![]() |
|
Łowcy Gejzerów czyli szukamy samodzielnie - Wersja do druku +- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com) +-- Dział: Strefa Publiczna (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Instytut Kartografii i Ksenobiologii (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=77) +--- Wątek: Łowcy Gejzerów czyli szukamy samodzielnie (/showthread.php?tid=2236) |
RE: Łowcy Gejzerów czyli szukamy samodzielnie - Baton - 05.06.2017 Panowie, co byście powiedzieli na zmontowanie ekipy i próbę odnalezienia czegoś żywego (organics)? Z gejzerami nam już idzie dobrze, czas na jakieś wyzwanie. Raczej w okolicach bańki myślałem, skoro Obcy nabierają rozpędu. Arnul? Patrykuzz? Anybody? ![]() Phoi Phyloea UO-Z e1 2 E A -53.83 97.51 iron magma Phoi Phyloea UO-Z e1 2 D A 56.36 106.94 silicate vapour geysers Scheau Byoe AF-P d6-482 1 A -61.12 120.66 silicate vapour geysers Dryiquae BW-C c26-1 8 A -55.15 98.42 water magma 8 A -16.50 16.40 water magma 8 D 38.22 128.75 carbon dioxide geysers Eotchorks VT-G c27-0 AB 4 A 10.69 76.65 water geysers RE: Łowcy Gejzerów czyli szukamy samodzielnie - Arnul - 05.06.2017 (05.06.2017, 06:20 UTC)Baton napisał(a): Panowie, co byście powiedzieli na zmontowanie ekipy i próbę odnalezienia czegoś żywego (organics)? Z gejzerami nam już idzie dobrze, czas na jakieś wyzwanie. Raczej w okolicach bańki myślałem, skoro Obcy nabierają rozpędu. Arnul? Patrykuzz? Anybody?Czytasz mi w myślach. Chyba zacznę nosić na głowie jakąś czapkę ze sreberka ![]() Potrzebowalibyśmy: 1. Listę znanych lokacji kosmicznego żywca. 2. Odwiedzić te miejsca samemu i zebrać maksymalnie dużo danych o systemie, planecie i miejscach występowania. 3. Osobny wątek w Instytucie? 4. A potem latać i typować podobne miejsca i szukać na nich wulkanizmu, a może przy okazji trafi się żywiec. Właśnie tym się chciałem zająć po powrocie, tylko na razie wrócić nie mogę /westchnienie/. RE: Łowcy Gejzerów czyli szukamy samodzielnie - Baton - 05.06.2017 Ja powoli wykręcam w stronę bańki, do dwóch tygodni wrócę. Tak przy okazji przyglądnąłem się efektowi Pyknięcia Arnula, faktycznie wysokościomierz robi to co pisałeś, w VR widać dokładnie, że wskazówka na moment skacze do góry całkiem a licznik pokazuje 1 metr. Na razie jeszcze nie znalazłem żadnego POI, żeby zweryfikować, ale jestem pewny, że jest tak jak mówisz i to wyznacza poziom na którym skaner zaczyna działać. Na obecnym księżycu to jest jakieś 18.4 km, na trochę większym to było 30 km. Poszukam spisu żywiołaków zaraz i tu wkleję, czas na jakiś nowy wątek.
RE: Łowcy Gejzerów czyli szukamy samodzielnie - Arnul - 05.06.2017 (05.06.2017, 09:57 UTC)Baton napisał(a): Ja powoli wykręcam w stronę bańki, do dwóch tygodni wrócę. "Pyknięcie Arnula" to brzmi tak ładnie profesjonalnie, że aż się wzruszyłem. Warto było grać przez ponad 2 lata tylko dla tej chwili. A co do tego Pyknięcia to ja wypracowałem sobie następującą metodę: Dopóki nie wiem nic o planecie to zawsze zaczynam skanowanie od wysokości Pyknięcia (zależy od wielkości planety, a także składu - jakoś lodowe mają to pyknięcie niżej). W trakcie skanowania zdarza się trafić na te fałszywe POI, których oczywiście nie lubię, ale pomagają bo na nich testuję jaka jest rzeczywista wysokość "złapania gleby" przez radar (na 90% pokrywa się z wysokością Pyknięcia - raz mi się zdarzyło, że pyknięcie było niżej niż faktyczny zasięg radaru). RE: Łowcy Gejzerów czyli szukamy samodzielnie - Baton - 05.06.2017 Arnul, tu jest spis tych żywiołaków, https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Syg7fMMqUHxLs7ZYTCD7s11897p5aJXzhu9CQONWMKM/edit?usp=sharing Żywiołaki.... dobra to nie jest za dobry pomysł, te wszystkie organics leżą/stoją w miejscu... może Organki?
RE: Łowcy Gejzerów czyli szukamy samodzielnie - Arnul - 05.06.2017 (05.06.2017, 12:14 UTC)Baton napisał(a): Arnul, tu jest spis tych żywiołaków, https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Syg7fMMqUHxLs7ZYTCD7s11897p5aJXzhu9CQONWMKM/edit?usp=sharing Dzięki za linka. Zabiorę się jak wrócę czyli nie wiem kiedy bo coś FD nie kwapi się z odpowiedzią czy mam tu czekać na odblokowanie ziemniaka. ----------- System: Flyae Flyuae OK-A c29-84 Planeta: C 1 Koordynacje: -18.67 : 178.01 Typ: Silicate Magma (1/11) No nareszcie trafiłem na Silicate Magma - jeszcze takiego typu wulkanizmu nie miałem (wcześniej było: Water Geysers, Water Magma, Silicate Vapour Geysers i Iron Magma). Niestety wizualnie nie różni się niczym od Silicate Vapour Geysers. Wulkanizm znaleziony standardowo czyli w kanionie na leniwego wonsza. Z tym, że to pierwszy raz na planecie High Metal Content. RE: Łowcy Gejzerów czyli szukamy samodzielnie - Arnul - 05.06.2017 System: Prae Flyuae VB-D c173 Księżyc: 6 b Koordynacje: -4.70 : -2.80 Typ: Carbon Dioxide Geysers (1/12) Ostatni rodzaj z Wielkiej Szóstki Wulkanicznej znaleziony. RE: Łowcy Gejzerów czyli szukamy samodzielnie - Baton - 06.06.2017 Pyknięcie Arnula, na razie przetestowałem na jednym księżycu. Glide się włącza na 50 km, pyknięcie następuje na 34.5 , POI widać do 36 km , więc wydaje się bardzo dokładne. Obok miałem mniejszy księżyc, na którym glide się włączał podobnie na 50km a pyknięcie następowało na 18 ale nie udało mi się na nim nic znaleźć niestety, nawet zwykłej skały :/ OK, wróciłem tam, znalazłem skałę i gejzery i nagrałem film bo zachowuje się to jakby powiedzieć, zaskakująco, W każdym razie zgodnie z Pyknięciem, ale się tam sporo dzieje przy okazji
RE: Łowcy Gejzerów czyli szukamy samodzielnie - Baton - 06.06.2017 No i zapomniałem sticka, więc filmu na razie nie będzie. Spróbuję paszczowo: Zlatujemy sobie nad miejsce gdzie jest POI, na 18-tu kilometrach dzieją się dwie rzeczy - pokazuje się POI i następuje Pyknięcie Arnula i wysokościomierz przeskakuje z 18 km na 25 kilometrów ![]() Działa w drugą stronę identycznie, podnosimy się znad POI, ono znika na 25 kilometrach i następuje Pyknięcie i wysokościomierz pokazuje nagle 18.5 W glide tego tak nie widać mocno, bo jak się obniżamy lecąc szybko to jak nagle coś tam mrugnie i z 18.1 zrobi się 18.9 to można przeoczyć . Ciekawe o co biega, ale wniosek i tak jest jeden, że Pyknięcie Arnula wyznacza ten zakres gdzie skaner nam zacznie pokazywać POI na powierzchni, wcześniej nie, więc przy pierwszym glide trzeba sobie zobaczyć ile to jest, tak jak pisałem, byłem właśnie na księżycu gdzie w glide wchodzi się na 55 km a Pyknięcie jest na 18-tu, więc 2/3 glide nic nie będzie pokazaywać. Nawet więcej niż 2/3 bo z glide się wypada na 6.7 km, więc efektywny zakres skanu jest między 18 a 7. Ale i tak znalazłem gejzery, nie będzie zakres pluł mi w twarz
RE: Łowcy Gejzerów czyli szukamy samodzielnie - K42X - 06.06.2017 Ten wątek mega mnie nakręca na szukanie aktywności na księżycach. Jak wznowię (od jutra mam nadzieję) ekplorację to się przyłączam do badań
|