![]() |
|
Też tak macie? - Wersja do druku +- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com) +-- Dział: Strefa Publiczna (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Bar "11 parseków" (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=90) +--- Wątek: Też tak macie? (/showthread.php?tid=4327) Strony:
1
2
|
Też tak macie? - LXir - 23.03.2018 Chciałbym zapytać czy u was tez występuje taki efekt. Mianowicie, gdy jestem blisko jakieś gwiazdy w układzie, pozostałe gwiazdy w galaktyce są fajnie widoczne, pod względem ich jasności i/lub odległości, wygląda to w ten sposób:Wystarczy jednak, że nieco się oddale i wszstkie gwiazdy świecą się jak psu wiadomo co. Domyślam się, że dzieje się tak ze względu na światło gwiazdy w układzie przy której jestem, albo przez moje niskie ustawienia graficzne. Mimo wszystko wygląda to paskudnie, każda gwiazda taka sama. RE: Też tak macie? - ronin_htd - 23.03.2018 Tak, na konsoli mamy ten sam "efekt"
RE: Też tak macie? - Calvarian - 24.03.2018 Pierwszy raz coś takiego widzę, u mnie działa normalnie. RE: Też tak macie? - Ulpian - 24.03.2018 Tak, to normalny i zamierzony efekt, światło gwiazdy przy której jesteś bezpośrednio niejako wygasza gwiazdy ze skyboxa. RE: Też tak macie? - OakWM - 24.03.2018 U mnie jak gdyby odwrotnie. Po przesiadce na nowy monitor UWHD (około miesiąca temu), po wyjściu przy gwieździe (i obrocie w kierunku "nieba") - mizerne tło "gwiezdne", dopiero po 1-3 sekundach się rozjaśnia do "pełnej" widoczności. Wcześniej na starych niczego takiego nie zauważałem, teraz to trochę drażni, choć już przywykłem Myślałem, że to jakieś funkcje sprzętowe w monitorze typu Black Stabilizer czy coś... Ustawiczny brak czasu na dokładne przegrzebanie i przetestowanie ustawień w menu...
RE: Też tak macie? - RANDARIO - 24.03.2018 U mnie działa, jest Ok
RE: Też tak macie? - Gerciowski - 24.03.2018 (23.03.2018, 23:04 UTC)LXir napisał(a): Chciałbym zapytać czy u was tez występuje taki efekt. Mianowicie, gdy jestem blisko jakieś gwiazdy w układzie, pozostałe gwiazdy w galaktyce są fajnie widoczne, pod względem ich jasności i/lub odległości, wygląda to w ten sposób:Wystarczy jednak, że nieco się oddale i wszstkie gwiazdy świecą się jak psu wiadomo co. @LXir, po zagęszczeniu gwiazd wygląda że jesteś bliżej centrum galaktyki, natomiast ten wzrost jasności całego "sklepienia niebieskiego" po oddaleniu się od głównej gwiazdy to normalny efekt, by design. Jesli to strasznie zaczyna jarzyć, może masz włączony w monitorze jakiś dynamiczny kontrast albo coś w ten deseń. Róznie się to nazywa w różnych monitorach, może masz to defaultowo włączone. RE: Też tak macie? - LXir - 24.03.2018 Gram na laptopie wiec nie poustawiam sobie za bardzo matrycy ;D RE: Też tak macie? - Zakrecony Termos - 24.03.2018 Tak wszyscy mają choć pytam ciekawe w jaki sposób światło pobliskiej gwiazdy "wygasza" niebo jeśli tam nie ma niczego co mogłoby to światło rozproszyć abyśmy mieli efekt jak przy dziennym niebie, chyba że to ma być efekt związany ze zwężoną źrenicą z powodu oślepiającego światła gwiazdy ale wtedy po odwróceniu się do niej plecami wszystko powinno wracać do normy. Pozatym czemu wszystkie gwiazdy są tego samego koloru? Przecież gwiazdy są kolorowe. RE: Też tak macie? - karioszpl - 24.03.2018 Pamiętam jak miałem jakiego baga z renderowaniem gwiazd i widziałem takie coś |