Byłem wczoraj w Ruinach. Ta misja od Ram Taha to naprawdę spore wyzwanie. Chodzi o to, że posiadając w ładowni łazika jakąś kombinację Artefaktów (jest ich chyba z 6 czy 7, a łazik ma tylko 2 cargo), odblokowuje się części jakiegoś kody czy też wiadomość i to też trzeba być przy odpowiednim obelisku.
Chodzi o to, żeby przeskanować odpowiedni obelisk, mając w ładowni odpowiednie artefakty. Jedynym sposobem jest stosowanie metody prób i błędów. Obelisk 1 - Artefakty 1 i 2. Nie działa. Obelisk 1 - Artefakty 1 i 3. 1 i 4, 1 i 5 - i tak dalej aż odkryjemy właściwą kombinację. Masakrycznie żmudna robota, aczkolwiek nie powiem - bardzo ciekawi mnie, co z tego wyniknie!
(21.01.2017, 16:16 UTC)Mathias Shallowgrave napisał(a): Byłem wczoraj w Ruinach. Ta misja od Ram Taha to naprawdę spore wyzwanie. Chodzi o to, że posiadając w ładowni łazika jakąś kombinację Artefaktów (jest ich chyba z 6 czy 7, a łazik ma tylko 2 cargo), odblokowuje się części jakiegoś kody czy też wiadomość i to też trzeba być przy odpowiednim obelisku.
Chodzi o to, żeby przeskanować odpowiedni obelisk, mając w ładowni odpowiednie artefakty. Jedynym sposobem jest stosowanie metody prób i błędów. Obelisk 1 - Artefakty 1 i 2. Nie działa. Obelisk 1 - Artefakty 1 i 3. 1 i 4, 1 i 5 - i tak dalej aż odkryjemy właściwą kombinację. Masakrycznie żmudna robota, aczkolwiek nie powiem - bardzo ciekawi mnie, co z tego wyniknie!
Co mnie rozwala z tymi mapami, że one nie są zorientowane na północ tylko jakieś takie przekrzywione o 50 stopni, musiałem sobie zrobić ręcznie swoją bo się nie mogłem połapać
Zastanowiła mnie jedna sprawa. Nie wiem, czy ktoś już tego nie próbował, ale większość tego typu ziemskich konstrukcji jest zorientowana astronomicznie. Ktoś sprawdzał na jakie gwiazdy/konstelacje wskazują wyprowadzane ze schematu ruin linie np. w południe? Albo o północy? Albo w czasie przesileń lub równonocy?
(23.01.2017, 12:17 UTC)Yautja napisał(a): Zastanowiła mnie jedna sprawa. Nie wiem, czy ktoś już tego nie próbował, ale większość tego typu ziemskich konstrukcji jest zorientowana astronomicznie. Ktoś sprawdzał na jakie gwiazdy/konstelacje wskazują wyprowadzane ze schematu ruin linie np. w południe? Albo o północy? Albo w czasie przesileń lub równonocy?
Tak, ja też o tym myślałem. spędziłem tam kilka dni (dni gry) ale nic nie zauważyłem.
Problem w tym, że jeśli te budowle są faktycznie zorientowane astronomicznie trzeba by tam posiedzieć rok planety (jeden pełny obieg jej w okół macierzystej gwiazdy i dzień w dzień obserwować niebo. Powodzenia
W ziemskich budowlach można było też natrafić na jakieś ewentualne wskazówki... może odszyfrowanie danych będzie w tym pomocne.
Jest kilka tricków dotyczących ustawień audio, które pomogą w poszukiwaniach:
Jeśli możesz, zmień w Windowsie "Windows Sounds, Playback-devices", wybierz swoją kartę dźwiękową i w zakładce "Advanced" zmień ustawienia na 24-bit 48000HZ lub lepsze.
W ustawieniach Audio w grze wybierz tryb "Night Time" i wyłącz muzykę.
Leć tak cicho, jak to tylko możliwe. Np. FA Off wyłącza silniki. Co jakiś czas włączaj FA w celu korekty kursu, jeśli to potrzebne.
Porada polowe:
Jeśli szukasz Ruin na podstawie dźwięków, maksymalna sugerowana wysokość to 1 km.
Im wyżej lecisz, tym więcej wskazówek dźwiękowych tracisz
Potwierdzenie znaleziska:
Jeśli podejrzewasz, że znalazłeś Ruiny (na podstawie dźwięków):
Zapisz koordynaty, zrób screenshota.
