The Winged Hussars - Forum
Zmiana procesora - i7 4790K vs i7 7700K - Wersja do druku

+- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com)
+-- Dział: Strefa Publiczna (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=73)
+--- Wątek: Zmiana procesora - i7 4790K vs i7 7700K (/showthread.php?tid=3230)

Strony: 1 2 3 4

RE: Zmiana procesora - i7 4790K vs i7 7700K - Rommie_PL - 20.06.2017

Gniazdo LGA1155 chyba jest najmniej rozwojowe.
Sam posiadam procek Ivy bridge 3770K po za tym że nie ma na ten socket nic lepszego to powiem szczerze że CPU jeszcze mi nie zabrakło nigdy lub nie odczułem tego.
Nie ma opcji żebym zmienił platformę bo w sumie to po co ? dla kilku procent więcej w testach syntetycznych ?
A może te nowe procesory oferują naprawdę bardzo zauważalny wzrost wydajności ?
Z drugiej strony czy te nawet 30% więcej wydajności to ja zauważę ? Nie obrabiam już grafiki ... nie renderuję filmów a w sumie to już stary jestem i mi się nigdzie nie śpieszy Wink

Ciekaw jestem Waszej opinii co do różnicy między jakąś nowszą platformą a tą LGA1155 czy w Elitce różnica jest zauważalna?, mając na uwadze to że używam ogranicznika FPS na 60.

EDIT:

Wiecie że CPU 3370k ma Tj MAX 105stC ? (śmierć procesora) a max temp pracy tylko 77stC ?
Powyżej 77stC wyłącza się Intel BOOST a jak to nie wystarcza to CPU zwalnia zegary - nawet do 133MHz !! LOL
To jak by ktoś uważał że w dobie dzisiejszych temperatur zewnętrznych w okolicach 30stC BOX-owy wentylatorek wystarcza Wink

RE: Zmiana procesora - i7 4790K vs i7 7700K - kris750PL - 20.06.2017

(19.06.2017, 12:59 UTC)Mathias Shallowgrave napisał(a): Właśnie dostałem wiadomość, że padł mój dodatkowy monitor, tak że w sumie ułatwia mi to decyzję. 4790K + nowy monitor! Biggrin

polecam Acer Predator XB271HU jest genialny do 1080 jak znalazł

https://www.youtube.com/watch?v=mAL1-8i1AKI

p.s. o a  teraz na 2 stronie doczytałem że taki masz - no to tyle w temacie monitora.

RE: Zmiana procesora - i7 4790K vs i7 7700K - Pueblo - 20.06.2017

(20.06.2017, 18:30 UTC)Rommie_PL napisał(a): Gniazdo LGA1155 chyba jest najmniej rozwojowe.
Sam posiadam procek Ivy bridge 3770K po za tym że nie ma na ten socket nic lepszego to powiem szczerze że CPU jeszcze mi nie zabrakło nigdy lub nie odczułem tego.
Nie ma opcji żebym zmienił platformę bo w sumie to po co ? dla kilku procent więcej w testach syntetycznych ?
Z drugiej strony czy te nawet 30% więcej wydajności to ja zauważę ? Nie obrabiam już grafiki ... nie renderuję filmów a w sumie to już stary jestem i mi się nigdzie nie śpieszy Wink

Ciekaw jestem Waszej opinii co do różnicy między jakąś nowszą platformą a tą LGA1155 czy w Elitce różnica jest zauważalna?,  mając na uwadze to że używam ogranicznika FPS na 60.

EDIT:

Wiecie że CPU 3370k ma Tj MAX 105stC ? (śmierć procesora) a max temp pracy tylko 77stC ?
Powyżej 77stC wyłącza się Intel BOOST a jak to nie wystarcza to CPU zwalnia zegary - nawet do 133MHz !! LOL
To jak by ktoś uważał że w dobie dzisiejszych temperatur zewnętrznych w okolicach 30stC BOX-owy wentylatorek wystarcza Wink

Ja mam 3770k i zgadzam sie w zupełności ze wszystkim co napisałeś. Proc jest nie do zajechania, najlepszy zakup. Co prawda w vr już zaczyna lekko sie pocić, to nadal daje radę niesamowicie dobrze. 
Myślałem tez nad zmiana, ale na 1155 to 3770k jest najlepszym wyborem. A nigdy w życiu jeszcze go nie kręciłem, cały czas na stockowych jadę. No i z temp tez sie zgadza, ponad 69 nie wyszedłem jeszcze. 

Jeśli ktoś myśli o takowym, polecam szczerze.

RE: Zmiana procesora - i7 4790K vs i7 7700K - Xenderr - 20.06.2017

Rzecz w tym że przesiadka między generacjami Intela też nie rozwiąże problemu, granie w 4K ani VR, za mały wzrost wydajności ;P

RE: Zmiana procesora - i7 4790K vs i7 7700K - Mathias Shallowgrave - 20.06.2017

(20.06.2017, 18:14 UTC)yr0n napisał(a): O fajny temat bo też szukam zamienika do swojej i5 na 1150 a mobo nie zamierzam zmieniać jeszcze ze 2 lata
@Mathias napisz jak wrażenia jak już zamontujesz nowy cpu Smile

Zdam relację na pewno, w piątek już będzie - a mam akurat wolne Smile

RE: Zmiana procesora - i7 4790K vs i7 7700K - Yata_PL - 21.06.2017

(20.06.2017, 13:09 UTC)Baton napisał(a):
(19.06.2017, 14:24 UTC)Rommie_PL napisał(a): I nikt mi nie wmówi że nie usłyszy różnicy w jakości dźwięku w porównaniu tych dwóch kart bo nawet słoń by usłyszał ...
Założysz się o flaszkę? Smile

ja sie założę Smile - wszelkie karty z osobna sekcja zasilania (czyli posiadajcie zewnętrzne zasilacze , ) zagraja lepiej od integry - odseparowanie karty muzycznej od jittera kompa to podstawa do lepszego brzmienia. Rommi dobrze gada, w tej materii aby nie isc w audifilstwo Emu jest OK , mozna tez zerknąć na półeczkę Audiotraków np Prodige lub jesli masz ~1k  Audiotrack Dr DAC 2 albo 3 

lub za ~500 zeta Audinst HUD-mx1 USB DAC. 

