Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Starcitizenowe BHP
Jak wiadomo, SC jest cały czas w rozwoju. Devsi dodają nowe funkcjonalności, mechaniki, rozwijają silnik. Gdzie drwa rąbią, tam wióry lecą, a specyfika tego konkretnego projektu jest taka, że my - gracze, siedzimy w tym tartaku. Ostatnimi czasy coraz więcej husarzy daje szansę SC, a przez jeden z bugów Anger biegał ostatnio na swoim streamie w samych slipach Wink Dlatego postanowiłem rozpisać kilka punktów, których przestrzegają weterani, a o których nowi nie mają pojęcia i często ładują się w problemy, które są do uniknięcia.

Przedstawiam więc swoiste BHP, którego przestrzeganie upłynni doświadczenie ze Star Citizenem Smile

1. Po każdym patchu/aktualizacji lub gdy instalujesz grę po raz pierwszy zaglądnij na spectrum (oficjalne forum projektu) do sekcji, w której są ostatnie patch notes - TUTAJ
    Szczególnie sekcja "Known issues" jest warta przeglądnięcia.
2. W każdym porcie (mieście/stacji kosmicznej), do których często zaglądasz trzymaj podstawowy zestaw, albo dwa: kombinezon (flight suit) i hełm.
3. Jeżeli przylatujesz na jakąś stację lub do jakiegoś miasta i wiesz, że będziesz tu chwilę dłużej (zwiedzanie wystaw statków w New Babbage, robienie bounty wokół Hurston, oddawanie urobku w rafinerii) przejdź się do szpitala/kliniki i zapisz się w miejscowym medbay.
4. Gdy wylądujesz swoim statkiem na planecie czy na stacji wyłącz silniki (domyślnie klawisz I). Zawsze. Miej to we krwi.
5. Jeżeli znalazłeś się w sytuacji bez wyjścia, ale żyjesz przeloguj się - najprawdopodobniej pojawisz się w ostatnim porcie, który odwiedziłeś, jeśli zginiesz to na pewno stracisz ekwipunek.
6. Pamiętaj, że jeżeli straciłeś ekwipunek z hangaru na stronie CiG (prezenty z abonamentu, rzeczy kupione w pledge store czy otrzymane w wyniku jakiegoś eventu) to możesz go odzyskać robiąc reset postaci.
7. Nie przymierzaj ubrań Tongue Po prostu je kup Smile
8. Staraj się nie biegać po schodach/rampach - grozi upadkiem, a jeżeli postać się chociaż trochę sklipuje przez inne obiekty to zacznie dostawać bardzo szybko dużo obrażeń i zginiesz zanim wstaniesz Wink
9. Jeżeli chcesz zakończyć grę, to najlepiej polecieć na stację/do miasta i wylądować w porcie kosmicznym i wtedy sie wylogować z zastrzeżeniem punktu 4.
10. Jeżeli nie możesz/nie masz czasu przed wylogowaniem polecieć do portu kosmicznego, to jeżeli twój statek dysponuje koją, możesz się w niej wylogować. Zrób to w przestrzeni kosmicznej - nie na powierzchni planety (chyba, że stoisz na lądowisku)
11. Wylogowanie się z gry nie będąc w porcie kosmicznym lub na koi statku spowoduje utratę statku i jego zawartości (trzeba będzie zrobić claim w porcie, statek wróci ale bez przechowywanych w nim przedmiotów/towaru/innych pojazdów)
12. Możesz zacząć uprawiać jogę, zen lub inne systemy poprawiające samopoczucie i jakość życia, co pozwoli na bezstresowe granie w SC  Biggrin
Star Citizen kod referencyjny: STAR-7T7J-3QFX
YT: Obywatel Yautja - YouTube
Odpowiedz
Czy to normalne, że na procku i7 8700k, 16gb ramu i karcie RTX 2060 SUPER wersji OC od ASUSA, w New Babbage procek chodzi na 100% i gra sie przycina, i chodzi lekko w zwolnionym tępię? Karta graf chodzi na 40-50% tylko wiec to nie jej wina, szczególnie ze nie ma kompletnie różnicy między ustawieniami Very High i Low, gra chodzi tak samo.
Odpowiedz
(23.11.2021, 17:08 UTC)Merysh napisał(a): Czy to normalne, że na procku i7 8700k, 16gb ramu i karcie RTX 2060 SUPER wersji OC od ASUSA, w New Babbage procek chodzi na 100% i gra sie przycina, i chodzi lekko w zwolnionym tępię? Karta graf chodzi na 40-50% tylko wiec to nie jej wina, szczególnie ze nie ma kompletnie różnicy między ustawieniami Very High i Low, gra chodzi tak samo.

Normalne. Obecnie SC nie jest zoptymalizowane w żaden sposób (jeden wątek renderera) i karta graficzna się nudzi. 32 GB RAM bardziej pomoże, a jeszcze bardziej szybki SSD.
Star Citizen kod referencyjny: STAR-7T7J-3QFX
YT: Obywatel Yautja - YouTube
Odpowiedz
(23.11.2021, 17:12 UTC)Yautja napisał(a):
(23.11.2021, 17:08 UTC)Merysh napisał(a): Czy to normalne, że na procku i7 8700k, 16gb ramu i karcie RTX 2060 SUPER wersji OC od ASUSA, w New Babbage procek chodzi na 100% i gra sie przycina, i chodzi lekko w zwolnionym tępię? Karta graf chodzi na 40-50% tylko wiec to nie jej wina, szczególnie ze nie ma kompletnie różnicy między ustawieniami Very High i Low, gra chodzi tak samo.

Normalne. Obecnie SC nie jest zoptymalizowane w żaden sposób (jeden wątek renderera) i karta graficzna się nudzi. 32 GB RAM bardziej pomoże, a jeszcze bardziej szybki SSD.

Mam dobrego SSD, tylko bardzo mnie zdziwił procesor. W sensie, myślałem że sobie na ludzie poradzi, a tu nagle się poczułem jak za dawnych lat gdy cs 1.6 zamulał na starym sprzęcie Biggrin
Liczyłem, że jest na to magiczny trik, ale rozumiem że nic z tym nie da się zrobić, może poza podkręceniem procka. Do tego jednak musiałbym zmienić płytę główną, gdyż ostatnio dowiedziałem się, iż przy składaniu tego komputera kilka lat temu popełniłem wielki błąd Biggrin
Odpowiedz
jak macie error 15008 i nic nie działa, wejdźcie w konsole systemową i wpiszcie 
ipconfig /flushdns.
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości