The Winged Hussars - Forum
Fuelscoop - Gwiazdy do tankowań - Wersja do druku

+- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com)
+-- Dział: Strefa Publiczna (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Bar "11 parseków" (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=90)
+--- Wątek: Fuelscoop - Gwiazdy do tankowań (/showthread.php?tid=3033)

Fuelscoop - Gwiazdy do tankowań - Azorus - 03.05.2017

Gwiazdy z jakich można tankować:

B-edziesz F-uel O-garnial A-lbo M-ożesz G-orzko K-ończyć

czyli gwiazdy B,F,O,A,M,G,K

Mam nadzieję, że to zdanie po Polsku ułatwi wam zapamiętanie tych gwiazd,

RE: Fuelscoop - Gwiazdy do tankowań - Baton - 03.05.2017

Fuel nie jest po polsku, do poprawki Tongue w sumie to możemy pójść za ciosem i zrobić konkurs?

RE: Fuelscoop - Gwiazdy do tankowań - Azorus - 03.05.2017

(03.05.2017, 21:49 UTC)Baton napisał(a): Fuel nie jest po polsku, do poprawki  Tongue  w sumie to możemy pójść za ciosem i zrobić konkurs?

jak dla mnie bomba pomysłBiggrin

Można też wierszem z pierwszych liter...

Kiedy lecisz Sobie w kosmosie
Mijając gwiazdy ciągle dłubiesz w nosie
Będziesz miał problem mój drogi kolego
Gdyż wnet paliwa Ci zabraknie cennego
A wtedy dryfować będziesz bezwładnie
Fujary rola tobie przypadnie.
Ogarnij więc się mój przyjacielu, a pierwsze litery doprowadzą Cię do Celu.

RE: Fuelscoop - Gwiazdy do tankowań - Haueck - 04.05.2017

eee tam, i tak nic nie przebije KGB FOAM Wink

RE: Fuelscoop - Gwiazdy do tankowań - Drakkainen - 04.05.2017

Mnie tam łatwiej zapamiętać te gwiazdy z których nie zatankujemy: L, T, TT, Y + Neutronówki i Karły... Smile

RE: Fuelscoop - Gwiazdy do tankowań - Azorus - 04.05.2017

To może cos w tym stylu Troche do rymu...
O-gniste G-azy F-uelscoopem A-kumuluj, B-ądź K-ursem M-anipuluj

RE: Fuelscoop - Gwiazdy do tankowań - Baton - 04.05.2017

Ja też już mam KGB FOAM wyryte w szlejach, ale można by coś pomyśleć po polsku, tylko to musi być coś podobnego, bo nikt nie zapamięta Gosia Asia Kasia Basia Frania Ola Mania ani tym bardziej o ognistych gazach Smile

RE: Fuelscoop - Gwiazdy do tankowań - Mathias Shallowgrave - 04.05.2017

Wystarczy zapamiętać, że najzimniejszą gwiazdą, z której da się zatankować jest typ M. Filtr wg typu gwiazdy na mapie jest ułożony wg typu widmowego, a więc (w uproszczeniu) od najcieplejszej do najzimniejszej. Wystarczy zaznaczyć wszystko do M i mamy scoopowalne gwiazdy Smile

Oh Be A Fine Girl, Kiss Me - to jest nie tylko oznaczenie gwiazd, ale również ułożone wg typu widmowego: OBAFGKM.

RE: Fuelscoop - Gwiazdy do tankowań - Baton - 04.05.2017

(04.05.2017, 08:35 UTC)Mathias Shallowgrave napisał(a): Wystarczy zapamiętać, że najzimniejszą gwiazdą, z której da się zatankować jest typ M. 

Boss, nie kumasz pojęcia zabawy w ułożenie jakiegoś chwytliwego skrótu do zastąpienia tych angielsko-radzieckich bełkotów Smile

RE: Fuelscoop - Gwiazdy do tankowań - Zakrecony Termos - 04.05.2017

(04.05.2017, 08:12 UTC)Drakkainen napisał(a): Mnie tam łatwiej zapamiętać te gwiazdy z których nie zatankujemy: L, T, TT, Y + Neutronówki i Karły... Smile

Tak między nami to słońce jest karłem typu G2 jak i większość gwiazd z których można tankować, więc pewnie chodziło o białe karły ale to pokazuje że o tankowaniu nie decyduje sam typ gwiazdowy ale typ plus ciąg gwiazdowy ( obecność wodoru w atmosferze )

Pozdrawiam