![]() |
Nasz własny jedyny Księżyc - Wersja do druku +- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com) +-- Dział: Strefa Publiczna (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Galeria (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=18) +--- Wątek: Nasz własny jedyny Księżyc (/showthread.php?tid=6881) |
RE: Nasz własny jedyny Księżyc - pestor - 07.03.2023 Używam już od kilku lat tego teleskopu - SW150/750 i jest to bardzo dobry sprzęt, szczególnie na początek. Montaż jest w porządku (jak dla mnie ), ale do astrofotografii na pewno lepiej by się sprawdził stabilniejszy montaż np. EQ 5. Tylko cena za taki montaż to prawie cena teleskopu. No i po jakimś czasie, na pewno okulary fajnie jest wymienić na lepsze od tych z zestawu. O GOTO się nie wypowiem (nie posiadam), bo cała frajda dla mnie to własnoręczne odszukanie obiektów, choć wciąż się tego uczę i różnie wychodzi. RE: Nasz własny jedyny Księżyc - deries - 07.03.2023 Kupiłem sobie dwie przejścióki do aparatu. Jedną 2 calową drugą 1,25. Podpiąłem się pod Barlowa aparatem i kilka próbnych fotek wykonałem. Działa ale jeszcze efektu wow nie było ![]() Co ciekawe zdjęcie tego Księżyca które wykonałem to jedno z kilkunastu. I tylko to spełniło moje oczekiwania. Reszcie albo ostrości zabrakło albo coś się rozmazało. Nie dotykałem zestawu bo z wężyka puszczałem foty. Ciekawe ile to warunków musi się spełnić już bez operatora, żeby zatwierdzić fotkę ![]() Głęboki kosmos musi poczekać, bo aktualnie po godzinie obserwacji kolejne cztery muszę przesiedzieć pod kołderką z czymś ciepłym w kubku. Litości ta pogoda nie ma. Jowisza już próbowałem ale świeci tak mocno, że muszę poczytać jak poustawiać aparat aby go z księżycami złapać. No i jego samego przy okazji. Przez teleskop widać delikatnie strukturę chmur. I też uważam że dla takiego laika jak ja 150 mm jest wystarczające. Liczę że będę się bawił i bawił. Z kolei mój napęd działa na 4 baterie R20, które są dość uciążliwym źródłem energii. Pooglądałem fora i znalazłem rozwiązanie dla nich. Teraz cały napęd działa na moim power banku. Popyla że aż miło. Ponoć jest w stanie obsłużyć napęd w 7-9 h ciągłej pracy. Wystarczyło odpowiedni kabel na Allegro dokupić. I tak, ręczne wyszukiwanie to ogromne wyzwanie. Ale jak już znajdziesz....... RE: Nasz własny jedyny Księżyc - MAGNUM354 - 07.03.2023 ... to kilka sekund poźniej obiekt znika ![]() przy wielogodzinnych obserwacjach napęd to super sprawa. Żałuję że mnie na takie zabawki nie stać, ale przynajmniej mam dostęp hehe. Wyraźne fotki to kolejny problem, jak kolega wyżej napisał - stabilny montaż tez swoje kosztuje. RE: Nasz własny jedyny Księżyc - Kethrax - 07.03.2023 Oglądam jak się pjawia live z AstroLife, koleś na prawdę robi robotę, podobnie jak @MAGNUM354 szkoda, że nie mam zasobów na takie zabawki, pstrykałbym focie.... ![]() @deries - super sprawa i sukcesów obserwacyjno-fotograficznych !!! RE: Nasz własny jedyny Księżyc - -PAQ- - 07.03.2023 No to dołączam do klubu i ja, "namówiliście" ![]() ![]() RE: Nasz własny jedyny Księżyc - deries - 08.03.2023 Szybko poszło ![]() Oby Ci sprawił tyle samo radości. RE: Nasz własny jedyny Księżyc - -PAQ- - 08.03.2023 (08.03.2023, 07:57 UTC)deries napisał(a): Szybko poszło Jeśli od września 2022 do marca 2023 to "szybko", to owszem, poszło migiem ![]() RE: Nasz własny jedyny Księżyc - pestor - 08.03.2023 No to wypada tylko życzyć - "Bezchmurnego Nieba"! RE: Nasz własny jedyny Księżyc - deries - 09.03.2023 (08.03.2023, 09:21 UTC)-PAQ- napisał(a):(08.03.2023, 07:57 UTC)deries napisał(a): Szybko poszło Znam temat. Ja marzyłem o swoim własnym teleskopie od zawsze. Pierwsze przymiarki były na przełomie wieków. Ale zawsze były ważniejsze sprawy. Co ciekawe już wtedy teleskopy weryfikowałem w tym samym sklepie. Ponad 2 dekady. Tak więc "migiem" to dobre określenie ![]() RE: Nasz własny jedyny Księżyc - -PAQ- - 11.03.2023 Sprzęcicho złożone i sprawdzone ![]() Teraz jeszcze tylko kawałek czystego nieba, ustawienie i kalibracja na ogródku, i będzie można zacząć imprezę ![]() ![]() Fajnie że będzie można wykorzystać montaż do fotografowania drogi mlecznej (tylko skąd ja wezmę ciemne niebo w mieście?) ![]() ![]() |