The Winged Hussars - Forum
Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite - Wersja do druku

+- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com)
+-- Dział: Strefa Publiczna (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Bar "11 parseków" (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=90)
+--- Wątek: Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite (/showthread.php?tid=3012)

RE: Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite - Ganzuri - 07.05.2021

(07.05.2021, 16:32 UTC)jts napisał(a): Kolejne pytanie.
Dostałem info o pierwszym inżynierze, odwiedziłem go, a on zażadał met-alloy. Wygooglałem jak to zodobyć kupiłem SRV, skaner ppoweirzchni, etc. Zroiłem prawie 40 by dotrzeć na miejsce, zebrałem co miałem zebrać, (a nawet więcej bo 2 sztuki), zapakowałem srv na statek, srawdziłem ładownię (panel po prawej jak oracam glową w goglach, a dalej inventory. i miałem na stanie 2 tony meta alloy.

Znów prawie 40 skoków by wrócić do inżyniera.
Wracam, a ładownia pusta. Po drodze zrobiłem jeden przystanek na tankowanie i sprzdałem dane kartograficzne. Ale nie wchodziłem na market - więc z łądowni nic nie powinno zginąć. Nie straciłem też statku, nikt mnie nie zestrzelił.

Czy to normalne czy czeka mnie ponowna wycieczka?

Najprawdopodobniej przegrzałeś statek. Dlatego Twój ładunek uległ zniszczeniu.

RE: Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite - MAGNUM354 - 08.05.2021

Podczas tankowania z gwiazdy jeśli przegrzejesz statek to najszybciej szlag trafia właśnie wrota ładowni.
A koledzy z HKL nie mają na zbyciu jednej sztuki?

RE: Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite - Kahea - 08.05.2021

na 99% potrzebne meta-alloys kupisz na jakimś lotniskowcu zaparkowanym w systemie z inżynierem (mniemam, że chodzi o Felicity)

RE: Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite - jts - 08.05.2021

Dzięki Smile już zrobiłem poniwna wycieczkę, pojeździłem dłużej po planecie i zebrałem sporo więcej materiałów

RE: Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite - LEVKO007 - 08.05.2021

Tak czytam ostatnie wpisy i powiem szczerze, że przy wylatanych 700h nie miałem pojęcia o uszkodzeniach ładowni przy przegrzaniu statku. Ciągle Elitka mnie zaskakuje.

RE: Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite - Czuly Wojtek - 09.05.2021

Dostałem misję rozwalenia jakiegoś tam pirata. "Poleć tam i tam, a dowiesz się więcej". Lecę. Dowiaduję się, że informacje na temat lokalizacji typa mogę znaleźć w jakimś data-linku w bazie planetarnej najemników. Nie mam SRV, a do cywilizacji daleko. Podlatuję do bazy i po chwili zaczynają do mnie walić wszystkie działka obrony + dostaję jakąś tam karę i status WANTED. W pobliskiej bazie mogę zapłacić karę i wylizać rany, ale:

1. Czy w ogóle można statkiem zeskanować systemy bazy planetarnej? Jeśli tak, to w jakimś sensownym czasie?
2. Czy można rozwalić te działka statkiem i z jakimi konsekwencjami się to będzie wiązać?

Pozrawiam, J.

RE: Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite - Pitulek - 09.05.2021

(09.05.2021, 15:42 UTC)jaceknawrot napisał(a): ...
1. Czy w ogóle można statkiem zeskanować systemy bazy planetarnej? Jeśli tak, to w jakimś sensownym czasie?
2. Czy można rozwalić te działka statkiem i z jakimi konsekwencjami się to będzie wiązać?

Pozrawiam, J.