Kontynuuj lot prosto przez 15km
Jeśli nadal słyszysz te same dźwięki - to nie są Ruiny. Jeśli nie słyszysz dźwięków, zawróć w stronę koordynat (azymut przeciwny o 180 stopni) i sprawdź czy dźwięki znowu się pojawią. Kontynuuj tę metodę, zawężając pole poszukiwań o 5 km za każdym razem i coraz mniej.
Misja od Inżyniera Ram Taha w systemie Meene (dowolna stacja)
W systemie Meene wystarczy zadokować na dowolnej stacji, aby otrzymać nową misję od Inżyniera Ram Taha. Płaci on 100 milionów Cr za jej ukończenie!
UWAGA!
Michael Brookes potwierdził, że Ruiny działają prawidłowo w Solo. W Open nie zachowują się tak, jak powinny, zdradzając więcej informacji, niż zamierzono.
Michael Brookes napisał(a):The behaviour for solo sounds correct, but the open situation sounds like it's revealing more than it should. We'll look into it, but I don't think you're missing anything that should be able to access.
Michael
Sprawdź zakładkę misji i wiadomosć od Ram Taha (nie trzeba go mieć odblokowanego).
Przypadkowo oddałem misję... Mogę dostać ją z powrotem?
Tak, wyleć ze stacji i zadokuj ponownie.
Jakiego wyposażenia potrzebuję?
12t wolnego miejsca w ładowni.
Discovery Scanner (żeby znaleźć planetę).
Hangar oraz SRV.
Materiały do syntezy paliwa dla SRV.
Materiały do syntezy naprawy SRV (opcjonalnie).
Dokąd mam się udać?
Masz 2 opcje: skanowanie już odnalezionych Ruin lub poszukiwanie nowych Ruin.
Gdzie znajdują się Ruiny?
System: Synuefe XR-H D11-102 -- Planeta: 1B -- Koordynaty: -31.7877, -128.9711
Co powinienem najpierw zrobić?
Będziesz potrzebować odpowiednich przedmiotów. Jest 5 różnych Artefaktów oraz 1 Relikt do znalezienia na terenie Ruin. Najlepiej mieć po 2 z każdego rodzaju.
Użyj cargo scoopa w SRV aby pozbierać Artefatky i Relikt. Te ostatnie ukryte są pod ziemią i wysuwają się na zewnątrz po podjechaniu bliżej. Relikt należy zestrzelić. (Można je najpierw przeskanować!). Zabierz wszystkie przedmioty do statku. Postaraj się zapamiętać układ Ruin, ponieważ spędzisz to sporo czasu. Umiejętność łatwego przemieszczania się w odpowiednie miejsca sporo Ci go zaoszczędzi.
W ładowni powinieneś teraz mieć:
2 Urn
2 Totem
2 Casket
2 Orb
2 Tablet
2 Relics
Co dalej?
Nie znamy kompletnego rozwiązania, ale wiemy jak osiągnąć zamierzony rezultat. Celem jest zdobycie odkodowanych wiadomości od Ram Taha.
W Ruinach znajduje się 15 obelisków, które są aktywne (świecą na niebiesko). Przeskanowanie obelisku przy jednoczesnym posiadaniu odpowiedniej kombinacji przedmiotów w SRV spowoduje otrzymanie rozkodowanej wiadomości od Ram Taha. Należy zauważyć, że wiadomości od niego czasami potrafią przybyć z opóźnieniem. Najlepszą metodą jest sprawdzanie zakładki misji - nasza wypłata za nią zwiększa się o 1 milion z każdą prawidłową kombinacją.
W pierwszych Ruinach jest 13 takich wiadomości.
Co z pozostałymi wiadomościami?
Pozostałe wiadomości prawdopodobnie są zakodowane w pozostałych Ruinach.
There are theories that the ruins point to one or more other ruins, none proved yet.
Gdzie szukać ruin?
Lokacje są podane powyżej, w odpowiedniej sekcji. Bez dodatkowych informacji, jedyną metodą jest wizualno-dźwiękowa (opisana powyżej).
Znalazłem buga w Riunach...
Obszar Ruin niestety jest podatny na bugi. Ten post zawiera ich dobre podsumowanie.
Problem jest taki, że wszystkie te mapy i akrusze zawierają różne informacje, więc trzeba się przekopać przez to wszystko, aby uzyskać pełny obraz sytuacji...
Na koniec - czysta mapa, jeśli chcecie stworzyć coś swojego (CMDR Olivia Vespera):