The Winged Hussars - Forum
Górnicze eksperymenty - zbieramy materiały na syntezę - Wersja do druku

+- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com)
+-- Dział: Strefa Publiczna (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Bar "11 parseków" (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=90)
+--- Wątek: Górnicze eksperymenty - zbieramy materiały na syntezę (/showthread.php?tid=4298)

Strony: 1 2 3

Górnicze eksperymenty - zbieramy materiały na syntezę - Diox - 19.03.2018

[Obrazek: QZeqB67.png]
Przymierzam się do wykonania testu:

Odnosząc się do TEGO wpisu, oraz faktu, że limpety zbierają urobek nawet przy braku rafinerii, przymierzam się do eksperymentu górniczego.

Cel: uzbieranie materiałów inżynierskich z asteroid (np na syntezy lub wymianę w Material Tradera)
Miejsce misji: Resource Extraction Site w priscine mettalic ring. Ponoć więcej materiałów na RES wypada - trzeba sprawdzić.

Co będzie  potrzebne:
- ulubiony statek górniczy (np Python, Asp Explorer), dobrze jak będzie zwrotny, bo będziemy dużo skanować
- Lasery górnicze
- Cargo (ile się da - potrzebne na limpety)
- Collector Limpet Controller (nie musi być dużo, może latać 3-4 limpety, na przykład jeden moduł 5A)
- Prospector Limpet controller (może się przydać kilka modułów, koniecznie klasy A),
- Rafineria (NIE POTRZEBUJEMY DO NASZEGO CELU RAFINERI) - nie będziemy zbierać urobku (Painite, Platinium, Palladium), tylko materiały dla inżynierów (Iron, Carbon, Sulphur itp)

Step by step:
- bierzemy dużo max limpetów na pakę (tyle ile Cargo)
- Lecimy na RES'a
- Skanujemy prospektorami tyle asteroid ile tylko damy radę
- Szukamy asteroid z "Material Content" High lub Medium
- Kopiemy i zbieramy materiały

Zalety:
- kopiemy na RES - w teorii powinniśmy ukopać więcej materiałów i teoretycznie lepszej jakości
- brak urobku w cargo - piraci będą skanować ale nie atakować
- dodatkowe miejsce na moduł zamiast rafinerii
- zawsze coś się dzieje dookoła (latają statki, walka policji, skany)

EDIT:

Systemy pierścieniami priscine metallic, na których jest Resource Extractions Site (RES LOW, RES, RES HIGH lub RES HAZARDOUS)
  • HIP 104549 A6 (RES)

W komentarzach mile widziane propozycję RES'ów znajdujących się na pierścieniach typu priscine metallic ring

Experyment, polegający na zliczeniu ile wypada cząsteczek (platyna, gold itp...), oraz materiałów (iron, sulphur itp...) w zależności od Material Content : Low, Medium, High
[WORK IN PROGRESS...)

System:
HIP 104549 planeta 6 wewnętrzny ring, priscine metallic
Sprzęt:
Python oraz dwa lasery górnicze 2D (medium), bez rafinerii

LINK DO ARKUSZA GOOGE

RE: Górnicze eksperymenty - zbieramy materiały na syntezę - ORP Valla - 19.03.2018

Rozumiem, że test się odbędzie po wojnie o Kamitrę. Kiedyś zakupiłem Cuttera i po części zrobiony jest na "górnika". Oczywiście nie jest zbyt zwrotny. Czy to jest wymóg konieczny? Parkuje w HR 8444. Czy taki okręt będzie się nadawał? Oczywiście pasowałoby nim odwiedzić kilku inżynierów. Mam jeszcze kilka uwag. Nie wystarczy jeden prospector limpet controler? - kolejnego limpeta można przecież wystrzelić nawet jak wszystkie są już w użyciu skanując asteroidę. Czy nie lepiej latać z myśliwcem i pozakładać bronie na wieżyczkach - oprócz materiałów z asteroid poleci sporo innych dla inżynierów. Dodatkowe BH w gotówce też się przyda Smile Jak rozumiem test ma się odbyć w "wingu" więc żaden pirat nie podskoczy nawet na Hazard RES.

P.S. Diox za podsunięcie mi pomysłu na rolę dla Cuttera należy Ci się duży REP Smile...że wcześniej na to nie wpadłem. Toż to może być idealny okręt do zbierania materiałów dla inżynierów w ilościach hurtowych Smile Nie wiem czy do USS też będzie się nadawał ale sprawa jest warta przemyślenia i poświęcenia jej czasu. Coś czuję, że znalazłem w tej grze odpowiednie miejsce dla siebie ale jeszcze muszę to sprawdzić i przemyśleć. Jeśli to będzie działało tak jak w tej chwili myślę złożę o ile zostanę Husarzem) swój akces do skrzydła górniczego.

RE: Górnicze eksperymenty - zbieramy materiały na syntezę - [Cornholio] - 19.03.2018

@Diox jeśli tylko wstrzelę się w termin testu to wpadnę Pythonem.

RE: Górnicze eksperymenty - zbieramy materiały na syntezę - Conrdd - 19.03.2018

1. Dlaczego w REZach powinno być lepiej z urobkiem niż w losowym miejscu pierścienia? Plotki czy fakty?
2. Po co więcej niż 1 moduł z prospectorem? Tzn. teoretycznie można strzelać kilkoma na raz do kilku asteroid - z doświadczenia jednak wiem, iż po odnalezieniu dwóch ciekawych obiektów odnalezienie później tego drugiego nie jest łatwe.
3. Co wylatuje z priscine mettalic ring (z materiałów dla inżynierów)?
4. Kuszące.