Jak najbardziej da się zeskanować. Duże Data Pointy można zeskanować dowolnym statkiem, a do małych (jak na filmie) musi być średni lub mały statek.
Używamy Data Link Scanner który jest w każdym statku. 
W małych instalacjach można rozwalić działko, dostaniesz tylko mandat
W dużych bazach obrona jest mocniejsza. Defence Platform i Anti-Air Defence Turrets dość mocno kąsają, więc lepiej mieć mocne tarcze i szybko się oddalić zaraz po zeskanowaniu

https://www.youtube.com/watch?v=J5kopLRy-M8&list=PLeOjeFuz88_zwFOtPdov2sX8pRUKTB6l-&index=1

RE: Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite - Czuly Wojtek - 09.05.2021

(09.05.2021, 16:03 UTC)Pitulek napisał(a):
(09.05.2021, 15:42 UTC)jaceknawrot napisał(a): ...

Pozrawiam, J.

Jak najbardziej da się zeskanować. Duże Data Pointy można zeskanować dowolnym statkiem, a do małych (jak na filmie) musi być średni lub mały statek.
Używamy Data Link Scanner który jest w każdym statku. 
W małych instalacjach można rozwalić działko, dostaniesz tylko mandat
W dużych bazach obrona jest mocniejsza. Defence Platform i Anti-Air Defence Turrets dość mocno kąsają, więc lepiej mieć mocne tarcze i szybko się oddalić zaraz po zeskanowaniu

https://www.youtube.com/watch?v=J5kopLRy-M8&list=PLeOjeFuz88_zwFOtPdov2sX8pRUKTB6l-&index=1

To była zdrowo broniona baza. Jeden błąd i mój Krait był bez tarcz, a ja po chwili martwy. Działek kilkanaście plus drony. Ostatecznie poleciałem po SRV i cudem udało mi się ubić nim teochę dronów i pobrać dane. Ten łazik porusza się w tak nieskoordynowany i nieprzewidywalny (±Również dla kierowcy) sposób, że uniknąłem ciężkiej artylerii i przeżyłem…

Mam jeszcze jedno pytanie.

Pomiędzy Master a Elite, w Combat Rank, męczę się bardzo długo. Mam ubitych już chyba z 1,500 statków, a idzie to jak krew z nosa. Można ten progress jakoś przyspieszyć dodatkowo?

P.S. Film pierwsza klasa Smile

RE: Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite - Pitulek - 10.05.2021

(09.05.2021, 21:08 UTC)jaceknawrot napisał(a): ...
Ten łazik porusza się w tak nieskoordynowany i nieprzewidywalny (±Również dla kierowcy) sposób, że uniknąłem ciężkiej artylerii i przeżyłem…
...

Ciężkiej artylerii uniknąłeś, ponieważ wcale nie strzelała do Twojego SRV, one strzelają tylko do statków. Do łazików walą Anti-Ground Defence Turrets, które łatwo można uciszyć.
Łaziki poruszają się tak, jak kierowca je prowadzi. Kwestia treningu i dobrego ustawienia klawiszologii. Jak nie wierzysz - zapraszam na wyścig Formuły SRV.

(09.05.2021, 21:08 UTC)jaceknawrot napisał(a): ...

Mam jeszcze jedno pytanie.

Pomiędzy Master a Elite, w Combat Rank, męczę się bardzo długo. Mam ubitych już chyba z 1,500 statków, a idzie to jak krew z nosa. Można ten progress jakoś przyspieszyć dodatkowo?

Aby szybko awansować, trzeba wybierać przeciwników lepszych od siebie.
Najprostszy sposób to polowanie w CNB (Compromised Nav Beacons). Lata tam pełno enpeców w małych statkach w rangach Dangerous, Deadly i Elite . Wersja dla hardkorów - wlecieć do CNB z pełną ładownią Wink
Drugi sposób to strzelanie do Thargoidzkich Scoutów, z tego co pamiętam one też są zaliczane jako Elite

RE: Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite - Czuly Wojtek - 10.05.2021

Dzięki za odpowiedź Biggrin

Ja tym SRV regularnie kręcę bączki, jak szalony Biggrin

Ok. Będę nawiedzał CNB. Widzę, że do ich wynajdywania również są narzędzia, jak np. http://elitedangerous.hozbase.co.uk/bountyhuntingsystems/nearest?system=lhs+20&distancely=70000&systembutton=

Thargoidów jeszcze nawet nie widziałem. Polowanie na nich nie wymaga specjalistycznego uzbrojenia?