The Winged Hussars - Forum
Jak porządnie wyhamować? - Wersja do druku

+- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com)
+-- Dział: Strefa Publiczna (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Bar "11 parseków" (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=90)
+--- Wątek: Jak porządnie wyhamować? (/showthread.php?tid=3046)

Strony: 1 2

RE: Jak porządnie wyhamować? - Baton - 07.05.2017

(07.05.2017, 14:08 UTC)GutenbergPL napisał(a): Asystę grawitacyjną robię tak jak Tadek - na czuja "ocieram" się o planetę.

Spoko, na czuja czyli używamy Szmocy, chciałem się tylko upewnić, na czuja to ja też używam, ale często rezultatem jest że mnie łapie jak jasna cholera i w rezultacie dużo tracę, myślałem, że są jakieś sprytne sposoby na ustawienie się Smile

RE: Jak porządnie wyhamować? - Spili - 07.05.2017

Dzięki Smile
Zaraz popróbuję Smile
Bo już ludziom po trawnikach zawracam przed stacją... Wink

I jeszcze jedno.
W prawym górnym rogu jest okienko INFO. Czasem mi się tam pokazuje czerwony trójkąt. Jak sprawdzić co on oznacza?
I obok jest normalny zegarek... Tylko no... Pokazuje mi godzinę -2h :/ Jak go nastawić na nasze GMT +2

RE: Jak porządnie wyhamować? - Haueck - 07.05.2017

Zegarek pokazuje czas serwera, dla każdego jest taki sam, nie przestawisz go. Za to w lewym panelu wiadomości pokazuje już czas systemowy.

RE: Jak porządnie wyhamować? - albert marstalker - 13.05.2017

Sprawdziłem, że gdy w superkruzie dolatujesz do stacji trzymając się na poziomie 6 sekund i odległość z sekund zmienia ci się na Mega Metry to możesz cisnąć w kocioł na maksa i jak masz refleks to w odpowiednim momencie wyjdziesz z Superkruza, a jak nie masz refleksu to nawracaj Biggrin

RE: Jak porządnie wyhamować? - Mathias Shallowgrave - 13.05.2017

(13.05.2017, 20:20 UTC)albert marstalker napisał(a): Sprawdziłem, że gdy w superkruzie dolatujesz do stacji trzymając się na poziomie 6 sekund i odległość z sekund zmienia ci się na Mega Metry to możesz cisnąć w kocioł na maksa i jak masz refleks to w odpowiednim momencie wyjdziesz z Superkruza, a jak nie masz refleksu to nawracaj Biggrin

Tutaj dużo zależy od tego, w jakiej odległości od planety jest stacja i jak duże przyciąganie ma planeta. W większości przypadków przy dojściu na poziomie 6 sekund przepustnicę na maksa można ustawić w odległości między 6 a 8 Mm - wtedy jest najszybciej, bo przy minimalnej odległości bezpiecznego wyjścia, czyli 1 Mm odległości od stacji, mamy największą bezpieczną prędkość, czyli 1 Mm/s.

Należy przy tym zauważyć, że niektóre stacje mają o wiele większą bezpieczną odległość wyjścia (6-8 Mm), jeśli są w sporej odległości od planety, a ta z kolei ma bardzo niską grawitację.

RE: Jak porządnie wyhamować? - Diox - 14.05.2017

Czerwony trójkąt to ostrzeżenie. Pojawia się głównie z komunikatem "impact", gdy grozi ci zderzenie z obiektem. Możesz to przetestować na pasie asteroid. Przy zegarku będziesz miał komunikat "PROX", czyli "bliskość" (komputer ostrzega Cię, żebyś nie szalał za bardzo bo w pobliżu są asteroidy). Gdy zbytnio się rozpędzisz mając na celu asteroidę, wyświetli się czerwony trójkąt z napisem "IMPACT" (czyli czeka Cię zderzenie, jeśli nie zmienisz kursu). To samo tyczy się, gdy w supercruise za szybko zbliżasz się do planety. Wtedy też wyskoczy Ci "IMPACT".

RE: Jak porządnie wyhamować? - Biomm - 16.05.2017

Przy początkach przygody z ED najlepiej chyba ustawić prędkość na min w niebieskim polu i ustawić się pod niedużym kątem do punktu naw. A później z czasem i tak sami opracujemy najbardziej dla nas optymalny kąt i prędkość