![]() |
|
Oszust na portalu aukcyjnym - Wersja do druku +- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com) +-- Dział: Strefa Publiczna (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Bar "11 parseków" (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=90) +--- Wątek: Oszust na portalu aukcyjnym (/showthread.php?tid=6515) |
Oszust na portalu aukcyjnym - LEVKO007 - 14.10.2021 Witam wszystkich, postaram tutaj opisać swoje doświadczenie z oszustem jakiego nie miałem ostatnio przyjemności spotkać. Ten post ma na celu ustrzeżenie Was, sprzedających jak i kupujących. Z tego co mi wiadomo metoda, na którą próbowano mnie "złapać" jest całkiem świeża. Jeżeli jesteś zainteresowana/y zapraszam do lektury. Ten post nie jest żadnym "hejtem" czy potępieniem znanego portalu aukcyjnego. Jest to przestroga dla Was. Nie będę ukrywał jaki to portal aukcyjny. Nie będę również cenzurował imion, nazwisk, numerów telefonów czy zdjęć oszusta, ponieważ nie są na 100% prawdziwe a może, ktoś z was rozpozna dane jakimi posługuje się oszust. Jako sprzedający elektronikę (płyta główna PC + procek) na allegro lokalnie dostałem wiadomość od potencjalnego kupca. Co dziwnym faktem było to za pośrednictwem WhatsApp, czyli złodziejaszek musiał mnie znaleźć po numerze telefonu. Nie posiadam, żadnych kont na portalach społecznościowych typu FB, Twitter itp. Do założenia WhatsAppa zmusza mnie praca. Na końcu Pokażę wam jak wyglądała rozmowa. Podczas rozmowy zostałem poinformowany, że przedmiot został zarezerwowany i muszę potwierdzić rezerwację. Dostałem link, w który po kliknięciu otwierała się taka oto strona, łudząco podobna do oficjalnej tylko z kilkoma problemami. Nie działały na niej linki takie jak "Umowa Sprzedaży", po kliknięciu w aukcje nie przynosiło to żadnych rezultatów a logo allegro w lewym górnym rogu po prostu nie było linkiem do oficjalnej strony portalu. Linki jakie były sprawne to "Otrzymać Środki" oraz okienko chatu (na sto procent fałszywe). Tak to wyglądało: ![]() Po kliknięciu w "Otrzymać Środki" przeniosło mnie do magicznej strony, która zmuszała mnie do podania wrażliwych danych na swój temat, które to oczywiście portal już ma, więc po co pyta o to samo?: ![]() Gdy okazałem swoje zaniepokojenie, dostałem screen w okienku rozmowy na WhatsAppie, gdzie i w jaki sposób mogę dowiedzieć się o legalności transakcji i prawdomówności kupującego. Strzałkę nawet narysował, żebym na pewno trafił na fałszywy chat z fałszywym suportem. Tak to wyglądało: ![]() W międzyczasie zgłosiłem próbę wyłudzenia na prawdziwy suport allegro. Oddzwonili do mnie w ciągu ok 5 minut żebym nie podejmował, żadnych dalszych kroków, ponieważ jest to próba wyłudzenia pieniędzy. Po wpisaniu danych z karty, oszust przypiąłby sobie ową do wirtualnego portfela i kasa z konta zrobiłaby w szybkim tempie "PaPa". Tak oto prezentowała się cała rozmowa (posklejałem ciąg, żeby lepiej się czytało): ![]() Po upływie dnia otrzymałem oficjalnego maila z allegro, że dokonają wszelkich starań żeby zablokować gościa po nr. tel i adresie. Do tej pory widzę, jak złodziej zmienia zdjęcia profilowe na WhatsAppie. Zazwyczaj jest to młoda kobieta lub starsza Pani. Tak teraz właśnie wygląda oszukiwanie sprzedających. Uważajcie na siebie i pozdrawiam CMDR LeVko007 RE: Oszust na portalu aukcyjnym - Debren - 14.10.2021 W sumie to nalezaloby to zglosic nie tylko to allegro, ale jeszcze whatsapp i policja... Co prawda pewnie to numer jakiegos bezdomnego z pod mostu w Pcimiu Dolnym ale czasami zdarzaja sie idioci, co nie dopatrza takiego szczegolu. A poza tym przynajmniej numer powinni zlikwidowac, jak policja sie za to wezmie. RE: Oszust na portalu aukcyjnym - LEVKO007 - 14.10.2021 Ja wiem, że trzeba to zgłosić ale wyobrażam sobie ile spędzę na komisariacie. Godzinę? Dwie? Może cały dzień? Żeby co? Żebym za tydzień lub dwa dostał list z komendy o umorzeniu śledztwa xD Tak jak mi ukradli portfel z szafki w pracy. Kradzież z włamaniem. W portfelu dokumenty, kasa ok 600 zł i co? Pismo z prokuratury z umorzeniem postępowania. No niestety. RE: Oszust na portalu aukcyjnym - Scarlet Yuri - 14.10.2021 @LEVKO007 weź to trochę wyedytuj, pousuwaj dane osobowe, adresy i numery telefonów. RODO na forach internetowych też obowiązuje RE: Oszust na portalu aukcyjnym - Ganzuri - 14.10.2021 Tego rodzaju ataki opisywał Niebezpiecznik na początku tego roku. https://niebezpiecznik.pl/post/olx-scam-karta-platnicza/ RE: Oszust na portalu aukcyjnym - LEVKO007 - 14.10.2021 (14.10.2021, 14:26 UTC)Scarlet Yuri napisał(a): @LEVKO007 weź to trochę wyedytuj, pousuwaj dane osobowe, adresy i numery telefonów. RODO na forach internetowych też obowiązuje Spokojnie, to fikcyjna osoba. Nikt nie podaje prawdziwych danych. Może się znajdzie osoba pod, którą się podszywa złodziejaszek mały. RE: Oszust na portalu aukcyjnym - Ganzuri - 14.10.2021 (14.10.2021, 17:52 UTC)LEVKO007 napisał(a):(14.10.2021, 14:26 UTC)Scarlet Yuri napisał(a): @LEVKO007 weź to trochę wyedytuj, pousuwaj dane osobowe, adresy i numery telefonów. RODO na forach internetowych też obowiązuje Skoro to fikcyja osoba oraz lewy numer to zamaż te dane bo ich upublicznianie nic nie zmieni. Jeśli jednak oszust podszywa się pod prawdziwą osobę to nie powinieneś upubliczniać takich danych. Więc wyedytuj te "obszary" nim zapytasz dlaczego ktoś usunął Twój post. RE: Oszust na portalu aukcyjnym - ronin_htd - 14.10.2021 Mnie od razu rzucił się w oczy brak numeru mieszkania, a pod tym adresem znajduje się 6 klatkowy, 8 piętrowy blok - żaden kurier o zdrowych zmysłach nie będzie szukał odbiorcy bo to czas. Czas to pieniądz. No chyba, że to miała być dostawa do Żabki.
RE: Oszust na portalu aukcyjnym - AdrianoStyle - 16.10.2021 Jeżeli nie zgłosiłeś na policję to szkoda............. Bo to czyni takich typków bezkarnymi........ : x |