The Winged Hussars - Forum
Jak oceniasz nowy system mikrotansakcji w Elite (wprowadzenie Arx) - Wersja do druku

+- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com)
+-- Dział: Strefa Publiczna (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Bar "11 parseków" (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=90)
+--- Wątek: Jak oceniasz nowy system mikrotansakcji w Elite (wprowadzenie Arx) (/showthread.php?tid=5657)

Strony: 1 2 3 4

Jak oceniasz nowy system mikrotansakcji w Elite (wprowadzenie Arx) - Mathias Shallowgrave - 24.09.2019

Jak w temacie, skala od 1-5, gdzie 1 = beznadzieja, 5 = super sprawa. Komentarze - byle cywilizowane - mile widziane Smile

RE: Jak oceniasz nowy system mikrotansakcji w Elite (wprowadzenie Arx) - Mathias Shallowgrave - 24.09.2019

Oceniłem na 2. Dlaczego?
- Ceny wielu przedmiotów wzrosły (aczkolwiek trzeba przyznać, że niektórych również spadły
- Arx trzeba kupić w określonych paczklach. Kiedyś mogłem wydać 1 GBP na kolorek lasera. Teraz muszę wydać 5 GBP żeby kupić najtańszy pakiet Arx.
- Brak Arx za CQC
- Śmiesznie mało Arx za samą eksplorację
- Ogólnie widać, że system nastawiony jest na sprytne wyciąganie kasy - z zakupionych Arxów po ich wydaniu zostaje nam "reszta", która nie wystarcza na inne rzeczy - trzeba dokupić lub zarobić w grze.

Na plus:

- Osobne malowania na statki, zamiast jak wcześniej w paczkach
- Nowa kamerka w sklepie
- Możliwość zarabiania Arx w grze - aczkolwiek patrząc na ceny itemów w sklepie, to raczej groszowe sprawy.
 - OGROMNY MINUS - Usunięto możliwość giftowania przedmiotów innym graczom

RE: Jak oceniasz nowy system mikrotansakcji w Elite (wprowadzenie Arx) - Lobod - 24.09.2019

Oceniłem na 3:
+ Ceny pewnych przedmiotów spadły
+ Otrzymujemy ARX za samą grę
+ Rozbicie pakietów skinów na pojedyncze elementy

- 400 ARX/ tydzień... Trochę mało.
- ARX za rozgrywkę lecą jak krew z nosa...
- Psychologiczne "Brakuje ci 250 ARX a reset jest za 5 dni... kup paczuszkę."

RE: Jak oceniasz nowy system mikrotansakcji w Elite (wprowadzenie Arx) - kofstein - 24.09.2019

Widzę, że mam praktycznie takie samo zdanie co Hetman. Nawet dopisał parę rzeczy których nie wiedziałem, ale tym bardziej utrzymują moją ocenę na poziomie 2.

RE: Jak oceniasz nowy system mikrotansakcji w Elite (wprowadzenie Arx) - hyzwar - 24.09.2019

Miło, w grze istnieje teraz swego rodzaju show-room, ale i tak nie wszystko działa tam tak, jak powinno, np. ship kits - podgląd tylko po jednym elemencie na raz? Hmm...
Ceny wg mnie odrobinę za wysokie. Tygodniowy limit nie mobilizuje w żaden sposób, ale pozwala dorobić - zawsze coś.
W zamierzchłych czasach kupiłem "po staremu" kilka fantów - znaleźć to wszystko teraz można tylko na piechotę - brakuje czegoś w rodzaju "moje zabawki".
Mi to nie przeszkadza, że TO jest - nie odczuwam przymusu, a gra jest nieabonamentowa. Rozumiem potrzebę finansowania dalszego rozwoju.
Stosunek neutralny, solidne 3+

RE: Jak oceniasz nowy system mikrotansakcji w Elite (wprowadzenie Arx) - ronin_htd - 24.09.2019

1 - aż zacytuję klasyka z czasów szkoły Kowalski znowu nie odrobiłeś pracy domowej, siadaj, PAŁA! Biggrin

Może zacznę od plusów bo jest ich mniej.
+ Kamerka w sklepie, miło zobaczyć jak się prezentuje statek w nowym malowaniu z innej perspektywy
+ W końcu mogę podejrzeć malowania i bodykity na statkach, których jeszcze nie mam w swojej flocie

Taa, z mojej perspektywy aż dwa plusy.

