![]() |
|
Windows 10 Pro - pracownia - Wersja do druku +- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com) +-- Dział: Strefa Publiczna (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=73) +--- Wątek: Windows 10 Pro - pracownia (/showthread.php?tid=3951) |
Windows 10 Pro - pracownia - koroner82 - 12.12.2017 Witam ![]() Wiem, że jest tutaj wielu speców od informatyki i chciałbym was zapytać o radę, na temat szybkiego wdrożenia pracowni komputerowej. Fakty: Mam 16 komputerów identycznych na nich zainstalowany Win 10 Pro 64 bit. Każdy ma zainstalowany system i klucze (naklejki) do Win7Pro i Win10Pro. Każdy ma partycje Recovery - przy uruchamianiu kompa jest wybór albo Windows 10 Pro albo przywrócenie systemu. Żaden komputer nie został jeszcze aktywowany. Musze sporo rzeczy w nich skonfigurować + doinstalować dodatkowy sort. Jak to zrobić aby się nie narobić ? 1. Skonfigurować jeden komp wzorcowy ( musiałbym aktywować system bo personalizacji nie można wykonać bez aktywowanego systemu ) przerzucić całość na resztę - ghostem czy innych programem do copiowamia/klonowania i na każdym później zmienić klucz na ten właściwy. Pewnie trzeba by było uważać aby komp do netu się nie dobił na tym samym kluczu więc odciąć od neta zmiana klucza i później net ON Tak tylko gdybam nie robiłem tak jeszcze 2. Skonfigurować jeden komp bez aktywacji systemu - przerzucić na resztę i tą personalizacje zrobić recznie później po aktywowaniu każdego stanowiska. 3. Skonfigurować jeden komp + sysprep - bez użycia WDSa tylko normalnie - usb, zasób sieciowy itp. 4. Może jakoś inaczej ? Na każdym będzie też zainstalowany pakiet Office wersja bez kluczowa. Komputery nie będą podłączone do domeny. P2P . Dzięki za sugestie wskazówki
RE: Windows 10 Pro - pracownia - Baton - 12.12.2017 Aktywacja Win 10 działa inaczej niż poprzednie, system sobie łapie hardware ID i aktywuje na serwerach MS które od tej pory pamiętają, że masz oryginalną kopię. Więc jak dla mnie to włącz każdy i podłącz do netu, one się aktywują i możesz klonować sobie potem jakkolwiek Ci pasuje, aktywacja WIndy się sama uaktualni jak je podłączysz do internetu więc nie widzę tu problemów. Na nowych kompach z Win10 instalacja wszystkiego idzie tak błyskawicznie, że często klonowanie ich jest tylko stratą czasu. Jak to są kompy OEM (więc licencja Windy jest w biosie) to bym zrobił na każdym czystą instalkę najnowszej Windy (1709) usuwając wszelkie partycje, na kompie z SSD to trwa dosłownie kilka minut i masz uaktualniony system ze wszystkimi sterami, muszę powiedzieć, że za to bardzo lubię Win10, czegoś się w końcu od Apple nauczyli
RE: Windows 10 Pro - pracownia - LeWaR - 15.12.2017 A ja bym przygotował nieaktywowanego windowsa z całym softem i Clonezilla do klonowania dysku. Po kłopocie. RE: Windows 10 Pro - pracownia - koroner82 - 16.12.2017 I tak zrobiłem clonezilla nieaktywowany windows po multicast poszło wszystko za jednym razem
|