![]() |
|
Skrótowce / prefiksy przed imionami statków i okrętów - Wersja do druku +- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com) +-- Dział: Strefa Publiczna (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Bar "11 parseków" (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=90) +--- Wątek: Skrótowce / prefiksy przed imionami statków i okrętów (/showthread.php?tid=4913) Strony:
1
2
|
Skrótowce / prefiksy przed imionami statków i okrętów - Thorghar - 05.12.2018 Witam, w mojej małej flocie stosuję skrótowce przed imionami statków / okrętów w zależności od ich przeznaczenia. Pomysł został zaczerpnięty z historycznego nazewnictwa używanego do dziś dla okrętów i statków morskich, np. na morzach i oceanach historycznie pływały: - ORP Błyskawica (Okręt Rzeczpospolitej Polskiej Błyskawica) - MS Batory (Motor Ship) - TSS Stefan Batory (Twin-Screw Steamship) - USS Nimitz (United States Ship) - HMS Victoria (His / Her Majesty's Ship) - RMS Titanic (Royal Mail Steamer) Prefiks zależny jest od funkcji, konstrukcji lub przynależności statku lub okrętu. Przykładowo bliźniacza jednostka RMS Titanic nazywała się RMS Gigantic, natomiast po wejściu do służby jako wojskowy statek szpitalny zmieniono imię i prefiks na HMHS Britannic (His Majesty Hospital Ship). Tych prefiksów używa się do dzisiaj (linki do Wikipedii na końcu). Na potrzeby mojej gwiezdnej floty zmodyfikowałem i przyjąłem poniższe prefiksy NSS - Naval Spaceship, wojenne - odpowiednik ORP, USS, HMS. W mojej flocie tę funkcję pełnią okręty o wdzięcznych imionach NSS Leszy, NSS Kikimore, NSS Chort, NSS Vypper, NSS Bruxa alternatywnie zamiast NSS będę używał HSS - Hussars Spaceship (dla husarskich okrętów wojennych) RSV - Research Space Vehicle, czyli statek przeznaczony do celów naukowych, eksploracji, itp. (dziś funkcjonuje taki skrót RSV - Research Vessel). U mnie we flocie to RSV Vixena i RSV Banshee. S/Y, SY - Space Yacht (dziś ten skrót oznacza Sailing Yacht, czyli jacht żaglowy). W mojej flocie jest to DBX służący do wożenia „4 liter” pomiędzy systemami o wdzięcznym imieniu S/Y Johnny the Godling. GCSS - General Cargo Spaceship, (dziś na morzach funkcjonuje np. OHGC - Open Hatch General Cargo), np. u mnie handlowiec zowie się GCSS Dark Draug M/S, MS, MSV - Multipurpose Spaceship, Multipurpose Space Vehicle (dzisiaj ten skrót oznacza Motor Ship, chyba najpopularniejszy prefiks obok MV - Motor Vessel, który zresztą znaczy to samo). Wśród moich statków są to M/S Graveir, M/S Drowner, MS Black Imp. S/F, SF - Space Ferry, promy pasażerskie, (dziś mamy C/F - Car Ferry lub MF - Motor Ferry), w mojej flocie np. S/F Kejran HSSC - High-Speed Spacecraft, luksusowe pasażery, (obecnie funkcjonuje: HSC - High Speed Craft i najczęściej dotyczy pasażerskich b. szybkich katamaranów)Na dopisanie prefiksu przed imieniem (nazwą) statku lub okrętu zdecydowałem się ze względów estetycznych, a poza tym dodaje trochę „morskiego” klimatu i charakteru konkretnej jednostce. Prefiks coś nam o niej mówi. Jeśli ktoś miałby ochotę zastosować prefiksy przed imionami swoich statków lub okrętów, to zachęcam. Przynajmniej jak się zobaczymy, to z daleka po skrótowcu będzie widać z jakiego typu jednostką (jaką jej funkcją) mamy do czynienia. Ciekawy jestem odbioru mojego pomysłu – polecam