![]() |
|
Elite Dangerous i monitor z rozdzielczością 3440x1440. - Wersja do druku +- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com) +-- Dział: Strefa Publiczna (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=73) +--- Wątek: Elite Dangerous i monitor z rozdzielczością 3440x1440. (/showthread.php?tid=5668) |
Elite Dangerous i monitor z rozdzielczością 3440x1440. - Azzorek - 30.09.2019 Witajcie, Niedawno wspominałem na Discordzie, że mam zamiar kupić monitor ultra wide quality HD (UWQHD) o rozdzielczości 3440x1440 (format 21:9). Monitor potrzebowałem do pracy i grania oczywiście w ED. Ponieważ od 2002 roku jestem miłośnikiem matryc IPS, szukałem monitora z taką właśnie matrycą. Dlaczego IPS? Super jakość obrazu w 2D, a jak mi się coś podoba w 2D to w 3D też będzie bardzo dobrze. Wybrałem rozdzielczość 3440x1440 aby powiększyć pole widzenia w poziomie, co zwłaszcza w symulatorach daje bardzo fajny efekt. Od lat jestem fanem marki Eizo, ale w tym roku nie miałem tyle pieniędzy aby kupić sobie taki monitor od tego czołowego producenta monitorów profesjonalnych. Zainteresowałem się zatem inną japońską firmą - iiyama. Na początku zainteresował mnie model iiyama ProLite XUB3490WQSU-B1, który obecnie (30.09.2019) jest w dużej promocji w Komputroniku – za niecałe 1900PLN brutto. Komputronik W sklepie iiyama już nie ma tego modelu, więc pewnie nie wiele zostało sztuk do wyprzedania. Monitor spełnia praktycznie wszystkie moje oczekiwania, poza techniką poprawiającą płynność obrazu tj. G-Sync z nVidia lub FreeSync od AMD (tych nie miał zaimplementowanych). Pracuje jednak z częstotliwością odświeżania 75Hz, więc zawsze to jakaś poprawa w porównaniu do używanego obecnie przeze mnie 60Hz. Dodatkowo ma Flicker free, więc to też dodatkowy atut w jakości obrazu. W ostatniej chwili znalazłem inny, zupełnie nowy model monitora firmy iiyama, a mianowicie ProLite XUB3493WQSU-B1. W nazewnictwie to tylko jedna literka różnicy, jednak w funkcjach wygląda to znacznie inaczej. Przede wszystkim nowy model posiada AMD Freesync, który działa również bardzo dobrze z kartami graficznymi Geforce GTX z serii 10x0 lub nowszymi. Posiada również wyższą jasność matrycy (400cdm2 zamiast 320cdm2), oraz posiada o jedno mniej złączy HDMI (ma dwa zamiast trzech jak poprzednik). Reszta praktycznie bez zmian. Czy warto było zatem dopłacać 1100PLN aby kupić nowszy model? Zdania pewnie będą podzielone, ale mnie zależało na Freesync . Poza tym wyższa jasność matrycy także poprawia jakość obrazu zwłaszcza w słoneczne dni.Zadzwoniłem do sklepu iiyama Polska, ponieważ nowy model nie był u nich wtedy obecny (znalazłem go na stronie iiyama w UK). Dzięki mojej interwencji nowy monitor pojawił się w sklepie z czego od razu skorzystałem i zakupiłem online. Nie będę się rozpisywał o cechach monitora, dla zainteresowanych podaję link: link Teraz czas na testy i wrażenia. Na początek przedstawię konfigurację komputera, bo w grach ma znaczenie na jakim sprzęcie uruchamiamy grę w rozdzielczości 3440x1440. Motherboard: Gigabyte Z390 Aorus Elite CPU: i9 9900KF 4,8GHz GPU: Gigabyte Aorus VR-kit GTX 1080. RAM G.SKILL