- Na co mi sklep, z którego nawet nie mogę skorzystać? Na PC zakładka sklepu została usunięta, na PS4 nie można kupić waluty przez PS Store.
- Ceny, ceny jeszcze raz ceny - wzrosły w niektórych przypadkach nawet 4-krotnie
- Skiny, fajnie że można kupić teraz oddzielnie ale kosztem ceny - wolałem już jednak kupić całą paczkę (6 skinów za 300FP) i wychodziło mnie to o wiele taniej niż teraz za ARX
- ARX za rozgrywkę? Okej, ale nie w takim wydaniu jak jest obecnie
- Limit ARX 400/tydzień? Sorry ale poczułem się jakbym dostał w twarz, na najtańszy skin zbiera się ponad 4 tygodnie
- Brak ARX za CQC
- Marna ilość ARX za eksplorację
- Brak ARX za odkrycia CODEX (nie jestem pewny czy aby na pewno, ale chyba za to się nie dostaje)

RE: Jak oceniasz nowy system mikrotansakcji w Elite (wprowadzenie Arx) - Yautja - 24.09.2019

Dałem jedynkę, bo:
Wprowadzenie waluty rozwaliło sporo aspektów gry i będzie się odbijać czkawką pewnie jeszcze przez parę tygodni
Nachalne promowanie sklepiku jak w jakiejś trzecioligowej gierce free to play na smartfony
Podwyżki
Typowe dla takich walut zagrywki jak małe darmowe ilości i sprzedaż w paczkach wyliczonych tak by płacić więcej
Zwiększenie cen w sklepiku
Brak możliwości sprezentowania arxów.

RE: Jak oceniasz nowy system mikrotansakcji w Elite (wprowadzenie Arx) - Dako - 24.09.2019

Nazywając rzecz po imieniu to gdybym był złośliwy napisałbym, że Pan Braben szuka pieniędzy na finansowanie nowych swoich kolejnych gier.
A ponieważ dotychczas bardzo go bolała ta możliwość wykorzystywana przez graczy (różnic kursowych - te złe ruble) w zakupach w jego sklepiku ...
To po taniości znalazł remedium i przy minimum zaangażowania środków Frontier wprowadził Nam tzw. ARX...
I tyle Wink
ps.
A gdy ARX się przyjmie to skórki i duperelki będą się pojawiać szybciej niż ktokolwiek z Nas będzie w stanie wymówić słowo Frontier ... Biggrin

RE: Jak oceniasz nowy system mikrotansakcji w Elite (wprowadzenie Arx) - Kuba Wolf - 24.09.2019

Ale bede wredny i dam 3 Biggrin
Plus za wszystko co nie jest z Arx zwiazane, za ogladanie skorek na statkach, za to ze beda musieli teraz myslec nad skorkami zeby ludzi zachecac do kupna, za to ze mozna zmienic wreszcie outfiting i denerwujacego po kilku mniesiacach eksploracji Covasa bez wracania kilkudziesieciu tysiecy LY do jakiejs bazy.
Minus to wszystko co jest z Arx powiazane, to co napisaliscie i to co zauwazyl D2EA w swoim filmiku. Posypalo sie Frontierowi bardzo wiele rzeczy ktorych nawet nie ruszali (a ktore nalezalo poprawic bo maja stare bledy), a posypalo sie bo ktos nie umial zaimplementowac naliczania Arxikow. I bardzo dobrze. Powiem wiecej, mam nadzieje ze ktos tam sie bedzie gesto tlumaczyl ze efekt WOW na poczatek zmienil sie w efekt BLEEEE. Bo maja w glebokim powazaniu co sie tam na tym portaliku do zglaszania bledow wypisuje, a tu ich wlasny mikromalizm i prowizorka pozbawila poczatkowego przyplywu gotoweczki. Jedyna zmiana w tym roku dajaca bezposredni zastrzyk gotowki dla firmy zostala koncertowo spartolona.

RE: Jak oceniasz nowy system mikrotansakcji w Elite (wprowadzenie Arx) - radekcz - 24.09.2019

Ja daję 2.
Nie zrobili nic innowacyjnego. Brakuje możliwości przekazywania ARXów innym graczom. Nie można zakupionych rzeczy odsprzedać ani podaeować (mogliby zrobić to podobnie jak jest od lat w CS:GO). W sklepie bida i nędza - nic nowego nie dodali. Zepsuli zestaw skinów do Diamondback Explorera.

...a i jeszcze minus za podgląd skinów - co za geniusz to projektował, że szip jest wycentrowany wg całego ekranu i w połowie przykryty panelem wyboru?! Oś obrotu powinna przebiegać przez środek wolnej przestrzeni a nie... ech to chyba programówał dział marketingu - dlatego updej był skopany.

...ok panel można przełączać ale można by to zrobić lepiej. Mogliby dodać więcej rodzajów oświetlenia np. podgląd w świetle neutronówki :-)