ankietę ![]() Poniżej linki do współczesnych i historycznych prefiksów dla statków i okrętów. https://en.wikipedia.org/wiki/Ship_prefix https://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_skr%C3%B3towc%C3%B3w_przed_imionami_statk%C3%B3w https://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_skr%C3%B3towc%C3%B3w_przed_nazwami_okr%C4%99t%C3%B3w Poniżej wybrane „szkraby” (wybaczcie - zdjęcia nie są zbyt wyszukane, miała być widoczna nazwa) ![]() ![]() ![]() ![]() Komentarze mile widziane, lekki offtop dozwolony ![]() ----- Ps. Disclaimer Dla jasności od razu zaznaczę, że daleki jestem od jakichkolwiek prób narzucania komukolwiek dodawania prefiksów, ani siłowego forsowania tego rozwiązania. Moim zdaniem nazwa jednostki i skróty przed nią winny być wyłączną sprawą jej właściciela, jednocześnie nie kwestionuję zasady oznaczenia „TWH” w ID jednostki, ani nazewnictwa w skrzydłach. Uff…
RE: Skrótowce / prefiksy przed imionami statków i okrętów - USSER-PL - 05.12.2018 Pomysł chyba często stosowany w praktyce i galaktyce. Mój pierwszy sidewinder robił głównie misje ratunkowe i nawałem go USS ER (od emergency )
RE: Skrótowce / prefiksy przed imionami statków i okrętów - GROCHU - 05.12.2018
RE: Skrótowce / prefiksy przed imionami statków i okrętów - LeWaR - 05.12.2018 Któreś z malowań na cobre jest białe z czerwonym krzyżem. Brakuje mu tylko R w kółku
RE: Skrótowce / prefiksy przed imionami statków i okrętów - Thorghar - 05.12.2018 Nie twierdzę, że odkryłem Amerykę, natomiast postarałem się zastosować możliwie spójne nazewnictwo i podobne do obecnego. USS to nic innego, niż United States Ship (używane jest do okrętów US Navy) - wolę HSS, co dla mnie oznacza Hussars Spaceship . Zamiast USS ER pewno bym zastosował używany obecnie skrót - ERRV, czyli Emergency Response Rescue Vessel.
RE: Skrótowce / prefiksy przed imionami statków i okrętów - USSER-PL - 05.12.2018 Jako niegdyś zapalony fan Star Treka wolę o tym skrócie myśleć jako United Space Ship. RE: Skrótowce / prefiksy przed imionami statków i okrętów - Thorghar - 05.12.2018 @USSer, United Space Ship też ładnie
RE: Skrótowce / prefiksy przed imionami statków i okrętów - Yautja - 06.12.2018 Zauważcie tylko, że w świecie Elite używana jest nazwa Vessel, a nie Ship. Widać to w Conflict Zonach, gdy przyleci duży okręt. Ich nazwy zaczynają się, odpowiednio, od skrótów FNV i INV dla Federal Navy Vessel i Imperial Navy Vessel. Ja używam [TWH] dla większości statków. Gdy wejdą squadrony i przynależność będzie widać w obszarze informacji o namierzanym statku, to pewnie zrezygnuję z nawiasów kwadratowych i zostanie samo TWH. Dla statków, z których korzystam przy działalności skrzydła mam obecnie [TWH] HKL i nazwa. Zostanie pewnie samo HKL przy nich. PS. Jeżeli na fotach są Twoje statki, to przypominam o obowiązku zawarcia w rejestracji (nie w nazwie) skrótowca TWH
RE: Skrótowce / prefiksy przed imionami statków i okrętów - Thorghar - 06.12.2018 O TWH w ID wiem, ale czy ten przywilej i wymóg jednocześnie dotyczy także kadetów, czy tylko husarzy? RE: Skrótowce / prefiksy przed imionami statków i okrętów - Yautja - 06.12.2018 W statucie jest mowa o członkach frakcji. IMHO kadet jest tak samo członkiem frakcji jak husarz, chyba, że się mylę? Panowie Oficerowie? What say you?
|