RE: Górnicze eksperymenty - zbieramy materiały na syntezę - Mathias Shallowgrave - 19.03.2018

(19.03.2018, 12:20 UTC)Conrdd napisał(a): 1. Dlaczego w REZach powinno być lepiej z urobkiem niż w losowym miejscu pierścienia? Plotki czy fakty?

Z tego, co mi wiadomo, RES vs losowe miejsce w pierścieniu nie ma znaczenia, ale może @Diox coś wie więcej na ten temat?

RE: Górnicze eksperymenty - zbieramy materiały na syntezę - Diox - 19.03.2018

(19.03.2018, 12:20 UTC)Conrdd napisał(a): 1. Dlaczego w REZach powinno być lepiej z urobkiem niż w losowym miejscu pierścienia? Plotki czy fakty?
2. Po co więcej niż 1 moduł z prospectorem? Tzn. teoretycznie można strzelać kilkoma na raz do kilku asteroid - z doświadczenia jednak wiem, iż po odnalezieniu dwóch ciekawych obiektów odnalezienie później tego drugiego nie jest łatwe.
3. Co wylatuje z priscine mettalic ring?
4. Kuszące.

Dlatego właśnie nazwałem to eksperyment, bo dużo rzeczy trzeba będzie zweryfikować:
1. To trzeba sprawdzić, na razie to plotki, dlatego będę chiał to zweryfikować
2. Osobiście używał będę dwa moduły. Po wystrzeleniu limpeta mija trochę czasu zanim uzbroi się następny. Mając dwa moduły strzelam na przemian raz jednym, raz drugim. Potem tylko w kontaktach sprawdzam co upolował dany limpet.
3. Na priscine metallic ring przy standardowym kopaniu metali jest większa szansa na wartościowe metale i minerały. Będę sprawdzał, czy z materiałami dla inżynierów jest tak samo (czy więcej trafi się asteroid z Material Content: High)
4. To na razie testy

RE: Górnicze eksperymenty - zbieramy materiały na syntezę - MAGNUM354 - 19.03.2018

ORP Valla - co za róznica jaki statek? Sidewinder też ma tyle samo miejsca na materiały i daty dla inzynierów...

RE: Górnicze eksperymenty - zbieramy materiały na syntezę - ORP Valla - 19.03.2018

(19.03.2018, 17:39 UTC)MAGNUM354 napisał(a): ORP Valla - co za róznica jaki statek? Sidewinder też ma tyle samo miejsca na materiały i daty dla inzynierów...

...ale na limpety już nie Smile

RE: Górnicze eksperymenty - zbieramy materiały na syntezę - Conrdd - 19.03.2018

Tak na marginesie - acz nie zupełnie gdyż mam go w funkcji górnika - obecnie T7 ma lepsze wyposażenie niż przed patchem: większą elektrownię (5 zamiast 4), większy Power Dystrybutor (4 zamiast 3) i chyba o 1 więcej miejsca na moduły. I jakby co całkiem nieźle nadaje się na dedykowanego górnika.

RE: Górnicze eksperymenty - zbieramy materiały na syntezę - Zangiew40 - 19.03.2018

(19.03.2018, 11:27 UTC)Diox napisał(a): [Obrazek: QZeqB67.png]
Przymierzam się do wykonania testu:

Odnosząc się do TEGO wpisu, oraz faktu, że limpety zbierają urobek nawet przy braku rafinerii, przymierzam się do eksperymentu górniczego.

Cel: uzbieranie materiałów inżynierskich z asteroid (np na syntezy lub wymianę w Material Tradera)
Miejsce misji: Resource Extraction Site w priscine mettalic ring. Ponoć więcej materiałów na RES wypada - trzeba sprawdzić.

Co będzie  potrzebne:
- ulubiony statek górniczy (np Python, Asp Explorer), dobrze jak będzie zwrotny, bo będziemy dużo skanować
- Lasery górnicze
- Cargo (ile się da - potrzebne na limpety)
- Collector Limpet Controller (nie musi być dużo, może latać 3-4 limpety, na przykład jeden moduł 5A)
- Prospector Limpet controller (może się przydać kilka modułów, koniecznie klasy A),
- Rafineria (NIE POTRZEBUJEMY DO NASZEGO CELU RAFINERI) - nie będziemy zbierać urobku (Painite, Platinium, Palladium), tylko materiały dla inżynierów (Iron, Carbon, Sulphur itp)

Step by step:
- bierzemy dużo max limpetów na pakę (tyle ile Cargo)
- Lecimy na RES'a
- Skanujemy prospektorami tyle asteroid ile tylko damy radę
- Szukamy asteroid z "Material Content" High lub Medium
- Kopiemy i zbieramy materiały

Zalety:
- kopiemy na RES - w teorii powinniśmy ukopać więcej materiałów i teoretycznie lepszej jakości
- brak urobku w cargo - piraci będą skanować ale nie atakować
- dodatkowe miejsce na moduł zamiast rafinerii
- zawsze coś się dzieje dookoła (latają statki, walka policji, skany)

W komentarzach mile widziane propozycję RES'ów znajdujących się na pierścieniach typu priscine metallic ring.  

Witam , jestem tutaj nowy i pisanie wiadomości dla mnie jest z lekka niezrozumiałe , także sorki.
Chciałbym zapytać się o górnictwo , które miało być poprawione , zmienione , ulepszone i przyjazne. Poleciałem T9 na ring z nadzieja , że będą korzystne zmiany , a tutaj ku mojemu zdziwieniu jest gorzej niż przed aktualizacją. Ktoś wie na czym miały te rzekome zmiany mialy polegać ? bo ja nie widzę żadnych ;(