RipjawsV 32GB Black [2x16GB 3200MHz DDR4 CL15-15-15 XMP2 DIMM 1,35V] HD (instalka ED) : SSD SATAIII Crucial MX300 1TB, read/write 530/510 [MB/s]. Połączenie Monitor-GPU: kabel HDMI Moje wrażenia z jakości obrazu są bardzo, ale to bardzo pozytywne. Jestem zaskoczony jak dobrze wygląda obraz. Wiem, że zdjęcia nie oddadzą rzeczywistości, ale jakością porównałbym go do tego z monitora Eizo serii Coloredge. Przede wszystkim zagęszczenie pikseli jest duże. Mimo przekątnej 34" przy natywnej rozdzielczości 3440x1440 mamy 145694 pikseli na cal przekątnej. Dla porównania mój wcześniejszy monitor FullHD Eizo Foris FS2434-BK przy przekątnej 23,8" w 1920x1080 ma 87126 pikseli na cal przekątnej. Nie jest to może najlepsze porównanie, ale powinno być tożsame z innymi monitorami. Zatem nie ma obaw, że zakłuje nas pikseloza. Wiem co piszę bo sam jestem na nią bardzo uczulony .Kąty widzenia bardzo dobre. Siedzę w odległości 70cm od ekranu i wszystko ładne i wyraźne, żadnych zmian odcieni kolorów, przyciemnień itp. Również podświetlenie matrycy bardzo równomierne i nie zauważyłem tutaj żadnych istotnych różnic! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kolory to bajka. Wszystko wyraźne, bez przekłamań że np. czerwony to pomarańczowy i na odwrót. Zresztą jeśli ktoś chce "zrobić" obraz pod siebie, w menu monitora ma bardzo dużo opcji. Jeśli jesteśmy przy Menu, to jest ono obecne również w języku polskim i ma bardzo dużo opcji konfiguracyjnych w tym aktywacja Freesync. Zajmijmy się jednak Elite Dangerous i tym jak taki monitor w w/w konfiguracji poradzi sobie z wyświetlaniem naszej ulubionej gry. Rozdzielczość 3440x1440 jest bez problemu wykrywana i wystarczy ustawić ją jako aktywną w menu opcji grafiki gry. Poniżej fotki. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wrażenia z gry. Po zmianie rozdzielczości (reszta pozostawiona bez zmian, czyli wszystko na ultra) gra nadal działa płynnie jednak poczułem, że jest mniej klatek. Wynika to pewnie z faktu, że przez długi czas grałem w FullHD i przyzwyczaiłem się do innej dynamiki. Nie oznacza to jednak , że gra się źle, nic z tych rzeczy. Pewnie za tydzień lub dwa nie będę już pamiętał jak to było na FullHD . Stwierdzam jednak fakt, że jest różnica między np. 150 klatek/s a 90 klatek/s i nie dam się przekonać, że to nie ma znaczenia . Nasze oczy i umysły przyzwyczajają się do innej płynności i to po prostu się czuje. Mogę jednak zdecydowanie stwierdzić, że w konfiguracji komputera jak moja można spokojnie grać w ED w rozdzielczości 3440x1440 i wszystkim na ultra. Jeśli komuś jednak mniej klatek przeszkadza, może wyłączyć na przykład antyaliasing. Co do innych korzyści używania opisywanego monitora (lub innego o podobnych parametrach) nie będę się rozpisywał. Może tylko nadmienię, że pisząc ten tekst aby skopiować go później do nowego wątku na naszym forum, miałem aktywne obok siebie cztery strony w Open Office . W tej chwili wysyłam, też filmiki na YT (sztuk trzy) z gry w Elite Dangerous w rozdzielczości 3440x1440 w ultra detalach. Dam w tym wątku linka jak się załadują .Już przesłane: ED 3440x1440 ED 3440x1440 2 ED 3440x1440 3 