach praktycznie nie uzywam z powodu słabej rozdzielczosci gen I oraz jakby nie patrzec psuje to imersje ![]() Ale kudos dla Oculusa ze zintegrował ! Tylko co na to appka V ? Czy oni wykorzystli ten soft czy moze zrobili od 0 swoja wersje ? RE: Proste pytanie o VR - kris750PL - 11.12.2017 (11.12.2017, 08:55 UTC)Pueblo napisał(a):(10.12.2017, 17:44 UTC)kris750PL napisał(a): Oculus Home 2.0 to akurat marna zaleta - rozczarowalem sie tym bo sadziłem ze będzie bazował na dodatkach podnoszących funkcjonalność tymczasem overlaya w grze brak, jedynie mozna sie przelaczac na desktopa do 2D, pomysl z menu na dole tez bardzo slaby. ok, zaraz sprawdzę dokladnie te piny bo one chyba tylko okno przypinaja na wierzchu ale nie daja zdaje sie żadnej interakcji potem juz w grze - tak to przynajmniej mam u siebie. Okno owszem jest ale już potem nie da się w nim czy z nim niczego zrobić, idealne byłoby np. okno czatu gdzie można by było coś napisać bez wychodzenia do Dasha |