The Winged Hussars - Forum
Pomóż laikowi zbudować PC ;) - Wersja do druku

+- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com)
+-- Dział: Strefa Publiczna (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=73)
+--- Wątek: Pomóż laikowi zbudować PC ;) (/showthread.php?tid=3435)

Strony: 1 2

RE: Pomóż laikowi zbudować PC ;) - Calvarian - 09.08.2017

Ale szybko dokupię drugą kostkę i będzie 2x8 Wink

RE: Pomóż laikowi zbudować PC ;) - Shamoth - 09.08.2017

Jeśli płyta obsłuży 4 kostki to bierz 2x4 i potem 2x4, im kość ma mniejszą pojemność tym lepiej można ją pocisnąć choćby przez obniżenie czasów bez ponoszenia taktowania bo i tak pewnie będziesz ustawiał na 1600. Podobno powyżej 1600 dla intela przyrost wydajności jest znikomy i lepiej trzymać niższe taktowanie i obniżać czasy dostępu...

RE: Pomóż laikowi zbudować PC ;) - Dr.Kobayashi - 21.08.2017

Calvarian.

Dalesz szukasz kompa ?
Obecnie mam 2 kompy z czego jeden zupełnie nie jest mi potrzebny i planowałem go sprzedać.

intel : I7 3770K (domyslnie ma 3.5 GHz, ale działa stabilnie na 4.3GHz)
Płyta główna Asus P8Z77 - Premium
RAM: ADATA 2000, 16GB
Dysk Twardy SSD 250GB
Dysk Twardy HDD Chyba 400GB
Grafika Nvidia GTX 1080 MSI Eagle Hawk EK
Wszystko jest chłodzone cieczą
Obudowa chyba Thermaltake.
Zasilacz 600Watt Modularny OCZ PRO - GOLD

Wszystko działa w Ultra detalach no i komp jest cichy co jest jego potężną zaletą ( nie wpominając o niskich temp)
W ED mam srednio 180fps, w porywach do 350fps w kosmosie
W innych tytulach jak BF1, średnio ok 110-120 fps, wiec styka.

Chcialem za niego 6K, ale za 5K Husarzowi sprzedam.
Odłóż tylko ten 1K wiecej, bo za 4K nie sprzedam,,, nie ma opcji.

jakby co pisać na PW

RE: Pomóż laikowi zbudować PC ;) - Shamoth - 22.08.2017

Weź krechę lub odstaw browar na kwartał i bierz rig'a od Doktorka. Za tą cenę dostaniesz co najwyżej CPU, GPU i MOBO... sam bym się skusił Wink

PS. nie ma ktoś kurzącego się i7 3770K, czas wymienić i5 3570K bo momentami mam wrażenie że zaczyna brakować jaj...

RE: Pomóż laikowi zbudować PC ;) - Dr.Kobayashi - 22.08.2017

Krechy brac nie musi.
Wystarczy sie dogadac czy chce to w 2 ratach jakos czy co.
Czekanie miesiac na 1K mnie nie zbawi, ale niech to Calvarian sam zdecyduje.
Wiekszosc gratow w kompie juz jest po gwarancji... Jedynie grafika jest "nówka" kupiona w Grudniu 2016, wiec ma jakies 7m-cy...no ale z drugiej strony przeciez tam nie ma sie co popsuć anyway Tongue

RE: Pomóż laikowi zbudować PC ;) - Dr.Kobayashi - 22.08.2017

(22.08.2017, 06:46 UTC)Shamoth napisał(a): PS. nie ma ktoś kurzącego się i7 3770K, czas wymienić i5 3570K bo momentami mam wrażenie że zaczyna brakować jaj...

Mam jeszcze kurzącego się i7-7700K za rozsądną cenę. Nówka ( bo kupilem chyba z miesiac temu )
Ma wadę fabryczną jakąś bo nie chce działać z zadną grafiką Nvidia, natomiast działa bez zarzutu z Radeonami.
Śmieszna sprawa, ale dopiero compatibility testy w serwisie potwierdziły to co powyżej. Testowany na 7 radeonach, działa bez problemu. Nvidii nie widzi wcale.. nawet w biosie.

Nie chce się bawic w reklamacje, bo zajmie to wieki... zwłaszcza ze kupiłem w Euro-NET, a oni znani są z tego ze mają kupujących w d....
Albo pozostaje mi pozwolić mu się kurzyć, ale kupić RADEONA, na ci się nie zanosi...

RE: Pomóż laikowi zbudować PC ;) - Shamoth - 22.08.2017

(22.08.2017, 15:15 UTC)Dr.Kobayashi napisał(a):
(22.08.2017, 06:46 UTC)Shamoth napisał(a): PS. nie ma ktoś kurzącego się i7 3770K, czas wymienić i5 3570K bo momentami mam wrażenie że zaczyna brakować jaj...

Mam jeszcze kurzącego się i7-7700K za rozsądną cenę. Nówka ( bo kupilem chyba z miesiac temu )
Ma wadę fabryczną jakąś bo nie chce działać z zadną grafiką Nvidia, natomiast działa bez zarzutu z Radeonami.
Śmieszna sprawa, ale dopiero compatibility testy w serwisie potwierdziły to co powyżej. Testowany na 7 radeonach, działa bez problemu. Nvidii nie widzi wcale.. nawet w biosie.

Nie chce się bawic w reklamacje, bo zajmie to wieki... zwłaszcza ze kupiłem w Euro-NET, a oni znani są z tego ze mają kupujących w d....
Albo pozostaje mi pozwolić mu się kurzyć, ale kupić RADEONA, na ci się nie zanosi... 

Jak bym miał płytę to pewnie bym brał bo ja stary czerwony komuch jestem Wink
Zgłoś sprawę do intela w Polsce i może przez polskiego dystrybutora uda się sprawę załatwić, nie szkoda żeby półtora kafla się kurzyło?

RE: Pomóż laikowi zbudować PC ;) - SEBA312 - 22.08.2017

(22.08.2017, 15:15 UTC)Dr.Kobayashi napisał(a): Ma wadę fabryczną jakąś bo nie chce działać z zadną grafiką Nvidia, natomiast działa bez zarzutu z Radeonami.
                                                                                                            _            _
Żeby to jeszcze jakiś nowy Procek od AMD  do bym zrozumiał... Ale Intel ? .   \_("/)_/     
Niebiescy sobie strzelają w stopę albo sami chcą grafiki produkować

RE: Pomóż laikowi zbudować PC ;) - Calvarian - 26.08.2017

Sorki, mam teraz zawalony tydzień po tygodniu, ostatnie kilka dni nie było mnie w mieście i nie miałem specjalnie czasu aby sprawdzić na forum coś więcej niż PW. Budżetu takiego nie mam i nie będę mieć, od cholery mam teraz wydatków, a i nie potrzebuję tak dobrego komputera, wersja za te 3k spokojnie mi wystarczy z zapasem. Rada Dwóch teraz się tylko zastanawia czy brać kartę używaną od Pueblo czy nówkę, decyzja zapadnie na dniach, wtedy też opublikuję loadout i zapytam o opinie Wink

PS. Ale dziękuję za ofertę Wink