Pozdrawiam, Cmdr Azz RE: Elite Dangerous i monitor z rozdzielczością 3440x1440. - DYoda - 01.10.2019 Wygląda świetnie - zazdroszczę. Mam tylko jedno pytanie jak to liczysz ? "Mimo przekątnej 34" przy natywnej rozdzielczości 3440x1440 mamy 145694 pikseli na cal przekątnej." RE: Elite Dangerous i monitor z rozdzielczością 3440x1440. - Kyokushin - 01.10.2019 Od dwóch lat gram na LG 3440x1440 34", jest ekstra, i polecam zakrzywiony a nie płaski do tej przekątnej. RE: Elite Dangerous i monitor z rozdzielczością 3440x1440. - -PAQ- - 01.10.2019 Hmmm, też nie kumam o co chodzi z tymi "pikselami na cal przekątnej" Natomiast stosując prostą matematykę: Rozdziałka 3440x1440 = 4 953 600 wszystkich pixeli na ekranie. Teraz sam ekran. Przekątna 34 cale i ratio 21:9, co daje wymiary ekranu: 31.4 cali x 13.1 cali, czyli powierzchnia ekranu to 411.34 cali² http://screen-size.info/ Podsumowując: 4 953 600 pikseli / 411.34 cali² = 12042.6 pixeli/cal² ( 1866.5 pixeli/cm² ) Czyli w linii o długości 1 cala i grubości 1 pixela, zmieści się 107.9 pixeli ( 43.2 pixeli w centymetrze linii) RE: Elite Dangerous i monitor z rozdzielczością 3440x1440. - DYoda - 01.10.2019 (01.10.2019, 09:32 UTC)Kyokushin napisał(a): Od dwóch lat gram na LG 3440x1440 34", jest ekstra, i polecam zakrzywiony a nie płaski do tej przekątnej. A co za model ? RE: Elite Dangerous i monitor z rozdzielczością 3440x1440. - Kyokushin - 01.10.2019 (01.10.2019, 10:12 UTC)DYoda napisał(a):(01.10.2019, 09:32 UTC)Kyokushin napisał(a): Od dwóch lat gram na LG 3440x1440 34", jest ekstra, i polecam zakrzywiony a nie płaski do tej przekątnej. https://www.lg.com/uk/monitors/lg-34UC88 RE: Elite Dangerous i monitor z rozdzielczością 3440x1440. - Macias071 - 01.10.2019 A moje pytanko brzmi. Czemu nie połączysz sobie GPU z monitorem poprzez DisplayPort? Zdaje się, że Iiyama dodaje kabel DP do monitora jako podstawowe wyposażenie. RE: Elite Dangerous i monitor z rozdzielczością 3440x1440. - Azzorek - 02.10.2019 (01.10.2019, 17:43 UTC)Macias071 napisał(a): A moje pytanko brzmi. Czemu nie połączysz sobie GPU z monitorem poprzez DisplayPort? Na początku podpiąłem przez DP ale jest jeden problem. Komputer przy starcie nie widzi monitora, dopiero sterownik Windows go uruchamia. Jako efekt jest wtedy brak obrazu przy uruchamianiu komputera i brak możliwości wejścia do biosu. Ten problem jest znany, czytałem na różnych forach. Przełączyłem go więc na HDMI i wszystko działa jak trzeba. A przy tych 75Hz obraz jest tak dobry, że nawet smużenie które miałem wcześniej na 60Hz jest niezauważalne (widać wcześniej to było np. na zaznaczonym w Super Cruise celu). Nie mam więc motywacji aby uruchamiać FreeSync .Co do moich obliczeń to dałem plamę już na Disco ktoś zwrócił na to uwagę . Nie mniej jednak jest to jakiś przelicznik, jeśli konsekwentnie zastosujemy go dla porównania dla innych monitorów. Taka zależność przekątnej ekranu i ilości pikseli na ekranie. Sprawdziłem dla innych monitorów i jest to reguła. Kiedyś pod wpływem emocji kupiłem monitor Samsung z zakrzywioną matrycą TN 1920x1080 i 27". W tym wypadku stosunek ilości pikseli ekranu do przekątnej