Sporo obecnych nowych tanich daców potrafi wyprodukować 5.1 Czyli nie tylko stereo zabrzmi lepiej.

Ktoś tu pisal ze to nie sa karty do gier ? Smile 

Owszem nie sa ale i tak w grach zagraja lepiej niz Asusy i SB . Jesli karty obsługuja ASIO to tylko lepiej , sterowniki do Win 10 maja wszystkie podłączone przez USB.

formatowanie mi sie skopało - sorki

(20.06.2017, 19:52 UTC)Pueblo napisał(a):
(20.06.2017, 18:30 UTC)Rommie_PL napisał(a): Gniazdo LGA1155 chyba jest najmniej rozwojowe.

Ciekaw jestem Waszej opinii co do różnicy między jakąś nowszą platformą a tą LGA1155 czy w Elitce różnica jest zauważalna?,  mając na uwadze to że używam ogranicznika FPS na 60.

EDIT:

Ja mam 3770k i zgadzam sie w zupełności ze wszystkim co napisałeś. Proc jest nie do zajechania, najlepszy zakup. Co prawda w vr już zaczyna lekko sie pocić, to nadal daje radę niesamowicie dobrze. 
Myślałem tez nad zmiana, ale na 1155 to 3770k jest najlepszym wyborem. A nigdy w życiu jeszcze go nie kręciłem, cały czas na stockowych jadę. No i z temp tez sie zgadza, ponad 69 nie wyszedłem jeszcze. 

Mam taki sam niestety w parze z dobra grafa i VR robi za waskie gardło. Tez myslalem nad zmiana ale to sie wiaze z podmianka mobo a niestety mam alergie na reinstalcje windowsa i ustawianiu wszystkiego od 0 przy caly swoim inwentarzu softwarowo-sprzetowym

RE: Zmiana procesora - i7 4790K vs i7 7700K - Pueblo - 22.06.2017

[quote pid='74431' dateline='1498076742']
(20.06.2017, 19:52 UTC)Pueblo napisał(a): Ja mam 3770k i zgadzam sie w zupełności ze wszystkim co napisałeś. Proc jest nie do zajechania, najlepszy zakup. Co prawda w vr już zaczyna lekko sie pocić, to nadal daje radę niesamowicie dobrze. 

Mam taki sam niestety w parze z dobra grafa i VR robi za waskie gardło. Tez myslalem nad zmiana ale to sie wiaze z podmianka mobo a niestety mam alergie na reinstalcje windowsa i ustawianiu wszystkiego od 0 przy caly swoim inwentarzu softwarowo-sprzetowym
[/quote]

A widzisz, jako ze posiadam DK2, to pisalem z tej perspektywy. DK2 musisz utrzymac 75fps, co dla 3770k i 980Ti nie jest problemem, gorzej jak musisz utrzymywac 90fps (jak w Twoim przypadku), wtedy fakt, moze robic za waskie gardlo (calkiem logiczne i zrozumiale, skoro przy 75 juz pacha zaczyna mu sie rosic). 

Ogolnie, bardzo dobry proc Smile

RE: Zmiana procesora - i7 4790K vs i7 7700K - Mathias Shallowgrave - 28.06.2017

Wstępna ocena - mając w pamięci, że w ten sam dzień, w który założyłem nowy procek, wyszedł też nowy patch, więc nie wiem na ile to zasługa samego procka, a na ile optymalizacji, zauważyłem wzrost FPS w VR o około 15-20, i to po podniesieniu SS z 0.85 do 1.00. HMD SS jest na 2.00 w Steam VR. 

To moje ustawienia VR (tak jak pisałem, SS teraz jest na 1.00, a nie na 0.85).

[Obrazek: lIlpID3.jpg]

Jestem zachwycony, niby tylko 0.15, ale mam wrażenie, że zrobiło kolosalną różnicę. Wszystko śmiga płynnie, nie ma przeskoków ani tearingu, który zdarzał się szczególnie na stacjach. Mistrzostwo świata. Tym bardziej jestem teraz ciekaw, jaką różnicę sprawiłaby przesiadka z 4. generacji na 7... 

Wstępny werdykt decyzji: 10/10! Przypominam, że zmiana była z i5 4590 na i7 4790K.

RE: Zmiana procesora - i7 4790K vs i7 7700K - Shamoth - 28.06.2017

Średni przyrost miałbyś na poziomie 30% albo wcale. Sprawdź jak teraz kształtuje się obciążenie rdzeni. Jeśli poniżej 80% na rdzeń to różnicę zauważyłbyś przy jednoczesnym graniu, streaming i kompresowaniu czegoś w tle czy renderingu.

RE: Zmiana procesora - i7 4790K vs i7 7700K - Mathias Shallowgrave - 28.06.2017

O, rendering, dzięki za podpowiedź! Jestem ciekaw jak teraz Sony Vegas będzie mi renderować filmy Biggrin