![]() |
|
[OC] Podkręcanie kart graficznych - overclocking - Wersja do druku +- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com) +-- Dział: Strefa Publiczna (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=73) +--- Wątek: [OC] Podkręcanie kart graficznych - overclocking (/showthread.php?tid=1970) Strony:
1
2
|
[OC] Podkręcanie kart graficznych - overclocking - Mathias Shallowgrave - 13.10.2016 Ktoś się bawi w OC? ![]() Ja dzisiaj wreszcie znalazłem czas, żeby wziąć w obroty moją 1080-kę! Specyfikacja sprzętu: Karta to ASUS ROG GTX 1080, wersja O8G. Fabrycznie podkręcona do 1936 MHz w trybie OC. Udało mi się na niej wyciągnąć 1956 MHz na GPU i 11010 Mhz na VRAM (GPU-Z pokazuje efektywne 1377 MHz na VRAM). Przy 1957 MHz na GPU zaczynały się już artefakty. Próbowałem jeszcze kręcić woltaż, ale to również powodowało artefakty. Z tego co czytałem, to program GPU Tweak nie radzi sobie dobrze z woltażem i stąd problemy. To jakiś bug w kodzie i podobno mają to naprawić - może wtedy uda się wyciągnąć z tego potwora jeszcze więcej. W benchmarku (Firestrike) GPU na booście wyciągnął 2101 MHz!!! To całkiem miodny wynik i jestem zadowolony z efektu końcowego ![]() ![]() Wrzucajcie swoje testy i wyniki. Ja jestem amatorem i jestem pewien, że przy zagłębieniu się w temat można tutaj jeszcze pohulać, a wiem że są tutaj maniacy
RE: [OC] Podkręcanie kart graficznych - overclocking - Quarion - 13.10.2016 Na wszystkich bogów RPG!!! Ty tego potworka jeszcze podkręcasz?! o_O RE: [OC] Podkręcanie kart graficznych - overclocking - Myr0n - 13.10.2016 chłodzisz to jakoś czy na stock'owym ? RE: [OC] Podkręcanie kart graficznych - overclocking - Mathias Shallowgrave - 13.10.2016 Stock, ale STRIX ma bardzo dobre chłodzenie ![]() Rozpędził się tylko do 60%, a temperatura nie przekroczyłe 70*C. RE: [OC] Podkręcanie kart graficznych - overclocking - Philip Blaine - 14.10.2016 Może Hetman wyciska soki z 1080tki, bo np. ma zmontowany sześcioekranowy panel wokół fotela dowodzenia - dla lepszego wczucia się może się rozglądać prawie jak przez szyby z kokpitu... ![]() Robi wrażenie, choć ja bym chyba się bał gmerać przy zawodniku takiego kalibru.. Ech, zazdroszczę niskiej temperatury, chciałbym, żeby moja karta tylko 70 stopni pod obciążeniem miała.. RE: [OC] Podkręcanie kart graficznych - overclocking - Mathias Shallowgrave - 14.10.2016 Jednak w realnych warunkach nie jest tak stabilnie jak myślałem. Wczoraj Elite scrashowała mi kilka razy. Tweaking in progress
RE: [OC] Podkręcanie kart graficznych - overclocking - Rommie_PL - 14.10.2016 Tutaj to raczej już procesor CPU ogranicza wydajność FPS. Tym bym się zajął na Twoim miejscu. RE: [OC] Podkręcanie kart graficznych - overclocking - Mathias Shallowgrave - 14.10.2016 (14.10.2016, 11:43 UTC)Rommie_PL napisał(a): Tutaj to raczej już procesor CPU ogranicza wydajność FPS. To swoją drogą ![]() W styczniu będzie 13-stka z pracy, tak że dopiero wtedy ogarnę. RE: [OC] Podkręcanie kart graficznych - overclocking - Mr.Wormy - 14.10.2016 Tu masz Hetmanie porównanie Twojego procka z najnowszym intel-owskim (w rozsądnej cenie) i jak marginalne są różnice w fps'ach (2-4 fps)
RE: [OC] Podkręcanie kart graficznych - overclocking - Mathias Shallowgrave - 14.10.2016 To bardziej chodzi chyba o moc przerobową, bo pierwszą rzeczą po zakupie 1080-ki było włączenie GTA V na full detalach. Najpierw wczytała się jezdnia, później po kolei zaczeły wskakiwać budynki, drzewa i cała reszta otoczenia. Procek prawie się dymił. Tak samo siada przy Physics Test w benchmarku Firestrike... |