był 76 800 pikseli na cal przekątnej. I uwierzcie mi lub nie ale jak zobaczyłem tę pikselozę na ekranie po odpaleniu Windowsa, to z płaczem poleciałem do sklepu go oddać. Dobrze, że byli wyrozumiali i wymienili go na Eizo Foris FS2434 FullHD 23,8" dla którego ten stosunek wynosił 87126 pikseli na cal przekątnej i była to różnica w szczegółowości ekranu. Podobnie wyraźny i szczegółowy obraz miałem na starym NEC MultiSync LCD 20WGX2 Pro, który miał 20,1" i rozdziałkę 1680x1050. Dla tego Nec'a było to odpowiednio 87761 pikseli na cal przekątnej. Natomiast obecnie używana przeze mnie iiyama ma 145694 pikseli na cal przekątnej i jakieś piksele na matrycy mogę zobaczyć dopiero z odległości 5cm (normalnie siedzę w odległości 70-80cm). I tylko to chciałem w opisie jakoś pokazać (zdjęcia). Podsumowując na prawdę polecam Wam ten monitor i jak będziecie się przymierzać do zakupu jakiegoś monitora 30-34" z 3440x1440 to iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 34" IPS 21:9 Ultrawild PIP Freesync jest warty swojej ceny. Oby mi tylko długo posłużył. Pozdrawiam, Cmdr Azz RE: Elite Dangerous i monitor z rozdzielczością 3440x1440. - Dyspozytor - 05.10.2019 Mam ten sam monitor co zaproponował @Kyokushin --------- Szkoda że zdjęć nie dałeś w oryginalnym rozmiarze bo trzeba się przeklikać w nie a i tak nie widać efektu, z drugiej strony mam to na co dzień więc wiem jak to wygląda ;P 60 Hz na tej rozdziałce wypada tak sobie, dlatego byłoby dobrze gdybyś jednak podpiął przewód DP bo w tedy w pełni wykorzystasz FreeSync 75Hz + G-SYNC Compatible (bez FreeSynca nie zadziała). W Panelu sterowania N-Vidia wymuś kilka ustawień: https://images89.fotosik.pl/260/14f73f2294b89812.png https://images90.fotosik.pl/260/bcb6d14350d26c3b.png https://images92.fotosik.pl/261/90dd5491a92282c6.png Jak już G-SYNC Compatible będzie włączony to w grze też ustaw 75 Hz i max ilość klatek 120/144 Hz (lub jak wolisz Bez ograniczeń), Synchronizację pionową też "włącz" klatki nie spadną do 60 a wręcz przeciwnie SpeedSync który wymusiłeś w sterowniku sprawi że gra będzie płynna bez spadków FPS (u mnie w granicach 90 planety i 120 głęboka przestrzeń). Wszystko na Ultra poza jednym, SS: max 1.0 powyżej zacznie gubić klatki. Na monitorze FullHD mogłem ustawić SS 2.0 i był porównywalnie podobny efekt w 60 Hz. Tyle ode mnie, mam nadzieję że pomogłem o7 RE: Elite Dangerous i monitor z rozdzielczością 3440x1440. - Azzorek - 08.10.2019 (05.10.2019, 08:01 UTC)Dyspozytor napisał(a): Mam ten sam monitor co zaproponował @KyokushinWielkie dzięki za info. Nie wiem jak u mnie to działa, ale mam ustawione 75Hz (Windows sam wykrywa ustawienia) i w ED też jest ustawione 75Hz. Dla pewności sprawdziłem na 60Hz i obraz jest mniej wyraźny, zatem chyba działa. Dziwi mnie to ponieważ w opcjach monitora Freesync jest wyłączony, zatem te 75Hz to tak w standardzie chyba jest. Podobnie ma starszy model tego monitora czyli XUB3490WQSU-B1, też ma do 75Hz (ale nie ma Freesync). To odświeżanie 75Hz daje radę bo wreszcie nie ma smużenia na celu w supercruise jak się leci. W sumie nie mam motywacji do włączania tego Freesync. Pozdrawiam, Azz |